Az életmódváltás nem mumus – ha ezeket betartod, pofonegyszerű

Olvasási idő: 6 perc

Az életmódváltás szótól sokan rettegnek, mert a fogyókúra vagy a diéta jóval egyszerűbbnek hangzik. Az életmód komplex dolog, a váltás pedig monumentálisnak hat – pedig sokkal, de sokkal könnyebb, mint bármely fogyókúra! A hatékonyságáról, hosszú távú hatásairól nem is beszélve. Olyan tippeket osztunk meg Veled, amelyektől kedvet kapsz az életmódváltáshoz, és rájössz: sokkal könnyebb, mint eddig bármely fogyókúrád volt.

Mit jelent az életmódváltás?

Nem, nem kell mindent átalakítanod, és mindenről lemondanod. Nem arról szól, hogy innentől kezdve csak a saláta és az edzőterem teszi majd ki az életedet, ahogy azt sem, hogy innentől nem lesz benne semmi jó. Az életmódváltás azért kelt rettegést a legtöbbekben, mert úgy gondolják, teljes körű átalakítást kíván, ami abszolút nem fér majd bele a mindennapjaikba, túl nagy áldozatot kíván. Pedig ez inkább a fogyókúrákra jellemző; a lemondás, az önsanyargatás.

Az életmódváltás során erre nincs szükség, hiszen ekkor:

  • éhezés helyett eszel, (csak jobban);
  • önsanyargatás helyett a saját testednek, határaidnak megfelelően sportolsz és étkezel majd;
  • rossz közérzet, szenvedés helyett egyre jobban leszel, egyre több lesz az energiád;
  • a tested kiéheztetése helyett táplálni fogod, csak sokkal egészségesebben, tudatosabban, mint korábban.

Az életmódváltás első és legfontosabb jellemzője, hogy apró lépésekben történik. Amiket sokkal egyszerűbb betartani, mint bármely drasztikus fogyókúrát. Hogyan?

1. Szándék, az életmódváltás első lépése – fogyni akarsz? Egészségesebb életet szeretnél?

Szándék, az életmódváltás első lépése – fogyni akarsz?Egészségesebb életet szeretnél? A legfontosabb a szándék ereje, hogy tisztában legyél azzal, el szeretnéd érni a kitűzött célt. A legtöbb életmódváltási szándék azért fullad kudarcba, mert csak hirtelen felindulásból „követik el”, és gyorsan alábbhagy a lelkesedés.

Mit tegyél? Írd fel az érveidet, az okokat, miért akarsz változtatni. Legyen minél részletesebb, pl. „bele szeretnék férni az ötéves farmerembe”, „egészségesebb szeretnék lenni” stb. A papírt tedd ki egy jól látható helyre, mondjuk a tükörre. Így „elmélyül” a szándék, és később kitartóbb leszel, mert tudod, miért teszed!

2. Reális célok – Bár vágynak rá, mégsem lehet mindenkinek fehérneműmodell-alakja

Reális célok – Bár vágynak rá, mégsem lehet mindenkinek fehérneműmodell-alakja. A testfelépítés, csontozattól az izomzaton át a hízásra hajlamos testtájakig, különböző. Miért? Innen megtudhatod.

Teendő: Annak megfelelően kell meghatározni a célodat, a fogyás mértékét, ami számodra megfelelő. Van, aki zömökebb, könnyen izmosodik, és van, akin 10 kiló plusz sem látszik annyira, mert arányos a testfelépítése, miközben légies, könnyed marad – és még sorolhatnánk! Az irreális célt nyilvánvaló okokból nem, vagy csak borzasztó nehezen tudod majd elérni, és ez idővel kifáradáshoz, kudarcérzéshez, feladáshoz vezethet. Mindig önmagadhoz mérd magad!

3. Hiteles forrás – az életmódváltás nem fog sikerülni magazinos csodadiéták alapján

Hiteles forrás – az életmódváltás nem fog sikerülni magazinos csodadiéták alapján. Ezek orvosilag nem elfogadott módszerek, maximum néhány kutatás foglalkozott velük, de ami a legfontosabb: nem egyedi, testre szabott megoldások. A magazinok tömegekhez beszélnek, és talán bejön valakinek 1-1 diéta, de nem biztos, hogy Neked is.

Mit tegyél? Az életmódváltás alapvető része az étrendi változtatás. Az pedig kiemelkedően fontos, hogy milyen étrendet követsz majd, hiszen a hosszú távú hatékonyság és az egészségmegőrzés is cél, nem csak a fogyás. Mindenképp alaposan nézz körbe, és olvass utána az egyes módszereknek! A legjobb, ha olyan mellett teszed le a voksod, amely előzetes mérés alapján, a tested egyedi jellemzőinek megfelelően állít össze étrendedet. Ez nemcsak azért jó, mert testre szabott, hanem pontos listát is kapsz arról, miből mennyit ehetsz és nem kell mindig mindennek utánaolvasnod – időt és energiát is megspórolhatsz.

4. Sport – ne vesd őrülten bele magad semmibe!

Sport– ne vesd őrülten bele magad semmibe! Ahogy a megfelelő étkezést, a számodra ideális sportot is a tested egyedi jellemzői határozzák meg. A lényeg maga a tény, hogy mozogj, hogy beiktasd a napjaidba.

Tanácsok: Mivel a rendszer elengedhetetlen, érdemes már előre tervezetten kijelölnöd a héten azokat a napokat, amelyeken sportolsz majd. A neked megfelelő mozgásformákat érdemes kombinálnod, minden nap mást végezned, így nem válik majd unalmassá egyik sem. Ne kezdd keményvonalas edzéssel a sportot, ha eddig nem volt az életed része, inkább egyszerű mozgásformákkal: tempós gyaloglás, úszás, esetleg vezetett órák. Ha nagyon tanácstalan vagy, keress fel egy személyi edzőt! Ami viszont fontos, hogy az étrend összeállítását ne bízd rá, mert a Te testtípusodnak nem biztos, hogy az általános szabályok megfelelnek.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!