Ha ezt megtudod, gond nélkül hagyod majd el az édességet, a nassolást

Olvasási idő: 6 perc

Mindenki érezte már, ahogy hatalmába keríti az édesség vagy bármilyen más nassolni való utáni vágy. A szervezet nyilván nem véletlenül kíván valamit erőteljesen: valamilyen tápanyagot ugyanis hiányol ilyenkor. A megoldás persze nem az, hogy egyél csokit, chipset, és minden mást, ami Rád néz a hűtőből. Inkább az, hogy megtaláld a kívánósság okát, és annak megfelelően, ellásd a szervezeted a szükséges tápanyagokkal.

Az édesség utáni vágy oka

Az édesség utáni vágyakozás sajnos egy önmagát gerjesztő folyamat. Alapvető kiindulási pontja, amikor az ember elkezd édességet enni, még gyerekkorában. Az édes íz ugyanis függőséget okoz, illetve maga a cukor is rendkívül addiktív. Minél több ilyesmit fogyaszt valaki, annál többet fog kívánni belőle. Mert az édes íz utáni vágyat, az édesség utáni igényt ki kell elégíteni. Az édességfogyasztás továbbá erőteljes vércukorszint-ingadozást okoz, a vércukorszint-ingadozás pedig újabb édességvágyat generál. Gyakran okoznak még édesség iránti kívánósságot az energiahiány és különféle hormonális okok is.

Úgy érzed, kevés az energiád? Szeretnéd megtudni, hogy csak ideiglenes fáradtságról van-e szó, vagy komolyabb gond áll a háttérben? Derítsd ki anyagcseretípusodat, hogy megkapd a válaszokat.

De mit kívánsz valójában, ha nem édességet?

Az édesség utáni vágy mögött sok esetben a króm nevű ásványi anyag hiánya áll, de foszfor-, és kénhiány is okozhatja. Ezt edd helyette:

  • krómforrások: brokkoli, kelkáposzta, bab;
  • foszforforrások: halak, tojás, belsőségek;
  • kénforrások: vörös áfonya, szőlő, káposzta.

Ha nem édességeket, sokkal inkább zsíros nassolni valókat kívánsz, sajtokat, sült burgonyát, ropogós bacont például, annak gyakran áll kalciumhiány a hátterében.

Kalciumforrások: mandula, szezámmag, zöld levelű zöldségek, szardínia.

Ha a sós nassok, például a ropi, a krékerek vagy a pogácsafélék rabja vagy, az nátriumhiányról árulkodhat. Fontos viszont, hogy ne még több sós étel által igyekezz ezt bevinni a szervezetedbe, mert egészségtelen lehet hosszú távon. Bármilyen meglepő, léteznek sómentes nátriumforrások, például:

  • paradicsom, zeller, olívabogyó, tengeri herkentyűk és halak.

Ha azok közé tartozol, akik gyakran kívánják az alkoholos italokat, az fehérje-, kalcium- és káliumhiányra is utalhat.

  • fehérjeforrások: húsok, halak, tojás, tejtermékek – bár ezekkel legyél óvatos;
  • a kalcium- és káliumforrásokat lásd feljebb.

Miért van az, hogy bizonyos ételektől jól érzed magad?

Általában azok a kedvenc ételeink, amelyek fogyasztását követően jól érezzük magunkat. Ez a hormontípus, illetve a hormondominancia miatt van – a domináns hormontermelő szervet stimulálják ugyanis a kedvencként fogyasztott ételek. Túlzott mértékű bevitelük azonban idővel a hormontermelő elfáradását okozza, ami pedig hízáshoz vezethet. Hiába kívánod tehát a kedvenceidet, azok nem biztos, hogy jót tesznek hosszú távon.

Ezek az egyes hormontípusok „gyengéi”:

  • agyalapi mirigy típus: tejtermékek, stimulánsok – például a koffein;
  • mellékvese típus: sós, fűszeres húsok, belsőségek;
  • pajzsmirigy típus: magas szénhidráttartalmú ételek, jellemzően az édességek, a gyümölcsök és a pékáruk;
  • petefészek típus: zsíros tejtermékek, fűszeres, csípős ételek.

Szeretnéd végre megszüntetni a különféle élelmiszerek iránti függőségeidet, és éhezés mentes megoldást találnál a súlyproblémáidra? Válaszd a Metabolic Typing Anyagcseretípus mérést, válaszd az egészséget, az optimális testsúlyt és a maximális vitalitást!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!