Ezt az edzésformát válaszd IR esetén

Olvasási idő: 5 perc

Nagyon sok embernél jelentkezik az inzulinrezisztencia, sőt, egyre elterjedtebb nők, férfiak és gyerekek körében egyaránt. Gyakran sajnos nem ismerik fel a tüneteket, vagy ami még rosszabb, sokan hajlamosak elhanyagolni, pedig komolyabb következményei is lehetnek.

Korábban összegyűjtöttük az inzulinrezisztencia tüneteit és következményeit, valamint azokat a tényezőket, amelyek az életmódváltáshoz elengedhetetlenek. Közülük a két legfontosabb a megfelelő étkezés és a sport.

Az inzulinrezisztencia kialakulásának oka

Az inzulin egy olyan hormon, amelynek meghatározó szerepe van a vércukorszint szabályozásában és az anyagcsere megfelelő működésében. Az inzulin felelős a sejtek táplálásáért, valamint a zsírok raktározását segíti elő. Inzulinrezisztencia esetén a sejtekbe nem képes elegendő glükóz bejutni, mivel a sejten lévő inzulinreceptorokhoz csak gyengén kapcsolódik a glükóz. Ilyenkor az inzulin mennyisége nem elegendő, és ez eredményezi a vércukorszint növekedését. A szervezet ezt úgy érzékeli, hogy több inzulinra van szükség, ezért több inzulint kezd termelni.

Miért segít a sport inzulinrezisztencia esetén, és melyik testmozgás ajánlott ilyenkor leginkább?

Inzulinrezisztencia esetén a kardió mozgás érzékenyíti a receptorokat. Kardió mellett erősen ajánlott az izomtömeg építése, mivel az izomszövet nagyobb mennyiségben tartalmaz inzulinérzékelő receptorokat, mint pl. a zsírszövet. A súlyzós edzés nagyon sokat segít a helyes értékek beállításában, kimondottan javítja az izomsejtek inzulinreceptorainak inzulinérzékenységét, aminek köszönhetően egyre több glükózt képes felvenni, majd ebből glikogént építeni. Minél nagyobb tehát az izomtömegünk, annál jobban csökken az inzulin mennyisége. Nagyon hatásosak az intervallumos edzések, valamint az intenzív kardió jellegű edzések. Ebből mutatunk is pár gyakorlatot, amelyeket 2-3 sorozatban ajánlott elvégezni.

FIGYELEM! A személyre szabott étkezés is nagyon fontos, mi ebben tudunk segíteni.  Mérésünkön nem csak az anyagcseretípusodat ismerheted meg, hanem a hormonális beállítottságodat is, valamint ellátunk Téged különböző tanácsokkal és számodra egészséges élelmiszerlistával, emellett egy személyre szabott sportajánlást is kaphatsz. Szolgáltatásainkról IDE kattintva informálódhatsz.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!