8 tünet, ami metabolikus szindrómára utal – lehet, hogy ez áll az elhízás mögött

Olvasási idő: 5 perc

Köztudott, hogy a helytelen életmód növeli a különböző betegségek kialakulásának kockázatát. Az ember egészségi állapota és a táplálkozási szokása jelentősen összefügg, ezáltal igyekszünk felhívni mindenki figyelmét a tudatos és kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságára. Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a halálozási statisztikákat, az elhízás ebben nagy szerepet játszik, ami mögött különböző betegségek állhatnak. Ilyen betegség lehet például a metabolikus szindróma. De mi is ez pontosan, mik a tünetei és hogyan kezelhetjük? Ezeket szedtük most össze.

Mi az a metabolikus szindróma?

A metabolikus szindróma nem más, mint a több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállása, amelyek négy részre bonthatók: szénhidrát anyagcsere- és zsíranyagcsere zavar, elhízás, valamint a magas vérnyomás. Régebben leginkább idős embereknél fordult elő, manapság azonban egyre több fiatalnál is jelentkezik ez a betegség. Nem elhanyagolható, mivel az elhízáson kívül anyagcsereváltozást, valamint további súlyos betegségeket eredményezhet:

 1. cukorbaj
 2. magasvérnyomás-betegségek
 3. szív-és keringési betegségek
 4. érelmeszesedés

A metabolikus szindróma tünetei

 • súlytöbblet
 • hasi, hasüregi hízás
 • nehézkes fogyás
 • férfiaknál sörhas
 • zsíranyagcsere problémák
 • magas vércukor- vagy inzulinérték
 • magas vérzsírérték
 • magas vérnyomás

A metabolikus szindróma befolyásoló tényezői és kezelése

Kialakulásában jelentős szerepet tölt be a genetika, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem tehetünk ellene semmit, mivel, ahogyan szinte minden betegséget, ezt is jelentősen befolyásolja az életmód. A helytelen táplálkozás (azon belül a túl sok kalóriabevitel), a mozgásszegény életmód, valamint az alkoholfogyasztás is növelheti kialakulásának kockázatát. A túlzott finomított szénhidrát, a cukor, a fehérlisztes, illetve a telített zsírsavakban gazdag ételeknek is jelentős szerepük lehet a betegség kialakulásában.

Ez legfőképpen életmódváltással kezelhető, ami elsőként az étrend megváltoztatásával jár. Ebben az esetben fontos, hogy a beteg áttérjen az alacsony glikémiás indexű zöldségekre, gyümölcsökre, valamint a meghatározott minőségű és mennyiségű húsokra. Az alábbi ábrán mutatjuk, hogy melyek az alacsony, a közepes, valamint a magas glikémiás indexű ételek:

Ilyen betegség esetén sokat számít, hogy mikor, mennyit eszik a beteg. Fontos, hogy ne a vacsora legyen a főétkezés. Természetesen ez, valamint az ételek megfelelő arányai nagymértékben eltérhetnek, hiszen ez jelentősen függ az anyagcseretípustól is. Kifejezetten fontos szerepet játszik, hogy miből mennyit eszünk, akár beteg vagy egészséges állapotról legyen szó. Ezzel kapcsolatban adunk személyre szabott tanácsokat egy anyagcseretípus mérés keretein belül. Bővebb információt ide kattintva találsz.

Mindemellett fontos szerepet játszik:

 • a rendszeres, napi szintű mozgás beiktatása,

 • a túlsúly csökkentése, kevesebb mennyiségű, minőségben jobb, anyagcsere- és hormonműködéshez illeszkedő ételek fogyasztása.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!