2 összetevő, ami lassítja a szénhidrát-felszívódást, és javítja az emésztést

Olvasási idő: 6 perc

A rostokban gazdag táplálkozásról már sokszor szó esett, viszont most bemutatunk két olyan konkrét anyagot, amelyek rostok, és sokat segítenek az emésztésed helyreállításában, továbbá még az ételekben található szénhidrát felszívódását is lassítják.

Mik azok a rostok?

A rostok növényi élelmiszerekben fellelhető, többnyire cukormolekulából felépülő makró elemek, amelyeket a szervezet nem tud megemészteni. Két fajtáját, a vízoldékonyakat és az oldhatatlanokat különböztetjük meg.

Mi a funkciójuk?

  • fokozzák a bélmozgást;
  • gátolják a székrekedés kialakulását;
  • felületükön káros anyagokat kötnek meg, és segítik azok távozását;
  • lassítják a szánhidrát-felszívódást

Mivel a rostok néhány vitamint és ásványi anyagot is megkötnek, az ideális napi bevitel kb. 30, maximum 40 gramm belőlük naponta.

1. Chia mag

A zsályafélék családjába tartozó chia magban rengeteg tápanyag található: fehérjében, kalciumban, káliumban, vasban és antioxidánsokban is kiemelkedően gazdag. Emellett esszenciális Omega 3, és Omega 6 zsírsavak és rostok is nagy mennyiségben a részeit képezik. Oldhatatlan rosttartalmának köszönhetően, béltisztító hatásáról ismert, és mivel könnyen eltelít, diétához is ajánlják. Nem tartalmaz glutént, tehát az arra érzékenyek számára is ideális csemege. Sok energiát ad, és az izmok építését is segíti.

Legyél vele óvatos!

A chia mag megengedettnél nagyobb mértékű fogyasztása esetén akár emésztési problémákat is okozhat – mivel vélhetően az ember nemcsak a chiából fedezi a napi rostanyag-szükségletét. A NÉBIH napi 15 grammnál több chia mag fogyasztását nem javasolja.

Emellett, nem zárható ki, hogy keresztallergiás reakciókat okozhat például a szezámmagra és/vagy mustármagra érzékenyeknél.

2. Útifű maghéj

A bolhamag-útifű növény magjának héját őrölt formátumban tudod beszerezni egészség- és diéta-, illetve reformboltokban. 85%-os oldhatatlan rosttartalommal rendelkezik, nedvesség hatására zseléssé válik, mivel különösen erős nedvszívó képességgel rendelkezik. Emiatt, ha fogyasztod, a folyadékbeviteledre is fokozottan figyelj! A gyomorba jutva olyan, mint egy bélradír, illetve kedvező hatásokat gyakorol a bél nyálkahártyájára is.

Hogyan, mire használd?

Egyrészt, ez esetben is fontos figyelni, hogy ne lépd túl az ajánlott rostbeviteli korlátot. Másrészt viszont az útifű maghéjat igen sokoldalúan használhatod, zselésítő hatása miatt tudsz a segítségével dzsemet készíteni vagy pudingot főzni is.

Útifű maghéjas puding recept

  • 1 dl növényi tej – szénhidráttípusoknak zab-, fehérjetípusoknak kókusztej
    2 teáskanál karobpor (a karob egy kakaó-helyettesítő, a kakaóénál alacsonyabb zsírtartalommal és hormonrendszert stimuláló hatások nélkül, amelyekkel a kakaó rendelkezik. A színe enyhébb, mint a kakaónak.)
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 2 teáskanál útifű maghéj
  • 6-8 szem friss bogyós gyümölcs
  • édesítő ízlés szerint (két csepp stevia vagy két teáskanál eritrit pl.)

A gyümölcsön kívül mindent keverj össze, és pihentesd 40-50 percig! Ezután add hozzá a gyümölcsöt, forgasd bele, és eheted is!

Ha a rostanyagokat magasabb glikémiás indexű ételekhez kevered, például zabpehelyhez, lassítanak azok felszívódásán. Nyilván a fehér liszt ettől még nem lesz egészségesebb, ahogy a cukor sem, de nem is ezekre az összetevőkre gondolunk.

Ha igazán egészségesen szeretnél étkezni, válaszd az anyagcseretípus szerinti táplálkozás módszerét! Kattints ide!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!