Kalóriaszámolással fogynál? Ez a titok, így kell jól csinálni!

Olvasási idő: 6 perc

Sok helyen olvashatsz a kalóriaszámlálás és az étkezési napló hatékonyságáról, sikertörténetek bújnak meg mögötte, sokan ajánlják. Ha eddig még nem próbáltad, akkor biztos felmerült Benned, hogy kéne. De tényleg hatékony? Csak ennyi lenne a titok, a számok? Hogyan csináljam jól? Minden kérdésedre választ adunk, kiderül, érdemes-e nekivágni!

Kalóriaszámolás, étkezési napló: van értelme foglalkozni velük?

A kalóriaszámolás, mint módszer alapja, hogyha kevesebbet eszel, könnyebben fogysz majd. Általában kezdő életmódváltók és fogyni vágyók kapaszkodója ez: egyszerű és látszólag szabályoktól mentes. Az internetes kalóriaszámoló programok óta pedig még könnyebbé vált. Az étkezési napló ezzel szemben összetettebben működik. A számolás mellett itt a fókusz azon van, hogy tisztában legyél vele, a nap folyamán mikor ettél, miből és mennyit. Ebből visszamenőleg jól láthatók a nassolások, felesleges étkezések is.

A kalóriaszámolás, ha minden féle-fajta odafigyelés nélkül ugrik neki valaki, és pusztán a bevitt mennyiség csökkentésével akar fogyni, rövidtávon vezethet ugyan eredményre, ám hosszútávon klasszikus előidézője a jojó-effektusnak. Az étkezési napló hasznosabb: önuralomra tanít, szembesít az étkezési szokásokkal, aminek hatására sokan döntenek határozottan az életmódváltás mellett. Míg a kalóriaszámolás egy mennyiségi megkötés, az étkezési naplóban óhatatlanul ott szerepel a minőségi változtatás célja. Kevesebb rossz és több jó étel. Előismeretek nélkül viszont egyiknek sem lehet nekivágni, mert – bár élénken próbálkoznak, – nem a magazinok vagy brit tudósok mondják meg, mely étel jó vagy rossz, hanem az emberi test.

Kalóriaszámolás: lehet okosan és hatékonyan csinálni?

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy nem mindegy, X kalória csokoládét vagy jégsalátát eszel-e meg. Az ételek egyéb tápanyagtartalma, és a termék összetevői is meghatározzák, hizlal-e, nem csak az, hogy hány kcal-nyit ettél belőle. Ott is megbukik a kalóriaszámolás elmélete, hogy „minél kevesebbet eszel…”. Van egy kalóriaérték, ami alá jobb, ha nem mész, az egészséged, és a későbbi gyors ütemű visszahízás elkerülése érdekében. A testedet nem szabad éheztetni, mert bosszút áll érte.

A kalóriaszámolást persze lehet okosan és hatékonyan is csinálni, sőt, az életmódváltásban hasznos és ajánlott is, de ezeket a lépéseket érdemes megtenni a hosszú távú siker érdekében, mielőtt belefogsz:

  1. Azelőtt, hogy elkezdenéd számolgatni a kalóriákat, érdemes megméretni a testösszetételed.
  2. Ezután, lehetőleg a szakember segítségével, meghatározni egy célt, hány kilogrammtól válnál meg és mennyi idő alatt – persze egészséges értékben gondolkodva.
  3. Ehhez és alap életmódodhoz mérten érdemes meghatározni a napi ideális kalóriaértéket, egyes étkezésekre is lebontva.

Metabolic Typing anyagcseretípus mérésen mindezt megkapod.

És ahogy említettük is: nem mindegy, mit eszel. A magazinok szuper tippjei, csodadiétái és pláne a villám fogyókúrák helyett inkább a teljes életmódváltást tűzd ki célul! Ez sokak számára riasztóan hangzik, hiszen úgy hiszik, rengeteg befektetett időt és energiát jelent, lassú eredménnyel. Pedig a befektetett idő és energia nem több, mint amit egy csodadiétára fordítunk!

  • Egy hét éhezés vagy egy hét hozzászokás az újhoz?
  • Két hét után visszahízás vagy két után már egy új élet, amihez simán lehet alkalmazkodni?

Ezt érdemes mérlegelni!

A kérdés tehát, hogy mit egyél? Azt, ami Neked jó. Amit a tested választ, mert választ! Vannak szerencsések, akik probléma nélkül felismerik a testük igényeit, vagy türelemmel kitapasztalták, egyes ételek milyen hatással vannak rá, míg másoknak ehhez segítség kell. Ha az utóbbi csoportba tartozol, mint egyébként a legtöbben, itt rengeteg hasznos információt találsz, ami hosszú távon a segítségedre lesz.

A kalóriaszámolás és az étkezési napló most jön

Itt pontosan megkapod, hogy miből, mennyit vigyél be, illetve arról is van listád, mit egyél és mit ne. Ekkor már használhatod a programot. Sőt, kell is, és ne csak a kalóriát, hanem a bevitt tápanyagmennyiséget, tápanyagarányt is figyeld! A számok mellett ezen múlik nagymértékben az, hogy összejön-e a tartós fogyás.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!