Combra, fenékre hízol? Ezt kell tudnod, ha karcsúsodnál

Olvasási idő: 5 perc

Helyi szintű fogyás sajnos nem létezik, de ha célirányosan megteszel pár dolgot, a comb is látványosan karcsúsítható. Elárulunk két dolgot, amire érdemes odafigyelned, ha leadnád a kényes tájék zsírpárnáit!

Helyi szintű zsírégetés tehát nincs, ezzel nem is szeretnénk áltatni, mivel a pluszkilók leadása az életmódváltás hatására teljesen arányosan történik. Ehhez értelemszerűen az is hozzátartozik, hogy a nagyobb többletsúlyt hordozó testtájakon látványosabb, jelentősebb lesz a fogyás, jelen esetben a comb tájékáról. Genetikai jellemzők és életmód-tényezők egyaránt befolyásolják a kényes területeket, előbbi ellen pedig az utóbbival tehetsz – tehát a megfelelő mozgás és táplálkozás jelen esetben is a kulcs.

Edzés: mit érdemes és hogyan, ha a comb a veszélyes terület?

Sokan rontják el ott, akik a láb vagy comb területeiről szeretnének fogyni, hogy elkezdenek erősen lábra edzeni. Ezzel csak annyi a probléma, hogy aki alapvetően vastag combokkal rendelkezik, az izmok szempontjából is erősebb odalent. És minél többet gyúr rá, annál vaskosabbnak hat majd.

A megoldás az, hogy izmosító gyakorlatok helyett (mint amilyen a guggolás, kitörés vagy a lábsúlyos gyakorlatok), inkább monoton, szálkásító kardió mozgást válassz, hetente maximum kétszer 50 percben, illetve mélyizmokat megmozgató, izmokat megnyújtó edzéstípusokat, ezt hetente háromszor, négyszer egy órában is akár. Ha comb tájéki karcsúsodásra vágysz, a gyorsgyaloglás vagy a kocogás kifejezetten jó választás a kardió változatok közül, mellé pedig próbáld ki a callaneticset vagy a dinamikus jógát, esetleg a pilatest – együtt igazán ütős kombinációt alkot majd a kardióval! Utóbbiról ebben a cikkünkben részletesen írtunk korábban.

Étkezés: mitől hízik a comb?

A hízásnak több oka is lehet általában véve, de az adott tájékokra történő hízási hajlamot többnyire a hormonok határozzák meg. A comb, illetve a fenék hízásáért a petefészek lehet a felelős, illetve az, ha az a domináns hormontermelő szerved. Erről ebben a cikkünkben olvashatsz kicsit bővebben.

A combra, fenékre hízók tehát sok esetben petefészek-típusok hormondominancia szempontjából. (Ez azonban csak feltételezett információ, amely az esetek 55-65%-ban igaznak bizonyul. Pontos eredményt csak az orvostechnikai eszközzel végzett mérés ad – innen többet is megtudhatsz.) Ha ez a domináns hormontermelőd, ennek a stimulálása gyakran kellemes érzéseket okoz, így bizonyos ételeket kimondottan szívesen fogyasztasz. Főként azokat, amelyek ingerlik a domináns hormontermelődet. Petefészek esetén ezek a kedvencek a csípős ételek és a zsíros tejtermékek főként, de tulajdonképpen minden zsíros és/vagy erős étel ide tartozik. Bár nem feltétlenül okoznak hízást az ilyen típusú ételek, idővel, ha a petefészkedet sokat terheled velük, a szerv elfáradhat, és ez hosszú távon, hormonális úton súlygyarapodáshoz vezethet.

Étkezés szempontjából tehát, ha karcsúsodni szeretnél combban, a felsoroltak kiiktatásán kívül még az alábbiakra figyelj:

  • kifejezetten zsírszegényen igyekezz étkezni;
  • ami zsiradékot beviszel, az lehetőleg növényi eredetű legyen;
  • a húsfogyasztást korlátozd a fehér húsokra és tengeri halakra;
  • hormontípustól függetlenül, ne fogyassz finomított szénhidrátokat,
  • maximum zsírszegény tejterméket fogyassz – de keveset;
  • a glutén tartalmú ételek bevitelét mérsékeld.

Persze az, hogy számodra milyen az optimális étkezés, a hormontípusod mellett függ még az anyagcseretípusodtól is. Amennyiben az más típusú étkezést ír elő, érdemes szakemberhez fordulnod a megfelelő étrend kialakításához!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!