Lassú anyagcsere ellen: 4 gyakorlat, ami érezhetően javítja az emésztést

Olvasási idő: 5 perc

Az emésztési folyamataid nagyrészt a belső működéseden, illetve a táplálkozásodon múlnak, de néhány gyakorlattal bizony rá tudsz segíteni “kívülről” is. Átmozgathatod a bélrendszered, fokozhatod az anyagcsere működésed intenzitását, ha az alábbi jógagyakorlatokat elvégzed.

1. Emésztésjavító nyújtás:

Hanyatt fekve, húzd fel a térded a hasadhoz, a kezeddel át is foghatod a lábszáradat, gyengéden húzhatod magad felé. Ez az a gyakorlat, amit akár az ágyban, reggel is el tudsz végezni, semmi nem kell hozzá. Ezzel átmozgatod a “belső rendszered” egy picit, elindítod az anyagcsere működést.

2. Jógahíd:

Az egyik legjobb emésztésjavító jógagyakorlat, amely ráadásul a vérkeringésedet is serkenti, és nem mellesleg, remekül edzi a farizmokat. Tehát a kerek popsit és a gyorsabb anyagcserét egyszerre érheted el. Érdemes ehhez keményebb felületre feküdnöd – például egy leterített tornaszőnyegre. Told ki csípőből magad, miközben a kezeid a földön vannak. Addig emeld, amíg kényelmes. Ha edzenéd a feneked, apró mozdulatokkal felfelé tologathatod is a csípődet.

A hatékony anyagcsere működés, ahogy fent is írtuk, főként a táplálkozásodon múlik. Rá tudsz persze segíteni dolgokkal, ahogy ezekkel a gyakorlatokkal is, de alapvetően a táplálkozásod határozza meg a működését. Azon belül is az, hogy a saját, egyedi anyagcseretípusodnak megfelelően étkezel-e. Olyan ez, mint az üzemanyag: fontos, hogy a megfelelőt válaszd!

Mi az az anyagcseretípus, és hogyan tudhatod meg a sajátodat? Kattints IDE!

3. Tekerő, csavaró mozdulatok:

Mi is mozgatná át hatékonyabban a beleket, és váltana ki emésztést segítő hatást, mint a tekerő-csavaró mozdulatok? Ilyen például a hastánc is, amire számtalan videót találsz az interneten, ha otthon szeretnéd gyakorolni. A nap bármely szakaszában átmozgathatod a tested és a belső rendszeredet is, ráadásul rengeteg pozitív energia és boldogsághormon szabadul fel a szervezetedben a tánc hatására.

4. A has izmait megnyújtó kobra jógapóz:

Nagyon sokat segít az emésztés javításában is. Emellett, segít a hátadat is megnyújtani, nagyon kellemes végezni. Feküdj hasra, a karjaidat közvetlenül a tested mellett tartva hajlítsd be, és told ki felfelé a felsőtestedet, miközben felfelé nézel. Nem kell túlhúzni, csak addig told magad, amíg kényelmes, jóleső a mozdulat. Ha a kellemes, nyújtó érzésnél jobban fáj bárhol is, akkor inkább hagyd abba.

Figyelem! A gyakorlatokat saját felelősségre végezd, mivel nincs melletted szakember, aki segítene a megfelelő végrehajtásukban!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!