Elhagyta a tejtermékeket, a hatás elképesztő

Olvasási idő: 5 perc

Jót és rosszat is hallani a tejtermékekről és hatásaikról – ami pedig biztos: hogy nemcsak a szervezetre, hanem a bőr szépségére is befolyással van, fogyasztasz-e tejtermékeket vagy sem. Cikkünkben megosztjuk Veled, pontosan mi történik a bőröddel akkor, ha fogyasztod, és akkor, ha kiiktatod a tejet.

tejtermék arc

A tejtermékek és a bőr állapotának kapcsolata

A tejtermékek hatással vannak a bőrödre sajnos függetlenül attól, hogy érzékeny, esetleg allergiás vagy-e a tejre. Nyilván itt nem a súlyos, allergiás irritációra gondolunk, hanem a bőröd általános állapotára. Mivel a bőr az emberi test legnagyobb szerve, minden hatással van rá és meglátszik rajta, ami a szervezeten belül történik. És ehhez még hozzájönnek a külső hatások is.

Az étkezés szerepe és tejtermékek

Az élelmiszer a tested számára üzemanyagot jelent, abból termel energiát, amit te megeszel. Az, hogy mit és mennyit fogyasztasz, hatást gyakorol az energiaszintedre, a testformádra, illetve a bőrállapotodra is. Vannak ételek, amelyeket nem túlzás, hogy mindenkinek tiltólistára kéne tennie, mert lényegében csak károkat okoznak – mégis sokan rajonganak értük, és nem gondolják úgy, hogy célszerű lenne elhagyni őket. Ilyenek a tejtermékek is. A szervezetre gyakorolt hatásaikról, illetve arról, hogy pontosan miért is károsak, korábbi írásunkban foglalkoztunk – itt el tudod olvasni.

  • Hogyan hatnak Rád a tejtermékek? Ha gyakran fáradtnak érzed magad a fogyasztásuk után, vagy úgy érzed, az emésztőrendszeredre sem gyakorolják a legkedvezőbb hatást, egy ételintolerancia vizsgálat segíthet abban, hogy kiderítsd, szabad-e őket fogyasztanod, vagy káros hatással vannak Rád.

Mit tesznek a bőrrel a tejtermékek?

Az 1960-as évektől kezdve több tudományos kutatás is foglalkozott azzal, miként hat az étkezés a bőrproblémák kialakulására, illetve mely élelmiszerek nagymértékű fogyasztása vezet pattanások kialakulásához, illetve korai bőröregedéshez. Noha makacsul tartja magát az elmélet, hogy a zsíros ételek, a csokoládé, illetve az olajos magvak okoznak főként pattanásokat, azok hatása mindig egyedi reakció vagy enyhe allergiás tünetegyüttes része, a túlzott mértékű fogyasztás hatásaként. A folyamatosan fennálló bőrgondok ezzel szemben, az általános táplálkozási jellemzők miatt alakulnak ki, a mindennapi étkezés hatására. Létrejöttükben pedig a magas glikémiás indexű szénhidrátforrások, illetve a tejtermékek játsszák a legfontosabb szerepet.

A tejtermékek, még akkor is, ha ökológiai gazdálkodásból származnak, hormontartalommal rendelkeznek. Ahhoz, hogy a borjú egészségesen fejlődhessen, a tejnek tartalmaznia kell bizonyos anyagokat, ezeket pedig az ember is elfogyasztja, mivel a feldolgozást követően is a tejben maradnak. Ezek a hormonok mind a faggyúmirigyeket, mind pedig a tesztoszterontermelődést stimulálják, kedveznek a pattanások és mitesszerek kialakulásának.

Emellett, a tejtermékek fogyasztása a korai bőröregedés egyik oka is lehet: a hormonális hatások gyorsítják a ráncosodást okozó oxidációs folyamatokat.

Érdemes elhagyni a tejtermékeket?

Amennyiben a klasszikus bőrtünetekkel küzdesz, amelyekről írtunk, és ami a fentebbi képen is látszik – szürkés árnyalatú bőr, pattanások és mitesszerek főként az áll környékén, karikás szemek, és korai bőröregedés tünetei –, igen! Ezek ugyanis nagy eséllyel, ha más nem áll a háttérben, megszűnnek! Alapvetően sem szerencsés egyébként nagy mennyiségben fogyasztani őket. A hormondominanciáról, és hogy egyes élelmiszerek miért is kerülnek hormonális okokból tiltólistára, itt olvashatsz! Ha úgy döntesz, hogy elhagyod a tejtermékeket, az rossz alapvetően nem lehet, mivel sem a sokat emlegetett fehérjének, sem pedig a kalciumnak nem kizárólagos forrásai, máshonnan is beviheted ezeket az anyagokat. Szuper, tejmentes kalciumforrásokat ebben a korábbi cikkünkben gyűjtöttünk össze.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!