Lehet-e evés közben fogyni, és mik azok a negatív kalóriás ételek?

Olvasási idő: 7 perc

A negatív kalóriás ételek fogalma időről időre szembejön az online magazinok felületein, a fogyókúra rovatok egyik közkedvelt, már-már unásig ismételt témája. Azonban arról ritkán szól a fáma, hogy pontosan mitől, miért nevezik negatív kalóriásnak ezeket az ételeket, és valóban olyan hasznosak és hatékonyak-e, mint amilyennek mondják őket. Lehet evéssel fogyni? Erre kerestük, és meg is találtuk Neked a választ.

Negatív kalóriás étel – létezik ilyen?

A kalória fogalma

Mielőtt belemerülünk a negatív kalóriás táplálék fogalmába, érdemes tisztázni magának a kalóriának a jelentését. A mindennapokban kalóriának hívott érték valójában a kilokalória, azaz kcal, ami az ételek égésekor felszabaduló energia mértékegysége. Minden tápanyagnak megvan a maga kcal-értéke: 1 gramm zsír 9,3, 1 gramm fehérje 4,1, 1 gramm szénhidrát szintén 4,1 kcal-át tartalmaz.

Érdekesség: a napi ideális kcal-bevitel megadása, illetve az ideális étkezésenkénti tápanyageloszlás az egyik legfontosabb, alapvető tényezője az életmódváltásnak.

Ahhoz, hogy az új étrend valóban hatékony legyen, érdemes ismerned a saját anyagcseretípusodat, amelyet itt ki is deríthetsz.

Kalóriadeficit és fogyás

Ha kevesebb kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint amennyit elégetsz, fogyni fogsz – ez talán a fogyás legegyszerűbb definíciója. És igaz is, persze nem mindegy, milyen mértékben csökkented a bevitt energiát, illetve az sem, milyen ételekből viszed be – hiszen az ételeknek nemcsak a kalóriaértékét, hanem a tápanyagtartalmát, és a tápanyagok arányait is figyelembe kell venni, ha a fogyás a cél. Azonban pusztán a kevesebb evés NEM megoldás. Elsőre valóban elindul a tartalékok felhasználása, a zsírégetés, azonban rövid időn belül pont a fordítottja történik majd. A szervezet, tapasztalva a csökkent energia bevitelt, aktívan tartalékolni kezd, saját védelme érdekében. Ezáltal lelassítja anyagcsere folyamatait, ami a fogyás szempontjából a lehető legrosszabb. A sporttal is sokaknak a kalóriadeficit elérése a célja, hiszen olyankor is kalória ég. A testmozgás valóban elengedhetetlen, de nem szabad itt sem túlzásokba esni, érdemes megtalálni az egészséges, illetve saját adottságaidhoz, testi igényeidhez illő intenzitású sportot, amit heti 3-4 órában érdemes gyakorolni. Szuper zsírégető edzéseket ebben az írásunkban gyűjtöttünk össze.

A negatív kalóriás étel fogalma

A negatív kalóriás étel az ismeretek alapján az, amelynek energiaértéke alacsonyabb, mint az emésztéséhez, égetéséhez felhasznált energia. Ennek köszönhetően meglehetősen csekély arányban alakul zsírrá és rakódik le. Gyakori példa a „negatív kalóriás” jelentésének érzékeltetésére a zellergumó: 30 gramm ebből a zöldségből 5-8 kcal-át tartalmaz, de elégetéséhez 140-150 kcal-át használ fel a szervezet.

Negatív kalóriás ételek

A negatív kalóriás ételek mind zöldségek és gyümölcsök, amelyek magas vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalommal rendelkeznek. Emiatt élettani hatásaik pozitívak, rosttartalmuk pedig hatékonyan járul hozzá az anyagcsere folyamatokhoz. Ezek a legjobbak:

  • gyümölcsök: áfonya, ananász, kivi, málna, grapefruit, mandarin, ribizli, tőzegáfonya.
  • zöldségek: brokkoli, céklafélék, cukkini, fejes saláta, fokhagyma, káposzta, karfiol, kelbimbó, paradicsom, petrezselyem, répafélék, retek, spárga, spenót, uborka.

Azonban hangsúlyos, hogy az étkezést nem szabad kizárólag ezekre alapozni, hiszen másfajta, más forrásból érkező tápanyagokat is igényel a szervezet. Illetve a fogyasztás típusa is fontos: a vajban párolt brokkoli például már nem lesz negatív kalóriás, ahogy az olajban sütött zellercsíkok sem. A gyümölcsök pedig, magas cukortartalmuk miatt akkor is vezethetnek zsírpárnákhoz, ha negatív kalóriásak egyébként. Ezek fontos tévhitek a negatív kalóriás ételek kapcsán, melyeket reméljük, most segítettünk tisztázni. Vajon belefér a gyümölcs a diétába? Ebben a cikkünkben írtunk róla.

Ezek mellett, fontos figyelembe venni az egyéni sajátságokat: hiába negatív kalóriásak és egészségesek, nem biztos, hogy a Te testedből is pozitív választ váltanak ki egyes zöldségek vagy gyümölcsök akár hormonrendszeri, akár emésztő- vagy idegrendszeri jellemzőid alapján.

Az „evéssel fogyás” ezek alapján tehát, nagyon is lehetséges, de csak akkor vezet hosszú távú, egészséges eredményre, ha körültekintő vagy: az első mindig az egyéni jellemzőid figyelembe vétele legyen, a tápanyagarányok betartása, és a számodra ajánlott ételek megfelelő mennyiségben történő bevitele.

Az anyagcseretípus megállapításával megtudhatod mindezeket, az élelmiszerlista és a gyakorlati segédlet pedig kézzelfogható tanácsokat ad.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!