10 pohár vizet ivott naponta – csodás változáson ment át!

Olvasási idő: 5 perc

A megfelelő mennyiségű víz nemcsak az egészséged szempontjából nélkülözhetetlen. A szépségre gyakorolt hatása is látványos annak, ha elegendő vizet fogyasztasz. Tetőtől talpig megújulhatsz, ha sejtjeidnek megadod a szükséges mennyiségű, tiszta folyadékot. A dehidratált szervezet a bőrtől von el először vizet, hogy a szerveket épségben tarthassa, és ennek már rövid idő alatt látványos nyomai lehetnek a külsődön. Mit tesz a szervezeteddel és a külsőddel napi 10 pohár víz? Íme!

Ennyi víz kell a testednek egy nap

A 1,5 liternyitől a 4-5 literig, rengeteg elképzelés lát újra meg újra napvilágot arról, mennyi az ideális mértékű vízfogyasztás. Mivel 2 litert alapvetően felhasznál a tested attól függetlenül is, hogy pótolod-e vagy sem, érdemes ezt egy minimum bevitelnek tekinteni. Ennél tehát valamivel többet igyál, de ne sokkal! 3,5-4 liter víztől akkorára duzzad a vérmennyiség, és olyan mértékben felhígul, hogy a szívnek nagyon komoly és fárasztó munkájába kerül majd a pumpálás. Az optimális bevitelre a legjobb definíció talán, hogy 20 testsúly-kilogrammonként szükséges 8-10 dl vizet elfogyasztanod. Tehát egy átlagosnak mondható, 60 kilogrammos testsúly esetén ez 2,4-3 liter folyadék bevitelét jelenti.

Mit tesz a testeddel és bőröddel az elegendő mennyiségű víz?

A vízfogyasztás felelős az anyagcsere beindulásáért, és a méregtelenítési folyamatok megfelelő működéséért. Már éhgyomorra fogyasztva egy pohár víz segít kimosni a lerakódott salakanyagokat, és pozitívan hat a keringési rendszerre: élénkíti a vérkeringést és a nyirokkeringést is felpezsdíti. A szövetek közül segít a folyadék, illetve az abban pangó salakanyagok elvezetésében.

A bőr a dehidratáció – akár már néhány deci mínusz – hatására irritálttá válik, mivel a fontos szervek védelme érdekében a test a bőrtől von el vizet, hogy optimalizálhassa a működést. Az irritációt követően, súlyosabb esetekben látványosan kiszárad a bőr, ráncok, sötét karikák jelennek meg, fakó lesz és foltos, de a cellulitisz kialakulásában is komoly felelőssége van ez elégtelen vízbevitelnek. A megfelelő mennyiségű víz elfogyasztásával viszont látványos javulás érhető el. Egy angol újságírónő például a napi 1 liternyi folyadékbevitelt növelte 3 literre, ennek eredményeképpen pedig négy hét alatt megfiatalodott a 42 éves nő, melyet fotókkal is demonstrált.

A bőrsejtek ugyanis, ahogy megfelelő mennyiségű vízhez jutnak, felfrissülnek, a belül „jóllakott” sejtek pedig a külsőre is hatást gyakorolnak. Fakóság helyett színt, narancsbőr helyett feszes bőrfelületet, karikák, ráncok helyett sima, üde arcbőrt eredményez a víz. Érdemes már fiatalkorban figyelni a megfelelő mértékű vízfogyasztásra, a kor előrehaladtával ugyanis csökken a bőrsejtek vízmegkötő- és megtartó képessége.

Az ivás mellett természetesen a táplálkozás is lényeges a vitalitáshoz, a fiatalsághoz és a karcsúsághoz: ezért javasoljuk az anyagcseretípusodnak megfelelő étkezést, mely – többek között – a Te szervezetednek való összetételben tartalmazza a makro tápanyagokat.

Ásványvíz vagy csapvíz?

A csapvízről időről időre rémhírek kapnak szárnyra, például, hogy hormonok vannak benne, az egyéb, kezeléséhez használt vegyi anyagokról nem is beszélve. Az interneten könnyedén utána tudsz nézni, a Te lakóhelyeden milyen minőségű a vezetékes víz. Ha mindenképp ragaszkodsz a friss csapvízhez, érdemes beruháznod egy otthoni víztisztító berendezésre.

Nagyon jó még a tiszta forrásvíz, ha áll esetleg rendelkezésre ilyen a közeledben, de persze az sem gond, ha maradsz a leggyakoribb megoldásnál, a palackozott ásványvizeknél. Az ezekben található anyagok jótékonyan járulnak hozzá a szervezeted napi szintű működéséhez ugyanúgy, mint a bőröd szépségének megőrzéséhez. Viszont, hogy ne legyen túlzottan egyoldalú, és ne mindig ugyanazokból az ásványi anyagokból vigyél be azonos mennyiséget a szervezetedbe, váltogasd a vizeket! Néha válassz palackozott forrásvizet, néha alacsonyabb, néha pedig magasabb ásványianyag-t

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!