5 mindennapi szokás, ami áteresztő bél szindrómához vezet – így előzd meg természetesen

Olvasási idő: 6 perc

Az áteresztő bél szindróma (IBS) egyre gyakoribb betegség, ami a különböző szövődmények kialakulása mellett az életminőség romlásáért is felelős lehet.

A bélfal gondoskodik arról, hogy a káros anyagok ne jussanak a szervezet belsejébe, és magában tartsa a mikrobákat, méreganyagokat, valamint a megemésztetlen élelmiszer-részecskéket. Van úgy azonban, hogy nem képes megfelelően működni, ami immunrendszerünkre, testi funkcióinkra és anyagcserénkre káros hatással van. Az áteresztő bél szindrómának komoly következményei lehetnek, ezért nem árt, ha tisztában vagyunk az alábbi dolgokkal, hiszen emberek milliói küzdenek vele, és sokan nem is tudnak róla.

Az áteresztő bél szindróma okozói

 1. Stressz – az immunrendszer gyengítésével növeli a különböző betegségek kockázatát

 1. A méreganyagok túlterhelése – rengeteg méreganyag kerül a szervezetünkbe nap mint nap, ami szintén az áteresztő bél szindróma kialakulását támogatja.
 2. Helytelen táplálkozás – a cukor, a glutén és a különböző tejtermékek a leggyakoribb összetevők, amelyek nagymértékben károsítják a bélnyálkahártyát. A cukor táplálja a rossz baktériumokat, melyek károsan hatnak a bélfalra, valamint a túlzott tejfehérje fogyasztása is okozhat áteresztő bél szindrómát. A legbiztosabb, hogy ha genetikai adottságainknak megfelelően táplálkozunk, azaz tudjuk, mely élelmiszerek jók, kevésbé jók vagy kerülendők számunkra, illetve, hogy azok milyen tápanyagarányban optimálisak szervezetünknek. Erről itt tudhatsz meg többet.
 3. Indokolatlanul szedett gyógyszerek, antibiotikumok – a bakteriális egyensúly felborulása szintén növeli ennek a betegségnek a kockázatát.

Az elégtelen emésztés miatt gyulladások keletkezhetnek, ez károsan hat a bélflórára, ami szintén oka lehet az áteresztő bél kialakulásának – ételintolerancia vizsgálattal kiszűrhetők a gondot okozó élelmiszerek, amiket az elégtelen emésztés miatt nem tud valaki megemészteni. Bővebb információt erről IDE kattintva találsz.

Mindemellett, egyéb rossz szokások is lehetnek az áteresztő bélszindróma okozói, mint például a gyors és kapkodó evés, a túl nagy ételadagok, a túlzott alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás.

Az áteresztő bél szindróma tünetei:

Az áteresztő bél szindróma tünetei a különböző ételérzékenységek tüneteivel függnek össze:

 • hasmenés
 • krónikus székrekedés
 • puffadás
 • fejfájás
 • ízületi fájdalmak
 • pajzsmirigy problémák
 • szorongás, depresszió.

Az áteresztő bél szindróma megelőzése természetesen

Mivel ennek a betegségnek legfőbb okozói közül a helytelen táplálkozás szerepel az első helyen, érdemes felülvizsgálni étrendünket. A cukor, a gyorséttermi-, valamint a glutén tartalmú ételek helyett egészséges és tápláló élelmiszerekre van szükség mindenki szervezetének. Az áteresztő bélszindróma megelőzésére vagy kezelésére kiváló hatással van a csontleves, ami aminosavakban gazdag, valamint a csontokból, inas, porcos ízületekből olyan értékes anyagok főnek a levesbe, amelyek az emésztőrendszerre gyógyító hatással vannak. A csontleves csodatévő hatásairól korábbi cikkünkben már írtunk, amit IDE kattintva találsz.

Fontos, hogy tudd, akkor van gyógyító hatása ennek az ételnek, ha kúra szerűen fogyasztod, ami azt jelenti, hogy napi 3-4 dl bevitele ajánlott MINIMUM féléven keresztül. Természetesen felhasználhatod alapléként, vagy felöntheted vele a zöldséglevest, de más ételhez is nyugodtan hozzáadhatod.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!