Ingadozó energiaszint és pluszkilók ellen: egy dolog, amire figyelj!

Olvasási idő: 5 perc

Te is láthatod, ha végignézel a környezeteden, hogy mindenkit más energiaszint jellemez. Van, aki reggel nagyon pörög, de kora délután már „alig él”, mások pedig folyamatosan fáradtak. Akadnak, akik kifejezetten éjszaka vannak elemükben, de az egész nap ingadozó energiaszint sem ritka. Szeretnél folyamatosan fitt és energikus lenni, leszokni az erőgyűjtő nassolásról, és ledobni a pluszkilóidat? A legjobb helyen jársz – olvass tovább!

Mitől függ az energiaszint?

Miből nyer az ember energiát? A táplálkozásból. A napi energiaszint fő meghatározója tehát az, amit megeszel. Ez gyakorlatilag az üzemanyagod. Azonban nem mindegy, mit és mennyit eszel: mind a bevitt tápanyagok aránya, mind pedig a kalóriamennyiség befolyással van arra, hogy érzed magad a nap folyamán. De mielőtt erre rátérnénk, nézzük a legfőbb problémákat!

Folyamatosan ingadozó energiaszint

A legtöbben talán ezzel a problémával küzdenek, a folyamatosan ingadozó energiaszint pedig magával hozza a nassolás és a koffein iránti vágyat, majd idővel a pluszkilókat is.

Miért ingadozik az energiaszinted? Okozhatja a kedvezőtlen táplálkozás, az, hogy túl sok magas glikémiás indexű ételt fogyasztasz. Ezek hirtelen megnyomják a vércukorszintedet, majd, ahogy a cukor kiürül, le is zuhan a vércukrod, ezzel fáradtságérzetet keltve. Az is okozhatja továbbá az ingadozást, ha nem megfelelő arányban viszed be a makrotápanyagokat, vagyis a szénhidrátot, zsírt és fehérjét. Van, akinek szénhidrátból, van, akinek pedig fehérjéből/zsírból igényel többet a szervezete az optimális energiaszinthez, másnál pedig azonos a mennyiség. A típusokról itt és itt olvashatsz bővebben.

Nem kiegyenlített energiaszint

Reggel vagy kifejezetten aktív, de délután kettő felé majd’ megveszel egy kávéért? Ennek oka lehet a koffeinfüggőség, hiszen a szervezetedet már hozzászoktattad, hogy bizonyos időben kávézol. Ugyanez a helyzet akkor is, ha nassolsz valamit.

A természetes állapotért azonban a hormonműködésed felelős. Négy domináns hormontermelőt különböztetünk meg, és az, hogy nálad melyik a domináns, befolyásolja a napi aktivitásodat is. Például, az agyalapi mirigy éjjel pihen, reggel viszont kimondottan aktív, majd a nap folyamán újra fáradni kezd. A további három hormontermelőt, illetve a négy típus jellemzőit ebből az írásunkból ismerheted meg!

Állandó fáradtság érzés, folyamatosan alacsony energiaszint?

Előfordul, hogy betegség áll a kórosan alacsony energiaszint mögött, például pajzsmirigy-alulműködés. Sok esetben azonban semmilyen betegség vagy kialvatlanság nem indokolja a súlyosan alacsony energiaszintetIlyenkor egyértelműen az étkezés áll a háttérben, illetve a fent már említett, nem megfelelő tápanyagbevitel. Érdemes elvégeztetni egy anyagcseretípus-mérést annak érdekében, hogy megtudd, milyen típusú étkezéssel, és milyen tápanyagbevitellel leszel sokkal energikusabb. Emellett, érdemes a vitamin- és ásványianyag-bevitelen is elgondolkodnod, mert előfordulhat, hogy a fáradtság valamilyen hiányra utal.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!