Alacsony glikémiás indexű ételek – ezekért válaszd őket

Olvasási idő: 5 perc

Az alacsony glikémiás index diétát eredetileg a cukorbetegek követték a vércukorszint ellenőrzése miatt, azonban nem csak a cukorbetegeknek hasznos, hanem az egészséges étkezés megtervezésének szempontjából is ajánlott.

Mi az a glikémiás index?

A glikémiás index a szénhidráttartalmú ételeket az alapján rangsorolja, hogy milyen mértékben bomlanak le glükózzá. A túl sok glükóz miatt a hasnyálmirigy inzulint termel a vércukor normális szintjének visszaállítása miatt. Azok az ételek, amelyek magas glikémiás indexszel rendelkeznek, a szervezetben túl magas inzulinszintet eredményezhetnek.

A szénhidrátok biztosítják a szervezet számára a fő energiaforrást, azonban, ha a szénhidrát lassabban emésztődik, az energia is lassabban szabadul fel glükóz formájában. A lassan felszívódó szénhidrátoknak alacsony a glikémiás indexe, ezzel ellentétben a gyorsan felszívódó szénhidrátoknak magas.

A szénhidrát minőségét a glikémiás terhelése, valamint a glikémiás indexe határozza meg. Nem csak a cukorbetegeknek ajánlott az alacsony glikémiás ételek fogyasztása, hanem az inzulinrezisztenciásoknak is. Természetesen azok is választhatják, akik szeretnék megőrizni egészségüket, illetve a megfelelő testsúly elérése és megtartása érdekében is érdemes mellőzni a magas glikémiás indexű ételeket. Ezáltal az egyenletes vércukorszintnek köszönhetően a nagyobb fizikai és szellemi aktivitás mellett az immunrendszer is jelentősen megerősödik.

Mit mikor fogyassz?

A szervezet inzulinérzékenységének a ritmusa nagyon változó a nap folyamán, ezért nem mindegy, hogy a nap mely szakaszán viszed be a szénhidrátot a szervezetedbe:

  • Legalacsonyabb:reggel és késő délután, ez azt jelenti, hogy ugyanannyi szénhidrát elfogyasztása nagyobb vércukor emelkedést eredményez ezekben az időszakokban.
  • Legmagasabb:délben és éjjel, tehát ebédre fogyaszthatjuk a legtöbb szénhidrátot.

Mindemellett az is sokat számít, hogy Neked milyen az anyagcseretípusod; valaki fehérje, valaki szénhidrát típusú – ritkább esetben egyensúlyi. Az anyagcseretípusod ismeretével és a számára megfelelő táplálkozással olyan eredményeket érhetsz el, mint más, hagyományos diétával sokkal kevesebb eséllyel. IDE kattintva erről bővebb információhoz juthatsz.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!