Minden, amit a tojásról tudni kell

Olvasási idő: 6 perc

Ebben a cikkben összefoglalunk minden fontos információt, amit a tojásról, a tojás fogyasztásáról tudnod kell. Elmagyarázzuk a tojás minősítéseit, jelöléseit, illetve segítünk Neked annak megállapításában, mikor jó és fogyasztható, mikor kell vigyázni vele, és mikor jobb, ha a serpenyő vagy lábos helyett inkább a kukában landol a tojás. Majd a tojás összetételét nézzük meg.

A tojás egy tápanyagokban igen gazdag, állati eredetű táplálék. Lényegében a tyúk petesejtje, így minden fontos anyag megtalálható benne, amire egy kiscsirke kifejlődéséhez szükség lenne.

A tojás osztályozásai

A-val jelölt vagy “friss tojás” jelölést kap a legjobb minőségű tojás, B-t, ami tartósított vagy másodosztályú, C-t, ami silányabb minőségű.

A friss, A osztályozást kapott tojást, mérete szerint is csoportosítják: 

  • S, azaz small (kicsi), ami 53 grammnál kisebb;
  • M, azaz medium (közepes), ami 53 és 63 gramm közti méretű,
  • L, vagyis large (nagy), 63-73 gramm közti,
  • XL, vagyis extra large, a legnagyobb méret, 73 gramm feletti.

Tartás típusa szerint is osztályozzák a tojásokat:

  • 0-s jelölést kap, ami ökológiai tartásból származik,
  • 1-est, ami szabad tartásból,
  • 2-est, ami alternatív tartási rendszerből,
  • és 3-assal jelölik a ketrecest.

Honnan tudhatod meg, friss-e a tojás?

Tedd egy vizes pohárba vagy tálba!

  1. Ha teljesen lemerül, akkor friss, és nyers vagy enyhén hőkezelt fogyasztásra is alkalmas.
  2. Ha úszkál a vízben, akkor már erősebb hőkezelés javasolt – keményre főzés vagy teljes átsütés, – de még fogyasztható.
  3. Ha lebeg a víz tetején, akkor már nem fogyasztható!

Hány kalória van egy tojásban, és mekkora a makrotápanyag tartalma?

  • Az S-es méretű kb. 70 kcal-t, 6,2 g fehérjét, 4,7 g zsírt és 0,9 g CH-t (szénhidrátot) tartalmaz.
  • Az M-es méretű tojás darabja kb. 80 kcal-t, 7,1 g fehérjét, 5,3 g zsírt és 1 g CH-t tartalmaz.
  • Az L-es méretű tojás darabja kb. 96 kcal-t, 8,4 g fehérjét, 6,4 g zsírt és 1,2 g CH-t tartalmaz.

A zsír és a kcal-mértéke az elkészítéstől függően változhat. Ha főzöd a tojást, akkor valóban diétás marad, zsiradékban sütve azonban jelentősen megnőhet a kalóriatartalma, így ezzel érdemes vigyázni.

A tojásban talán a legjobb, hogy igen kiadós étel, remek éhségűző, és fogyasztása után hosszú ideig nem leszel éhes. A fehérjetartalma a sárgája és a fehérje közt nagyjából azonosan oszlik meg, ezt vedd figyelembe, ha csak a fehérjét fogyasztod.

Mennyi tojást érdemes fogyasztani?

Egyedi jellemzőktől, anyagcseretípustól függ, hogy mennyit ajánlott belőle bevinned, ahogy minden más fehérjeforrásra vonatkozóan is. Illetve azt is fontos tudnod, nincs-e vele szemben intoleranciád.

Vitaminok és ásványi anyagok a tojásban

B12-, D-, szelén- és kolintartalma emelendő ki a tojásnak. A felsoroltak mind szerepet játszanak a karcsúság megőrzésében.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!