Ez a különbség a tejtermékmentes és a laktózmentes ételek között

Olvasási idő: 6 perc

Nagyon sokan összekeverik a laktózintoleranciát a tejallergiával, azonban fontos letisztázni, hogy a kettő nem ugyanaz. Kiváltó okaikban, tüneteikben, illetve terápiáikban is különböznek egymástól, emellett kevesen tudják, hogy rengeteg betegség kialakulását a tej fogyasztása segíti elő. 

A különbség a laktózintolerancia és a tejallergia között

A laktózintoleranciát a tejcukor (laktóz) bontásáért felelős enzim csökkent termelődése vagy hiánya okozza. Kialakulása lehet veleszületett is, azonban sok esetben felnőtt korra alakul ki. Ennek gyakori okai lehetnek többek között a bélbolyhok károsodása, vagy akár akut emésztőrendszeri fertőzések is. Mivel a tejcukor nem képes felszívódni, a laktózintoleranciára leginkább a következő tünetek a jellemzők:

  • hasi görcsök
  • hányás
  • hasmenés
  • puffadás

tejallergiát elsősorban a kazein (állati eredetű tejek fehérjéje) váltja ki. Sok embernek akár nagyon minimális mennyiségű fogyasztása is gondokat okoz, mivel a kazein miatt az immunrendszer védekezni kezd, ami által különböző ellenanyagokat termel, és ez súlyos allergiás tüneteket válthat ki. A tejallergia tünetei közé szintén sorolható a hasfájás, hasmenés, hányás, emellett a következő tüneteket is okozza:

  • kiütések, viszkető, vörös foltok, csalánkiütés
  • ekcéma
  • légúti tünetek (asztma, fulladás)

Ha szeretnéd kideríteni, Nálad vajon lehet-e probléma a tejjel vagy tejtermékekkel, egy étel intolerancia vizsgálattal ezt könnyen és megbízhatóan megteheted.

A különbség a tejtermékmentes és a laktózmentes ételek között

Nagyon sokan gondolják úgy, hogy a laktózmentes és a tejtermékmentes ugyanazt jelenti, ami gyakori hiba. Laktózérzékenység vagy tejallergia esetén fontos az ezeknek megfelelően kialakított diéta, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy mi a különbség a laktózmentes és a tejtermékmentes ételek között.

Kevesen tudják, hogy a laktózmentes tej és tejtermékek fogyasztása tejallergia esetén nem megfelelő. Bár nem tartalmaz laktózt (tejcukrot), de kazein (tejfehérje) megtalálható a laktózmentes tejben és tejtermékekben is. Tejallergia esetén mindenképpen érdemes betartani a tej és tejtermékmentes étrendet, ami tehát nem egyenlő a laktózmentes diétával!

A tejallergia kezelése

A tejallergia kezelésének egyetlen módja van: a tejfehérje teljeskörű kiiktatása az étrendből. Ebben az esetben nem csak a tejet, hanem minden olyan élelmiszert, táplálékkiegészítőt, gyógyszert és tápszert kerülni kell, amiben tej is előfordulhat. Fontos, hogy figyelni kell az ételek címkéjét is, és minden olyat, ami tejet tartalmaz, ki kell zárni az étrendből!

Tejallergia esetén a tej pótlásához a növényi tejeket ajánljuk. Korábban már kifejtettük, hogy milyen növényi tejeket érdemes fogyasztani, illetve elkészítési módjuk is megtalálható ide kattintva.

Valóban olyan egészséges a tej, ahogyan állítják?

Nagyon sok ember abban a hitben nevelkedik fel, hogy a tej fogyasztása szükséges az egészség szempontjából. Ez azonban nem teljesen van így.

A tej fő összetevői a tejfehérje (pl. kazein), tejzsír, tejcukor (laktóz). A nyálmirigyek a kazein lebontásához rennint termelnek, a laktóz lebontásához laktáz termelődik a vékonybélben. Három éves kor után a legtöbb esetben nem termelődik rennin és laktáz sem, így felnőttkorban a tej és tejtermékek az enzimek hiánya már nem nagyon emészhető. Sokan nem is sejtenék, hogy ez mennyi betegséget kiválthat.

“Vannak bizonyos tradíciók, amelyek oly mélyen beivódtak a társadalom tudatába, hogy felülvizsgálatuk közel azonos a szentségtöréssel. Ezeknek a szent és sérthetetlen dolgoknak egyike a tej, melyet olyan féltő gonddal óvnak, hogy vele szemben bármilyen állítást kétkedve fogadnak.”
dr. A. M. Thrash

Azt se feledjük, hogy ha hormontípusunkat tekintve agyalapi vagy petefészek típusba tartozunk, a tej- és tejtermékek az egészségünk rombolásán kívül még a testsúlyunkat is növelhetik. Ha szeretnéd tudni, Téged érinthet-e ez a jelenség, egy anyagcseretípus mérésen megtudhatod.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!