Napi szénhidrátbevitel: mennyit egyél, ha fogyni szeretnél?

Olvasási idő: 5 perc

A ma trendinek számító diéták mind a szénhidrátcsökkentésre építenek, drasztikusabb esetekben a szénhidrátforrások szinte teljes kiiktatására. Leegyszerűsítve ez mindig úgy néz ki, hogy ne egyél kenyeret, cukrot, tésztát, rizst meg krumplit – de tényleg így kell ennek lennie?

Szénhidrátcsökkentés ésszel és ész nélkül

Alapvetően nem rossz az az elképzelés, hogy a finomított szénhidrátokat iktasd ki az étrendedből, de drasztikusan minimalizálni csak indokolt esetben kell. Ilyen eset például, ha “fehérje” típusú anyagcseréd van, mert ebben az esetben tényleg hizlalóak számodra a szénhidrátok, meg nem is nyersz belőlük megfelelően energiát. Mi van azonban akkor, ha szénhidráttípus vagy? Ilyenkor a szénhidrátok jelentik a fő energiaforrásodat, és a jó minőségű szénhidrátoktól nem is hízol – a szervezeted megfelelően képes feldolgozni és hasznosítani őket. Egyensúlyi anyagcseretípus esetén pedig közel azonos mértékben nyersz energiát a fehérjéből, mint a szénhidrátokból. Értelemszerűen ezek a jellemzők meghatározzák a táplálkozásod optimális arányát is, vagyis, hogy egyes étkezések során a bevitt tápanyagok hány százaléka legyen fehérje, szénhidrát, illetve zsír.

Fehérjetípus optimális beviteli aránya:

  • fehérje: 40%
  • szénhidrát 30%
  • zsír: 30%

Szénhidráttípus optimális beviteli aránya:

  • fehérje: 25%
  • szénhidrát: 60%
  • zsír: 15%

Szeretnéd megismerni az anyagcseretípusodat komplex, gépi mérésen keresztül, amelynek részét képezi az egyéni, Rád szabott élelmiszerlista és tanácsadás is? Akkor innen tudhatsz meg többet erről!

Az optimális beviteli arányokból tehát jól látszik, hogy drasztikusan még a fehérjetípus esetén sem kell lecsökkenteni a szénhidrátbevitelt – mivel a szervezetnek szüksége van arra is. Az egészségével játszik, aki a táplálkozásában szinte minden szénhidrátot zsírral és fehérjével próbál helyettesíteni. Nem ez jelenti ugyanis a tartós és egészséges megoldást. Bár a szervezet egy idő után átállhat a ketózis folyamatára, amikor gyakorlatilag a szervezet a szénhidrát helyett a zsírt használja energiaszerzés céljából, azonban ez nem egészséges mindenkinek, pláne nem hosszútávon. Ilyenkor a zsír 75%, a fehérje 20%, a szénhidrát pedig 5% lehet az étkezésekben. Ugye, mennyire szélsőséges?

Szénhidrátbevitel grammra pontosan – mennyi az optimális?

A gramm értékek minden, a Metabolic Typing anyagcseretípus mérésen résztvevő ember számára egyénileg meghatározottak, mi itt most irányadó számokat adunk meg a napi szénhidrátbevitelre vonatkozóan.

Az inzulinrezisztens betegek számára az esetek többségében 160 grammos szénhidrátdiétát írnak elő, ami alapvetően egy egészséges és tartható beviteli mennyiség. Akinek a szervezete igényli, 200 gramm körül is fogyaszthat szénhidrátot naponta. Azok számára, akiknek csökkenteni kell a napi bevitelt, érdemes 120-140 gramm környékén fogyasztani, ez alá viszont csak indokolt esetben menj – orvosi vagy más szakértői tanácsra.

Mik legyenek szénhidrátforrásaid?

A “jó” szénhidrátokról összességében elmondhatóak az alábbiak: az alacsony vagy maximum közepes glikémiás indexszel rendelkező élelmiszerekben találhatók, tehát ezek a legjobb forrásai. Mivel ezek lassú felszívódásúak, nem terhelik meg a hirtelen vércukorszint-emelkedéssel a szervezetet, így utána hirtelen visszaesés sincs. Ezzel elkerülhető a sóvárgás, a falásrohamok, a “kívánósság”, és a folyamatos gyengeség-érzet is.

Bizonyára nem lep meg, hogy az alábbiakat érdemes elhagyni: finomliszt, cukor – a fehéret és a barnát is -, magas cukortartalmú gyümölcsök, pl. banán, sárgadinnye;

Mi az, amit bár sok diéta tilt, valójában a megfelelő mértékben fogyasztva nincs gond velük? – burgonya, édesburgonya, hüvelyesek, kukorica, rizs, teljes kiőrlésű gabonatermékek (ha nem vagy érzékeny a gluténre);

Mi az, amit bármikor választhatsz, ha a személyre szabott táplálkozási tanácsadás sem mond mást? – zöldségek: gyökér zöldségek, karfiol, brokkoli, paprikafélék; gluténmentes gabonák: köles, hajdina, quinoa, amarant.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!