Ez a kulcs az éhség megszüntetéséhez – az egészséges diéta alapja

Olvasási idő: 5 perc

A gyakori éhségérzet bizony nem ok nélkül történik, és amellett, hogy figyelmeztető jel lehet, komoly következményekkel is járhat. A helytelen és kiegyensúlyozatlan táplálkozás a hízás mellett különböző betegségeket is előidézhet. A helytelen étkezés legfőbb kiváltó okai közé a gyakori éhségérzet kialakulása sorolható, ami a túlzott mennyiségben történő ételek elfogyasztásával járhat. Mitől alakul ki a gyakori éhség, és mi a fogyás kulcsa? Ezeket foglaltuk most össze röviden.

Mi az a tápanyag éhség, és mi köze van a hízáshoz?

Az étkezés a szervezet energiaszükségletének kielégítésére szolgál. Ha az energiánk kevés, akkor jelentkezik éhségérzet, és szervezetünk ekkor jelzi, hogy az energiát pótolni kell. Ilyenkor az agy azt érzékeli, hogy táplálékra van szüksége, és az éhség érzetével üzen. Ha a szervezet nem kapja meg a számára megfelelő táplálékot, egy olyan hiányállapot alakul ki, amely az éhség megjelenését ösztönzi, így még többet fogunk enni, ami egyenesen hízáshoz vezet. A túlzott mennyiségben elfogyasztott tápanyagok energiatöbbletet, tehát kiegyensúlyozatlan táplálkozást eredményeznek.

Mi a veszélye az egészségtelen diétának?

Sokan ott rontják el, hogy koplalni kezdenek, vagy számukra rossz diétát választanak, ami a hízás mellett a szervezetükre igen káros hatással lehet. Ha a testtömeg gyakran ingadozik, olyankor az úgynevezett jojó effektus lép fel, és nagyobb eséllyel következik be cukorbetegség vagy különböző szív- és érrendszeri betegségek. Ezekkel a káros módszerekkel csak ideig-óráig megy le pár kiló, de pár nap elteltével az bizony vissza is jön. Ráadásul a szervezetet is nagyon megterheli, és az éhségérzet is még jobban gyötör, mivel a szervezet nem kapja meg a számára szükséges táplálékot.

Az éhség megszüntetése – az egészséges diéta kulcsa

Ha diétába kezdesz, fontos, hogy tisztában légy a kiegyensúlyozott fogyókúra szabályával, vagyis, hogy az étrended minden – a szervezetednek ideális – tápanyagot a megfelelő arányban tartalmazzon. Felejtsd el tehát, hogy minden tápanyagot kiiktatsz, vagyis ne kövesd a „nulla zsír, semmi szénhidrát” diétát!

Az egészséges fogyás akkor következik be, ha a kiegyensúlyozott étrend mellett az éhségérzet csak minimálisan van jelen. Az éhség akkor múlik el, ha a hiányállapot megszűnik, vagyis a szervezet a számára megfelelő táplálékot kapja. Mivel mindenkinek máshogy működik a szervezete, és máshogy reagál a különböző ételekre, nem mindenkinek egészséges és hatásos ugyanaz az a diéta. Ahhoz, hogy kiismerd szervezeted tápanyag igényét, meg kell, hogy ismerd a típusodat. Ha annak megfelelően táplálkozol, és a számára megfelelő ételeket biztosítod, búcsút inthetsz a túlsúlynak és a falási rohamoknak, ráadásul sokkal energikusabb és fittebb is leszel.

Hogyan derítsd ki, hogy a szervezeted számára mi az ideális étel?

Első legfontosabb teendő, hogy megismerd az anyagcseretípusodat, amit egy mérés folyamán tehetsz meg. Azt követően az eredmények alapján meg tudod, hogy számodra mik az egészséges ételek, és mik segítik hatásosan a diétádat, mind ezt éhezés nélkül! Bővebb információt ide kattintva találsz.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!