Többé nem hizlal a szénhidrát, ha ezt az egy szabályt betartod

Olvasási idő: 5 perc

A kevesebb vagy „szinte semmi” szénhidrát fogyasztásával járó diéták elképesztő népszerűségnek örvendenek mostanság. A rossz hír azonban az, hogy ezek nem mindenkinek jók. Van viszont egy szabály, amit mindenkinek érdemes betartania a szénhidrát fogyasztásával kapcsolatban – hiszen a szénhidrát barát, de akár ellenség is lehet.

Pontosan mi is a szénhidrát?

Nagyon röviden, a harmadik makrotápanyag a zsír és a fehérje mellett, amely a test energiaellátását szolgálja. Megkülönböztetünk természetesen előforduló cukrokat, keményítőket és rostokat. Sima cukorsziruppá, glükózzá alakulva kerül be a véráramba a szénhidrát, főként az izmokban, illetve kisebb mértékben a májban raktározódik. A szénhidrát típusait tekintve, vannak az összetett, „jó”, és az egyszerű, „rossz” szénhidrátok. Az összetettek hasznos tápanyagokban gazdagok, lassan emelik meg a vércukor szintjét, nem okoznak ingadozást. Utóbbiak viszont, tápanyagtartalmukat tekintve semmilyen hasznos anyagot nem tartalmaznak, illetve még az általuk kiváltott inzulinválasz is magas. Ezáltal megnövekszik annak esélye, hogy zsírrá alakulnak, a zsír pedig párnácskák formájában lerakódik, túlsúlyt okoz. Ezért nevezzük az összetett szénhidrátokat lassan, az egyszerűeket gyorsan felszívódóaknak.

A legtöbb diéta a szénhidrát minimalizált bevitelére esküszik, és napjainkban ezek a legnépszerűbbek. Ennek megfelelő módja viszont nem a szénhidrát teljes és tökéletes megvonása, amit sokan gondolnak! Ez a legnagyobb félreértés. Ezekben a diétákban is szabad és kell is enni szénhidrátot. Csak épp nem egyszerűt, hanem összetettet, illetve minimalizálni kell a keménytő-bevitelt és a gyümölcsfogyasztást. A finomított liszt, cukor, burgonya elhagyásával vagy mérséklésével, a lassú felszívódású, főként gluténmentes köretek beiktatásával gyorsan beindul a fogyás, ám itt jön a csavar: amit az egyik ember remekül bír, sok hússal és zöldségekkel, időnként magvakkal, az közel sem biztos, hogy a másiknak is ideális hosszabb távon. Míg az egyik sokat és gyorsan fogy, a másik idővel megáll a súlyvesztésben.

Az egyéni szükségletek szerepe egyáltalán nem elhanyagolható, ez abból a példából is remekül látszik, hogy vannak, akik a szénhidrátokban bővelkedő étrendtől sem híznak, míg másokra minden gramm szénhidrát dekákat pakol.

Ez az egy dolog, amire a szénhidrát kapcsán figyelned kell!

Egyéni szükségletek. A Te tested hogyan tolerálja a szénhidrátot? Hogyan reagál a bevitelére, hogyan emészti? Ahogy fent is írtuk: minden ember mástól hízik. De kiiktatni semmit nem kell egyiküknek sem. A fogyáshoz, illetve a karcsúság megtartásához szükséges szinte egyetlen szabály: a makrotápanyagok aránya és az arányok betartása az étkezés során. Mit érhetsz el hosszútávon, ha így étkezel? Innen megtudhatod.

Háromféle ember van anyagcsere-működés szempontjából. Az egyik a zsírokat és fehérjéket, a másik a szénhidrátokat emészti jobban, és inkább ezekből nyer energiát. A harmadik, a legritkább, az egyensúlyi típus, akinél nincs számottevő különbség. Egyiküknél sem úgy néz ki az ideális táplálkozás, hogy „innentől ezt és ezt ne egyél.” Van néhány dolog természetesen, amit mérsékelni kell, esetleg elhagyni, de tápanyagok szempontjából nincs olyan, hogy tilos. Csakis olyan van, hogy megfelelő mennyiségben, és egymáshoz viszonyítva megfelelő arányban.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!