Ha ezeket eszed, az arckrém és a testápoló is mehet a kukába

Olvasási idő: 5 perc

Ha azt gondolnád, csak a 40 év felettieket érinti a kollagén hiánya, és az ebből eredő problémák, tévedsz. A kollagén termelődése 25 éves kor környékén kezd el csökkenni, az évek során pedig folyamatosan tovább mérséklődik. Annak érdekében, hogy megakadályozhasd a korai bőröregedést, illetve a kötőszöveteid állapotának romlását, érdemes kicsit hatni a kollagén termelésedre – néhány étellel például kifejezetten termelést serkentő hatást érhetsz el. Ezeket mutatjuk most be.

Pontosan mi az a kollagén?

A kollagén egy rostos kötőszövet, fehérjevegyület, amely segít a szervezet összetartásában. A porcok, a bőr, a haj, a köröm és az inak táplálásában is részt vesz, rugalmasságot ad és erőt, gyakorlatilag minden sejtben jelen van, ami a szöveteket alkotja. Összetartó ereje mellett jelentős szerepet játszik a sejtek regenerálásában, megújulásában. Mivel 25 év fölött, a kor előrehaladtával már évi átlagosan 1%-kal csökken a kollagén termelődésének mértéke, érdemes odafigyelni a pótlására. Bizonyos életmódbeli tényezők pedig még tovább roncsolhatják a szervezet kollagén-rostjainak szerkezetét, ilyenek például a:

 • környezeti hatások – légszennyezettség vagy szélsőségesebb időjárási tényezők,
 • dohányzás,
 • stressz,
 • alkohol,
 • helytelen táplálkozásból, egészségtelen életmódból eredő vitaminhiány.

Mi történik a bőrrel, ha csökken a szervezetben található kollagén mértéke?

A kollagén mennyiségének csökkenésével elsődlegesen csökken a bőr rugalmassága, és ebből fakadóan léphetnek fel tünetek. Gyengülhet a kötőszövetek állapota, látványosabbá válhat a narancsbőr, striákra hajlamosabbak lehetünk, az arcbőrön a korai öregedés jelei tűnhetnek fel, ráncok, pigmentfoltok jelennek meg, a bőr megereszkedik, színe fakóbb lesz. De van, akiknél felnőttkori aknék árulkodnak a hiányról, ez egyénenként változhat.

Mi történik a bőröddel, ha tudatosan felpörgeted a szervezet kollagén termelését?

 • A kollagén erősíti a szöveteket.
 • Erősíti a porcokat.
 • Erősebb lesz a körmöd és a hajad is.
 • A bőr teltebb lesz, élénkebb, ragyogóbb, panaszai, mint a pattanások vagy a pigmentfoltok, enyhülnek.
 • Késleltethető a bőröregedés, korai bőröregedés kezdeti tüneteinek megjelenésekor regenerálódnak a szövetek.

Mi történik a bőröddel, ha tudatosan felpörgeted a szervezet kollagén termelését?

 • C-vitaminban gazdag ételek: a C-vitamin szerepet játszik a kollagén termelésben, így érdemes növelni a dózist. Naponta 500-1000 mg C-vitamint vigyél be retard kapszula formájában. Utóbbi azért fontos, mert a vizelettel 250 mg-s bevitel felett kiürül a maradék, míg a retard kapszula folyamatosan adagolja a vitamint a szervezetnek. A legjobb választások a graperfuit, a káposzta, a máriatövis, a csipkebogyóés a petrezselyem.
 • B-vitaminok: válassz több, B-vitaminban gazdag élelmiszert a mindennapokban, ezek ugyanis szintén részt vesznek a kollagén termelésének fokozásában, a szövetek építésében, rosttartalmukkal pedig a salakanyagok távozását is hatékonyan segítik. A méregtelenítés ugyanis elengedhetetlen a ragyogó bőrhöz! A teljes értékű gabonák a legjobb természetes B-vitamin-források, kiemelkedően jó a kollagén termelése szempontjából a zab és a köles.
 • Nagyon jó kollagén termelő a tojás és a különböző belsőségekis, főként A-vitamin tartalmának köszönhetően, amely a bőr számára az egyik legjobb vitamin.
 • szőlőmagolaj,szőlőmag-kivonat, esetleg –őrlemény is hatékony serkenetője a kollagén termelésnek, érdemes mind külsőleg, mind pedig belsőleg alkalmaznod.
 • A legjobb kollagénforrás és a világ egyik leghasznosabb étele pedig nem más, mint…

A CSONTLEVES.

Pontosabban a lassan, hosszan főzött csontleves, amely minimum 8, 10, 12 vagy akár, 24 órán át fő. A porcokból, csontokból, ízületekből azok hasznos anyagai belefőnek a lébe, a leves pedig a főzést követően megkocsonyásodik. Többek közt ezt a fajta csontlevest folyékony állagú kollagénnek is becézik, mivel összetevői igencsak gazdag forrásai ennek a hasznos anyagnak. A hosszú főzésnek hála pedig, szinte emésztés nélkül, azonnal képesek felszívódni belőle a hasznos anyagok, így erősítve és táplálva a szervezetet.

Ha pedig hosszútávon szeretnéd megörízni szervezeted egyensúlyát, táplálkozz személyre szabottan, genetikai adottságaidnak megfelelően!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!