6 tünet, ami magnéziumhiányra utal – ezekkel pótold természetesen

Olvasási idő: 5 perc

A magnézium egy olyan ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. Többek között az izmok és idegek megfelelő működésében, a vérnyomás szabályozásában, az emésztés segítésében, valamint az immunrendszer erősítésében van fontos szerepe. Ezeken kívül még számos jótékony hatása miatt szükséges a megfelelő mennyiségű magnézium bevitele, de hogyan jelez a testünk, ha nincs belőle elegendő?

A magnéziumhiány kialakulásának okai

Az, hogy mennyi magnéziumra van valakinek szüksége, függ például a nemtől, életkortól vagy attól, hogy egy nő szoptat-e vagy éppen várandós. Mindemellett az életstílus is jelentősen befolyásolja a magnéziumhiányt, például, ha valaki túl stresszes életet él, túl sok alkoholt fogyaszt, valamint rengeteget számít az is, hogy mennyire kiegyensúlyozott a táplálkozás.

Ahhoz, hogy valaki kiegyensúlyozottan étkezzen, ismerni kell, hogy a szervezetének milyen ételek tesznek jót, mivel mindenkinek máshogy működik a szervezete. Ehhez elengedhetetlen az anyagcseretípus ismerete. Hogyan ismerd meg az anyagcseretípusod? Kattints IDE és megtudod.

Mindemellett a magnéziumhiányt a nem megfelelően kezelt cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia is okozhatja. Ilyen rendellenesség esetében kiemelkedően fontos a megfelelő ételek fogyasztása!

A magnéziumhiány tünetei

  • izomfájdalmak, izomgörcsök – ezek az egyik legismertebb tünetek. Mivel a magnézium a kálium és a kalcium felhasználását is befolyásolja, időnkénti görcsös összerándulásokat eredményezhet a hiánya. Ez lehet az oka annak is, ha a szemhéj rendszeresen rángatózik
  • hangulatingadozás, depresszió, rosszkedv – a megfelelő mennyiségű magnézium bevitel javítja a lelkiállapotot, csökkenti a szorongást, stresszt
  • fáradékonyság – a magnéziumnak jelentős szerepe van a glükóz energiává alakításában, ezért a nem elegendő magnézium gyengeséget, fáradékonyságot, kevés energiát eredményezhet
  • szívritmuszavarok – a magnéziumhiány rendszertelen vagy túl szapora szívveréssel is járhat, mivel a magnézium nagymértékben befolyásolja a szívizom, valamint az ingerületátvivő rendszer megfelelő működését.
  • vérnyomásproblémák – mivel a magnézium nagyban hozzájárul a vérerek rugalmasságához, ezért a vérnyomás megemelkedését is okozhatja a hiánya
  • memóriazavarok – nem hiába van, hogy a tanulás elősegítése miatt sokan szednek magnéziumot. Nagyon jó hatással van a memóriára és a koncentrációs képességekre is.

Hogyha természetes magnéziumforrásokkal növelnéd a magnéziumbevitelt kapszulák helyett, kattints IDE, mivel korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük azokat az ételeket, amelyek sok magnéziumot tartalmaznak.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!