Életmód vagy betegség okozza? Ezt érdemes tudnod a hasi hízásról

Olvasási idő: 6 perc

A súlyproblémákkal küszködők nagy részének a hasi hízás jelenti a fő problémát, ráadásul azok is sokan vannak, akik bár alapvetően vékonyak, hasi tájékon van rajtuk plusz. Nem véletlen, hogy a legtöbbeket ez a típusú hízás éri utol, vezető okai ugyanis mindennapos életmódbeli jellemzőkhöz köthetők. A cikkben ezeket, illetve a hasi hízás mögött álló betegségeket is bemutatjuk.

A hasi hízás típusai

A hasi hízásnak két típusát különböztetjük meg: az egyik a bőr alatti zsírréteg, ez az „úszógumi”, vagyis a tapintható, puha párnácskák. A másik a zsigeri, más néven hasüregi zsír, amely sok esetben nem is jelent látványos többletsúlyt, legfeljebb a has kitüremkedésével jár. Ilyenkor a zsírréteg a szervek közt helyezkedik el, gátolva ezzel a normál kiválasztási folyamatokat, az anyagcsere működést, vagyis a hasüregi szervek munkáját. Ráadásul még toxikus anyagok is szabadulnak fel ezekből a zsírokból. A hasüregi zsír veszélyesebb a két változatból, azonban nem elhanyagolható, hogy a bőr alatti hasi zsírpárnák sokasodása idővel zsigeri zsírosodáshoz vezet, tehát hosszútávon az sem ártatlan.

A hasi hízás fizikai okai

  1. Táplálkozás

Nyilván nem okoz meglepetést: mint súlyproblémához, a hasi hízáshoz is köze lehet az étkezésnek. Leginkább a modern táplálkozás vonható felelősségre érte, a túl sok finomított szénhidrát fogyasztás, a gyorséttermi koszt, a cukros ételek. Ezek intenzív inzulinválaszt váltanak ki, a vércukorszint, így az energiaszint is folyamatosan ingadozik a hatásukra.

Emellett, a szervezetedben uralkodó hormondominancia is meghatározza, mennek-e fel pluszkilók a hasadra. Arról, hogy az egyes típusok hova hajlamosak hízniitt olvashatsz bővebben.

  1. Hasi hízást gyakran kiváltó betegségek
  • A hasi hízás mögött sok esetben PCOS, azaz policisztás ovárium szindróma áll. Ez egy női betegség, mely során felborul a szervezet hormonháztartása, a peteérés elmarad, és ciszták alakulnak ki a petefészkekben. Ha ezt nem kezelik rendesen, kialakul az inzulinrezisztencia is, azt követően pedig a 2-es típusú cukorbetegség.
  • A PCOS-szel együtt járva, vagy attól függetlenül, az inzulinrezisztencia (IR) is hasi hízással jelez. Ez egy, a cukorbetegséget megelőző állapot, illetve a cukorbaj előszobája. Az inzulin érzékeny szövetek ilyenkor jóval kevesebb glükóz felvételére képesek a vérből, a megfelelő biológiai válaszhoz pedig a normálisnál jóval magasabb inzulinmennyiségre van szükség.
  • A metabolikus szindróma egyik tünete szintén a hasi hízás. Ezt a betegséget több, összefüggő anyagcserezavar alkotja, alapja az inzulinrezisztencia, illetve a test más szénhidrát-anyagcsere zavarai.

A hasi hízás mentális és lelki okai

A pluszkilók, pláne a hastájéki súlytöbblet sokszor mentális okok miatt alakulnak ki. A hasi hízás leggyakoribb ilyen oka például a stressz: a szervezet a feszültség hatására túl sok krotikotropin hormont kezd termelni, ami a mellékvesét kortizol termelésére ösztönzi. Ezt a szervezet egésze egy vészhelyzetként ítéli meg, és készenléti állapotba helyezi magát. Emiatt raktározásba fog, illetve egyre több és több táplálék bevitelére ösztönzi az embert, saját testi épsége érdekében. Az így termelődött plusz energia nem kerül levezetésre, hanem szintén a szervezet raktározza. A félelmeket, illetve a külvilággal szembeni tartózkodást vagy hárító fellépést is gyakran említik a hasi hízás lelki okai közt.

Fogyóztam, és lement a hasi zsír. De visszajött. Miért?

Mert a fogyókúra nem megoldás a hasi hízásra (sem). Amiért ilyenkor laposabbnak tűnhet a hasad, hogy a szervezeted vizet veszít. Sok trendi “haslapító kúra” pontosan a vízhajtásra épít. A zsír viszont ott marad. Illetve, ahogyan a stresszt, úgy a drasztikus fogyókúrát is vészhelyzetként értelmezi a test, és tartva egy újabb esetleges ilyentől, fokozottabb raktározásba kezd. Ezért sem érdemes ezeket választani akkor, ha például hasból is fogynál. Továbbá, az egészségügyi kérdésekre sem jelentenek megoldást. Ha kimondottan hajlamos vagy hasra hízni, és tartasz tőle, hogy egészségügyi okok is állhatnak mögötteMetabolic Typing programjaink segíthetnek megoldást találni.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!