A tartós fejfájás gyakori okozója – nem is sejtenéd, hogy mi áll mögötte

Olvasási idő: 4 perc

A különböző ételintoleranciák nagyon sok ember életét megkeserítik, ami nem is csoda, hiszen számos kellemetlen tünetet idézhetnek elő. Sok ember nem is tud róla, hogy esetükben is jelen van valamilyen intolerancia, mivel gyakran mindennapi emésztési problémaként jelentkezik: hasfájás, hasmenés, görcsök, felfúvódás, bőrproblémák, de sok esetben idéz elő migrénes fejfájást is.

Mi az ételintolerancia?

Ételintolerancia során bizonyos ételek nem képesek felszívódni emésztés közben, vagy kóros immunreakciót váltanak ki a felszívódás után. Nem egy veszélyes betegségről van szó, azonban nagyon kellemetlen tünetekkel járhat, emellett jelentősen ronthatja az érintett életminőségét. A tünetek nem mindig egyértelműek, valamint lassabban is alakulnak ki. Jellemző rájuk, hogy gyakran az étel rendszeres fogyasztása során jelentkeznek, órákkal vagy napokkal fogyasztása után.

Neked vajon van ételintoleranciád? Ezt vértesztből egyszerűen és biztosan megtudhatod. Kattints ide, ha érdekel!

A fejfájás és az ételintolerancia közötti összefüggés

Gyakori fejfájás sok mindentől kialakulhat, lehet hormonális vagy neurológiai oka, de a különböző ízületi elváltozások vagy a stressz is okozhatja, emellett számos további eredője lehet a kialakulásának. Kutatások kimutatták, hogy azoknál, akiknél emésztőszervi panaszok jelentkeznek, gyakrabban van jelen tartós fejfájás – ilyenkor a háttérben valamilyen gyomor- és bélrendszeri probléma vagy ételintolerancia állhat. Ha tehát a hasi panaszok (hasmenés, puffadás, hasi fájdalom) mellett gyakran jelentkezik fejfájás is, akkor van ok feltételezni, hogy valamilyen ételintolerancia, cöliákia (lisztérzékenység), irritáblis bélszindrómaáteresztő bélszindróma, hisztamin intolerancia vagy Chron-betegség van jelen.

Ilyenkor ajánlott változtatni az étkezi szokásokon, de előtte érdemes végiggondolni, hogy a fejfájás hátterében pontosan milyen betegség állhat. Emellett erősen javasolt kerülni azokat az élelmiszereket, amelyek ingerlik a szervezetet és a hormonrendszert. Hogyan derítheted ki, hogy melyek azok az ételek, amelyeket érdemes elkerülni az egészséged, vitalitásod és a kívánt testsúlyod érdekében? Kattints ide, hogy kiderítsd.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!