Legjobb túrópótló és még a fehérjetartalma is magas – így készítsd el házilag a tojástúrót

Olvasási idő: 5 perc

Sok ember számára a túró alapételnek számít, ami nem is csoda, hiszen számos ételből valóban kihagyhatatlan. A tejtermékeket azonban sok mindenki szívesebben kerülné, így most egy olyan alternatívát mutatunk be a túró pótlására, aminek az íze nem csupán megszólalásig hasonlít a túróéra, hanem – típustól függően – magas fehérjetartalma miatt is ajánlott a fogyasztása. Ennek az ételnek a neve tojásfehérjetúró (totu), aminek az elkészítése pofon egyszerű. Most megmutatjuk, hogyan készítsd el házilag.

Miért nem javasolt a tejtermékek fogyasztása?

A tejtermékek fogyasztása befolyásolja a szervezet hormonális működését, az agyalapi mirigyet például a fokozott hormontermelésre ösztönzik, a zsírosabb tejtermékek miatt pedig a petefészek kezd több hormont termelni. Ez a hormontermelő szervek kifáradását eredményezheti, ami által a szervezet anyagcseréje is romolhat.

Az állati eredetű tejtermékek fogyasztása azért is lehet káros hatással a szervezetre, mivel a tehéntej alapvető funkciója a borjú táplálása. Azért, hogy egészségesen fejlődjön, olyan növekedési hormonok találhatók benne, amelyek a kezelési folyamatok során sajnos nem tűnnek el a tejből, így bejutnak az emberi szervezetbe.

Emellett táplálkozási típustól eltérően a tejtermékek fogyasztása belső gyulladásokat okozhat, valamint olykor hízáshoz is vezethet.

Ha biztosan szeretnéd tudni, van-e problémád a tejjel/tejtermékekkel vagy sem, azt egy vérmintából készült ételintolerancia vizsgálatból megtudhatod.

Túró helyett totu

Mivel íze nagyon hasonlít a túróéra, kiválóan pótolja a túrós alapanyagú ételeket. Lehet fogyasztani édesen vagy sósan, így sok módon variálható. Fehérjetartalma magas, zsír és szénhidráttartalma viszont szinte nulla, ezt a táblázat is mutatja. Nagyon könnyen elkészíthető házilag, emellett kevés alapanyag kell hozzá.

Így készítsd el a totut házilag

Hozzávalók:

  • 5 db nagyobb tojásfehérje
  • 1 l víz
  • 100 g zsiradék (extraszűz olívaolaj vagy kókuszzsír)
  • 3 ek citromlé
  • Ezek az arányok 160 gramm totunak felelnek meg.

Elkészítés:

Miután felforraltad a vizet, öntsd hozzá a citromlevet és a tojásfehérjéket. Várd meg, hogy a forró víz kicsapja a tojásfehérjéket. A fehérje legyen kemény és göbös, majd tedd bele egy gézbe vagy szűrőbe, és szűrd át! Várd meg, hogy kicsöpögjön belőle a víz, és hűljön ki (kb. egy órát csepegtesd). Törd össze egy villával, majd öntsd hozzá a zsiradékot!

Mire figyelj oda?

Először is fontos, hogy tudd, nem vagy-e érzékeny a tojásfehérjére. Ezt legbiztosabban egy ételintolerancia vizsgálattal tudod kideríteni.

Mint ahogyan más helyettesítő ételek esetében is figyelembe kell venni az anyagcseretípusodat, így a totunál is ajánlott. Nem mindegy ugyanis, hogy szervezeted milyen arányban igényli a tápanyagokat. Hogy kiderítsd, milyen típusú vagy, egy mérés keretein belül kaphatsz személyre szabott táplálkozási tanácsokat, valamint egy élelmiszer-listát, aminek megfelelő arányaiban kell fogyasztanod az ételeket az egészséged megőrzéséért és a sikeres diétádért.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!