Bélflóra helyreállítása természetesen: vírusok, antibiotikum-kúra után

Olvasási idő: 4 perc

A hányásos-hasmenéses vírusok minden szezonban felütik a fejüket, valamint a más betegségek miatt szedett antibiotikumok is felboríthatják a bélflóra egyensúlyát. Ilyenkor elszaporodhatnak a káros baktériumok, gombák, így könnyen kialakulhatnak betegségek, gyulladások, fertőzések.

A gyomor, illetve a bélflóra harmonizálása tehát az első lépés, amiben a probiotikumok, illetve a prebiotikumok is komoly szerepet töltenek be.

A probiotikumok neve talán ismerősebben cseng, róluk sokat lehet hallani a probiotikus élelmiszerek, illetve probiotikum készítmények kapcsán. Ezek olyan hasznos bélbaktériumok, amelyek jótékony hatással vannak a bélflóra egészségére és egyensúlyára. Mivel az ember immunrendszerének legnagyobb részét az emésztőrendszer immunrendszere teszi ki, fontos törődni a terület épségével, illetve szükség esetén, az egyensúly helyreállításával. A probiotikumok fő feladata a tápanyaglebontás és a védekezőképesség erősítése. Probiotikumok találhatók jó néhány élelmiszerben, illetve szükség esetén külön, táplálékkiegészítők formájában is beszerezhetők. Ha sérült a bélflóra, célszerű ilyen módon pótolni – tehát, a hányásos-hasmenéses vírusfertőzéseket követően, illetve az antibiotikumos kezelések során is.

A prebiotikumok szerepe nagyon egyszerű: serkentik a probiotikumok termelődését. Ezek nem emészthető anyagok, így a vastagbélbe eljutva, ott fejtik ki hatásaikat.

Mikor ajánlott még a fogyasztásuk – ha nem voltál beteg, illetve nem tartottál antibiotikum-kúrát?

  • tartósan fennálló, helytelen táplálkozás miatt;
  • stresszes életmód esetén, illetve a különböző környezeti ártalmak miatt;
  • utazás előtt, a fertőzések kivédése miatt.

A vírusfertőzések persze nehezen kivédhetők, de a gyomor általános erősítésével, az emésztőrendszer működésének helyreállításával általánosságban sokat tehetsz a tájék egészségéért, és sok probléma valóban kiküszöbölhető a megfelelő táplálkozással.

Add az emésztőrendszerednek a legjobbat, tudd meg anyagcseretípusodat és táplálkozz aszerint!

Milyen forrásokból juttathatsz be probiotikumokat a szervezetedbe?

Bizonyos tejtermékekből, mint a natúr, élőflórás joghurt vagy a kaukázusi kefir, de mivel sokaknak nem ajánlott a tejtermékek fogyasztása, inkább az alábbiak közül érdemes válogatni:

  • savanyú káposzta;
  • kovászos uborka – és minden más, erjesztéssel készült élelmiszer;
  • miso – ez egy rizzsel vagy valamilyen más gabonával erjesztett szójakrém, sós ízű. Főként keleties ételek fűszerezéséhez használják, illetve a vegán és a nyers konyha is szívesen dolgozik vele.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!