Evés edzés előtt: mennyivel korábban kell, és mit lehet?

Olvasási idő: 5 perc

Az edzés előtti és utáni étkezés is fontos lehet, ha karcsúsodnál vagy izmosodni szeretnél. Azonban az, hogy mennyivel előtte kéne enned, illetve pontosan mit is érdemes, mindig nehéz kérdés, ugye? Legalább olyan fontos ezzel foglalkozni, mint az edzéssel magával, az étkezés ugyanis meghatározza a tested visszaállását a normál „üzemmódra”. Emellett, annak regenerálódását, formálódását, izmaid épülését és a zsírégetést is segíti.

Edzés és evés: ennyi idővel a sportolás előtt kell enned

Szakértők szerint legalább fél, de ételmennyiségtől és edzési típustól függően akár két órának is érdemes eltelnie a táplálkozás és a sport között. Az erőnlétedhez fontos, hogy egyél valamit a mozgás előtt, tehát korgó gyomorral semmiképp se indulj neki a pályának vagy a teremnek! Könnyebben elfáradsz, ha nem eszel, és a szervezeted „tartalékoló” üzemmódra kapcsolva, nem is égeti megfelelőképpen a zsírt.

  • Ha kardió edzésre jársz, érdemes az óra előtt 60-90 perccel enned utoljára.
  • Erősítő edzés, súlyzós edzés esetén pedig két órával a sport előtt vegyél magadhoz valamit!
  • Jóga vagy más lassabb, nyújtó mozgás előtt fél-háromnegyed órával már ne egyél!
  • Ha reggelente futni jász, pár falat evés nélkül ne indulj el, mert könnyen leeshet a vércukorszinted! Ha keveset eszel csak, akkor 20-30 perccel később már kocoghatsz is.
  • Ha a délutáni órákban futsz, érdemes kivárni az egy órát az utolsó, nagyobb étkezést követően.

Mit egyél edzés előtt?

Bár mindig vannak „sztárételek”, amiket az edzők javasolnak, nem érdemes ezeket egy az egyben követni, a tested egyedi felépítése és működése ugyanis befolyásolhatja, Rád milyen hatással vannak az egyes ételek edzés során. Nincsenek tehát „tuti tippek” arra vonatkozóan, mit egyél, de néhány alapszabályt érdemes betartanod.

A bevitt ételek tápanyag-arányaikban kövessék az anyagcseretípusod szerint előírtakat. Tehát az arányokat aszerint állítsd össze, hogy szénhidrát-, fehérje- vagy egyensúlyi típus vagy-e!

  • A mennyiség ne legyen nagy, ne lakj teljesen jól, de ne is érezd éhesnek magad!
  • Nagyon jó megoldás, ha „teszteled a tested”. Az ajánlott élelmiszerek közül próbálj ki többet is, és figyeld meg, mitől nő az erőnléted, mitől nem, mi az, aminek a hatása tartós, illetve mi az, ami valóban energiát ad!
  • Felejtsd el a klasszikus tippeket: a gyümölcsök sajnos nem mindenkinek jók, ahogy a puffasztott rizs túróval, a görög joghurt vagy a zabkása sem. Ezeket ajánlják legtöbben, de számodra mindig az egyéni adottságaid legyenek a mérvadók, ne pedig a javaslatok! Ha megfelelnek a típusodnak, inspirálódni persze lehet belőlük.

Vízfogyasztás és edzés

Az étkezés mellett a tested hidratálása is kiemelten fontos, mivel edzés közben vizet veszítesz. Töltsd fel már a testmozgás megkezdése előtt a szervezetedet, és igyál meg 2-3 pohár vizet egy óra alatt. Negyedórával edzés előtt már ne igyál, de közben nyugodtan, amikor csak igényled!

Tiszta vizet érdemes választanod, energiaitalhoz, cukros üdítőhöz semmiképp se nyúlj! Ha energiára vágysz az edzés előtt, válassz olyan koffeinmentes teát, amely felpörget: ilyen például a rooibos tea.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!