Mi az a szervóra, és mit árul el a testedről?

Olvasási idő: 6 perc

A testeden belül zajló folyamatokat mutatja meg a szervórád. A hagyományos kínai orvoslás szerint, a szerveknek van „belső órájuk”, ez a szervóra. Eszerint meghatározott annak időpontja, hogy mely szerved mikor aktív, és mikor pihen. Mi ennek a szerepe és a jelentősége az egészségmegőrzés szempontjából? A cikkből kiderül!

A szervóra szerepe

Ahogy az élet minden egyes részében, a tested, szervezeted működésében is jelen van a ciklikusság. A szerveknek is van aktív, intenzív idejük és pihenésre szánt szakaszuk egyaránt. Ezt a működést nevezzük úgy, hogy szervóra. Ha ismered a tested működését, könnyen egyensúlyban is tarthatod azt. A hagyományos kínai orvoslás szerint akkor lesz beteg az ember, amikor a szervezet egyébként harmonikus energiakeringésében probléma lép fel.

Így működik a szervóra – az egyes szervek aktív ideje

 1. Éjjel 1-3 óra közt a máj méregtelenítő folyamatai aktívak. Ilyenkor kerüld az alkoholfogyasztást, illetve, lehetőleg töltsd alvással ezt az időpontot! Az ébrenléttel gátolod ugyanis a folyamatot, mivel energiát veszel el a májtól.
 2. A 3 és 5 közti intervallumban a tüdő a legaktívabb, és készül az egész napos munkára. A dohányosok, illetve tüdő- és légúti problémákkal küzdők sokan ébrednek ebben az időszakban, hiszen ilyenkor fokozottan jelentkeznek a különféle tünetek. Lelki értelemben is jelentőséggel bír a szervóra: sokan riadnak fel ilyen tájban, hiszen a különböző szorongások és félelmek ekkor erősödnek fel, rémálmok is jellemzőek lehetnek. A férfiak nemi aktivitása pedig ezekben az órákban a legnagyobb, ilyenkor termelődik a legtöbb férfi nemi hormon.
 3. Reggel 5 és 7 óra között működik aktívan a vastagbél, tehát ilyenkor a legegészségesebb a székletürítés. Érdemes erre „beállítani” a szervezeted. Könnyen segíthetsz a szervórádnak ebben a szakaszban azzal, ha felkelés után elvégzel pár nyújtó tornagyakorlatot, megiszol néhány deci vizet, esetleg langyos, citromos vízzel vagy valamilyen méregtelenítő teával, például csalántea-főzettel kezded a napjaid.
 4. 7-től 9-ig a gyomor igazán aktív, ez tehát a reggeli megfelelő ideje.

Ha már szóba került a gyomor… Tudtad, hogy nem mindenkinek ideális ugyanaz az étel, mint Neked? Van, akinek jó a hús és a saláta, és van, akinek nem – vagy legalábbis, nem azonos zöldség-hús arányban. Ahhoz, hogy elérd a számodra ideális testsúlyt, illetve az energiaszinted és az egészségi állapotod is megfelelő legyen, érdemes a személyes típusodnak megfelelően táplálkozni. Több tényező határozza ezt meg – ide kattintva közelebb kerülhetsz a sajátodhoz.

 1. 9 és 11 között aktivizálja magát a hasnyálmirigy, illetve a lép, általánosan ilyenkor jellemző a legmagasabb teljesítőképesség.
 2. 11-13 óra környékén a szívműködés válik dominánssá, a test ilyenkor éri el energiaszintjének csúcspontját. Ez a szervóra alkalmas időpont lehet fizikai munkára, testmozgásra. Ha 13 óra környékén gyakran tapasztalsz fáradtságérzetet, az a szív gyengébb állapotára figyelmeztethet.
 3. 13-15 óra közt a vérkeringés lassul, a vékonybél aktív. Az immunrendszer szempontjából ez egy jelentős időpont, hiszen a vékonybél annak az egyik legfontosabb szerve. A fájdalomérzet ilyenkor lecsökken.
 4. 17 órától 19 óráig a veseműködés aktív. Ilyenkor lehetőleg kerüld a fűszeres, erősen sós, cukros, esetleg zsíros élelmiszerek fogyasztását, mert ezzel csak lassítod a veséd méregtelenítő folyamatait és gátolod a szervórád harmonikus működését.
 5. 19 óra és 21 óra közt a szívburok igazán intenzív, ilyenkor a legélénkebb a vérkeringés. A szervezet sajnos ilyenkor raktározó üzemmódba kapcsol, így erre az idősávra inkább ne időzítsd a vacsorát! A szervezeted a szervórának ebben a szakaszában kezd el felkészülni a pihenésre, így a jelentős fizikai aktivitást is kerüld!
 6. 21 órától a szervezet már pihenésre vágyik, és 23 óráig az úgynevezett „hármas melegítő tevékenység” aktív. A légzésért, emésztésért, kiválasztásért felelős szervek ekkor összehangoltan működnek együtt, annak érdekében, hogy éjszakára minden a „megfelelő helyre” kerüljön a szervezetedben.
 7. 23 órától éjjel 1-ig aktív az epeműködés, a görcsök előfordulási esélye ilyenkor gyakoribb. A szív ilyenkor egészen gyenge, az arra hajlamosaknál ilyenkor panaszok jelentkezhetnek, illetve a szívproblémák miatti hirtelen halálra is nagyobb ilyenkor az esély.

Egyéb információk a szervóráról

A felsoroltak alapvető tudnivalók, a hagyományos kínai orvoslás alapján. Azonban van még néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni. Bár az említettek értelmében, a szervek aktivitásától/inaktivitásától függ, hogy milyen a nap folyamán az energiaszinted, más is meghatározhatja. Hogy többet tudj meg a saját szervezeted állapotáról, illetve arról, hogy érdemes-e változtatni az életmódodon, gyere el egy anyagcseretípus mérésre, ahol a pontos típusodon kívül az energiaszinted értékét is megtudhatod!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!