A vashiány tünetei – ezekkel az ételekkel pótold a vasat!

Olvasási idő: 5 perc

A vasnak nagyon fontos szerepe van szervezetünkben, nélküle ugyanis az oxigén nem tudna eljutni a sejtekhez. A vas a szervezet életképessége szempontjából elengedhetetlen, éppen ezért fontos, hogy napi szinten biztosítsuk a szervezet számára az elegendő mennyiségű vas bevitelét.

Egy felnőtt szervezete nagyjából 4-5 gramm vasat tartalmaz. Mivel a vas esszenciális mikroelem, ezért a szervezet nem képes az előállítására, így kívülről, táplálkozással kell pótolni. A vasnak azonban a biohasznosulása és felszívódási folyamata gyenge, ezért az elfogyasztott ételekben található vasmennyiség igen csekély része kerül be, hogy azokra a helyekre juthasson, ahol szükség van rá.

A legtöbb vasat tartalmazó élelmiszerek

A legtöbb vasat az állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák, ezért jelentős forrásnak számít többek között a hús és a tojás. Természetesen a vegetáriánusok is pótolhatják például spenóttal és sóskával, de a hüvelyesek sem elhanyagolhatók vastartalmukat tekintve.

A vashiány oka

Ha a szervezetben a szükségesnél kevesebb vas áll rendelkezésre, akkor következik be vashiány. Ennek a leggyakoribb okai: elégtelen mennyiség bevitele, elégtelen felszívódás vagy fokozott vasvesztés. Emellett az egyoldalú és nem megfelelő táplálkozás, valamint a helytelen diéta is okozhat vashiányt.

Hogy megfelelő mennyiségben tudd biztosítani a szervezet számára megfelelő táplálékokat, meg kell ismerned az anyagcseretípusodat, többek között a hatékony emésztésműködés érdekében. Metabolic Typing anyagcseretípus mérésünk során megtudhatod, hogy milyen ételt, milyen mennyiségben érdemes fogyasztanod, hogy az anyagcseretípusodnak megfeleljen. A mérésen az emésztő-, idegi-, hormonrendszeri sajátosságaidat vizsgáljuk meg. Az eredmények alapján egy iránytűt kapsz, amiből megtudod, hogy számodra mik az egészséges ételek. Ha a kapott eredmények alapján étkezel a továbbiakban, a diétád látványosan sikeres lesz, sokkal energikusabb és fittebb leszel, emellett számos jótékony hatást észlelsz majd magadon.

További információ az anyagcseretípus mérésről

A vashiány tünetei

Ha a szervezetben jelentősen csökken a vas mennyisége, az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

  • gyengeség
  • fáradékonyság
  • hajhullás
  • fokozott szívdobogás-érzés
  • szédülés
  • sápadtság
  • fejfájás
  • nyelési zavarok

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!