Tavasz és a hormonok – ezért jobb a hangulatod

Olvasási idő: 4 perc

Tavasszal az emberi szervezetben lezajló folyamatok megváltozása jelentősen kihat a szervezetünk működésére és hangulatunkra egyaránt. Hogyan tudja befolyásolni a tavasz a közérzetünket és az energiaszintünket?

A válasz egyszerű: hormonjainkon keresztül, ugyanis az évszaknak köszönhetően a különböző hormonális változások nagyban befolyásolják hangulatunkat.

Pontosan hogyan hat a tavasz a hormontermelésre és miért függ ettől a hangulatunk?

Csökken a melatonintermelés

Tavasszal a fényerő növekedését érzékeli a retina, amely különböző hormonális változásokat indít el a szervezetben. Ebben nagy szerepet játszik többek között a tobozmirigyben termelődő melatonin nevű hormon, amely az alvás és az ébrenlét ciklusainak szabályozásáért felelős. A retinán áthaladó fény jelez a tobozmirigynek, ezáltal csökken a melatonin termelés, ami az ébredést eredményezi, gyenge fény esetén alvásra biztatja a testünket. Télen a szervezet több melatonint termel. Ilyenkor a kevesebb fény hatására fáradékonyabbak és ingerlékenyebbek vagyunk, sőt ezestben téli depresszió is jelentkezhet. Tavasszal a fény hatására a melatoninszint csökkenése jobb hangulatot eredményez. Gyakran előfordul azonban a tavaszi fáradtság is, mivel a kevesebb alvás, valamint a hormon csökkenésére a szervezet is reagál. Az ébrenlét és az alvás ciklusának felborulása miatt nagymértékben szükség van vitamindús ételekre, megfelelő táplálkozásra és elegendő mozgásra.

Növekszik a szerotoninszint

A szeretonin, másnevén a boldogsághormon termelődéséért a fény nagyban felelős, ezért télen a szerotoninszint jelentősen lecsökken, tavasszal azonban beindul a termelődése, ami a hangulatunknak nagymértékben kedvez.

Mit befolyásolnak még a hormonok ezeken kívül?

A hormonok emellett még számos dologért felelősek, kihatnak az anyagcsere működésre, a túlsúlyra, valamint a diéta hatékonyságára. Mivel mindenki más hormontípussal rendelkezik, ezért nagyon fontos, hogy tisztában légy a saját típusoddal. Ez azért is fontos, mert ha annak – és az anyagcserédnek– megfelelően étkezel, testúlyod optimalizálódik, sokkal jobban fog működni az emésztőrendszered, érezhetően több lesz az energiád, jobb lesz a közérzeted és még sorolhatnánk a pozitív hatásokat. Hogyan derítheted ki, hogy milyen hormontípussal rendelkezel? Kattints ide, hogy kiderítsd!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!