Mit sportolj 10, 15, 20 kiló felesleggel? Tudnivalók és tippek

Olvasási idő: 5 perc

A sportolás az egészséges életmód nélkülözhetetlen eleme, és a fogyni vágyók is nagy reményekkel indulnak el első futásukra vagy konditermi edzésükre. Azonban, bár fontos lenne, kevesen tudják, milyen sportok valók nekik. Nemcsak a sportolás hatékonyságát növeli a megfelelő választás, hanem a testi épségedet is segít megőrizni – a tested számára kedvezőtlen mozgással ugyanis károkat tehetsz benne, és saját magadnak is rossz közérzetet okozhatsz. Mire figyelj, és milyen sportot válassz? Olvass tovább!

Testzsír-csökkentés sportolással

Ledobnád a pluszkilóidat? Ha vad fogyókúrába kezdesz, sajnos előbb veszítesz vizet és izmot, mint zsírt! Pedig a tartós és esztétikus fogyás, az egészségügyi hatásokról nem is beszélve, a testzsír csökkentésén múlik. Mielőtt bármilyen sportnak, illetve életmódváltásnak nekivágsz, az alábbiakat tartsd szem előtt!

Ne esztétikai, hanem egészségügyi célok vezéreljenek! Persze, karcsún sokkal szebbnek látnád magad, ezt el is fogadjuk – de ha csak ez motivál, előbb-utóbb vagy feladod, vagy olyan drasztikus útra tévedsz, amellyel károkat teszel magadban! A célod az legyen, hogy egészséges maradhass/meggyógyulj, mert ez a legfontosabb!

Sose fogyókúrázz! A fogyókúrával csak jojó-effektust érsz el, jövő-menő kilókat, és emiatt egyre csak gyarapodó zsírszöveteket. Inkább válts életmódot, amelynek a megfelelő, egyénre szabott étrend, a napi legalább 2,5 liter ásványvíz és a testmozgás is alapját képezi.

A karcsú alak 70%-ban az étkezéseden múlik, a maradék a sport. Tehát először az étkezésed alakítsd át, és fokozatosan iktasd be a sportolást, míg rutinná nem válik! A kettő együtt csodákra lesz képes.

Ne a pluszkilók számát vagy a BMI-det nézd elsődlegesen, hiszen alkati adottságoktól függően lehet, hogy izomzatod tömörebb, súlyosabb, és sokkal kevesebb a zsír rajtad, mint gondolod. A legjobb megoldás a testösszetételmérés, ebből ugyanis kiderül majd, milyen a zsír-izom arányod.

A testzsír-csökkentés szempontjából nem az izomterhelés lényeges, hanem a pulzusszám. Ha fenn tudsz tartani legalább fél órán keresztül egy megemelkedett pulzusszámot, testzsírod fokozatosan fogyni kezd a mozgás hatására.

A sikeres fogyáshoz a legjobb, ha különféle ismeretlen eredetű diéták és fogyókúrák helyett inkább egy komplex és tartható módszert választasz, ami jóval több, mint egy kúra, és amivel nem sanyargatod magad – mi az, amivel garantált a siker? Innen megtudhatod.

Sportolás túlsúllyal

Kétféle zsírréteget különböztetünk meg – a bőr alatti zsírréteget, illetve a zsigeri zsírt. A kettő közül az utóbbi a veszélyesebb, sportolás szempontjából is. Az „ugrálós” sportok, például az aerobic vagy az intenzívebb futás például nem ajánlott 10 kiló feletti súlytöbblet esetén. A túlsúly a belső szerveket is megterheli, így az ugrálás miatt rázkódó zsír émelygést, fájdalomérzetet is okozhat. Emellett, az ízületeidre is káros hatással lehet az, ha nagyobb súlyfelesleggel ugrálsz vagy futsz!

Mi javasolt?

1.Gyaloglás, kocogás, futás

10 kiló felesleggel a nem túl megterhelő, napi fél-egy órás futás, kocogás hatékony lehet, 15 kiló plusz felett a jogging – gyorsgyaloglás – egészségesebb, de erőnlétedtől függően, beiktathatsz kocogó szakaszokat. 20 kilós többlet felett a tempós gyaloglás mellett tedd le inkább a voksod! A pulzusszámodra minden esetben figyelj, igyekezz legalább fél órán át magasan tartani!

2. Sportolás a vízben

Az úszás kimondottan ízületkímélő mozgásforma, súlytól függetlenül végezheted, bár 20 kilós plusz felett a mellúszás javallott inkább. Noha a szárazföldi aerobic nem jó választás már 10 kiló feleslegnél sem, az aquafitnesst, illetve vízi aerobicot bátran próbáld ki! Az izzadásmentes, ízületeket sem megterhelő sportolással átmozgathatod, megnyújthatod izmaidat, és még a kalóriák is égnek.

3. Biciklizés

A futásnál felsoroltak igazak a biciklizésre is a sportolás intenzitását illetően, akár a szabadtéri bringára, akár a szobabiciklire szavazol – de mindenképp hatékony mozgásforma lehet.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!