Ezeket eheted, ha fogyni akarsz! Íme, a jó szénhidrátok

Olvasási idő: 5 perc

Rengeteg diéta szól arról, hogy a szénhidrátok az ördögtől valók, el kell kerülni, le kell csökkenteni, sőt, ki kell iktatni őket, mint valami ellenséget. Nos, itt közbeszól a helyzet, hogy sajnos nem mindenki egyforma. Vannak, akik genetikailag valóban a szénhidrátoktól hajlamosabbak hízni, de olyanok is akadnak, akikre a „zsír+fehérje” kombináció van rosszabb hatással, a szénhidráttal pedig semmi gondjuk nincsen. Ami azonban mindenkiben közös, hogy szénhidrátot kell fogyasztani, csak nem mindegy, mennyit, és hogy milyen forrásból származnak.

Min múlik, hogy milyen hatással vannak Rád a szénhidrátok?

A rövidebb verzió valahogy így hangzik: nem minden ember egyforma. Ahogy a külsőd, a testalkatod, úgy a szervezeted igényei, az emésztőrendszered működése is különbözik másoktól. Alapvetően háromféle típusba sorolhatóak az emberek: szénhidrát-, fehérje- és egyensúlyi típus. Aki a szénhidrát típusba tartozik, annak a szénhidrát hat pozitívan az anyagcseréjére, ez az elsődleges energiaforrása, és nem is hízik a JÓ szénhidrátoktól, illetve az ezekben bővelkedő táplálkozástól. A második típusnál a fehérjével, illetve a zsírral ugyanez a helyzet, és érdemes arányaiban ezekből többet fogyasztani. Az egyensúlyi típus esetén, amely igen ritka, pedig a kiegyenlített tápanyagarányok egészségesek.

Mindenkinek kell a szénhidrát?

Mivel a szénhidrát egy nélkülözhetetlen makro tápanyag, így igen, mindenki számára szükséges, csak a fentiek értelmében, nem azonos arányban. Emellett, ez már teljes egészében egyénfüggő, vannak, akik jól tolerálják a keményítőket, vannak, akik kevésbé, itt tehát megoszlik az, kinek, milyen szénhidrátok valók. Alapvetően egészséges mindenkinek, ha keményítőben szegényebb étrendet választ, tehát a gabonafélék, illetve a burgonya fogyasztását visszaszorítja, miközben elsődleges szénhidrátforrásként inkább zöldségeket eszik.

Összességében melyek az úgynevezett jó szénhidrátok?

A jó szénhidrátok az alacsony vagy maximum közepes glikémiás indexszel rendelkező élelmiszerekben találhatók, tehát ezek a legjobb forrásai. Mivel ezek lassú felszívódásúak, nem terhelik meg a hirtelen vércukorszint-emelkedéssel a szervezetet, így utána hirtelen visszaesés sincs. Ezzel elkerülhető a sóvárgás, a falásrohamok, a “kívánósság”, és a folyamatos gyengeségérzet is.

Jó szénhidrátok

Keményítő tartalmú ételek közül, ahogy feljebb is szerepelt, a klasszikus gabona-burgonya kombináció helyett érdemes inkább gyökérzöldségeket enni. A cékla, az édesburgonya, a répafélék vagy a zeller bővelkednek egészséges szénhidrátokban.

Felhívjuk azonban a figyelmedet, hogy ezek általános, irányadó adatok. Az egyéni szükségletet mindenkinek a saját szervezetének jellemzői határozzák meg – ideértve a tápanyag-igényeket, illetve azt, hogy egyes ételek jót tesznek-e vagy sem. Az egyéni típus megállapítása egy gépi mérés útján történik, és az eredmények határozzák meg az étrendi javaslatokat. Szolgáltatásainkat, csomagjainkat itt tudod megtekinteni.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!