Pollenallergia: egyszerűen enyhíthetők a tünetek

Olvasási idő: 5 perc

A pollenallergia megkeseríti a mindennapjaidat? Zavaró a folyamatos tüsszögés, orrfújás? Talán még nem gondoltál arra, milyen egyszerű dolgok is befolyással lehetnek a tüneteidre. Ilyen például az étkezés is. Nem arra próbálunk utalni, hogy szigorú diétát kell követned, és akkor majd enyhülnek a tünetek, azonban bizonyos ételek sajnos felerősíthetik a pollenallergia tüneteidet. Hogy mindez miért van, arra válaszokat kapsz a cikkben, és konkrét tanácsokkal is szolgálunk – olvass tovább!

Pollenallergia és étkezés

Az allergiás reakciók során egy adott allergénre kórosan reagál az immunrendszer. Ekkor, egy amúgy természetes folyamat túl erősen aktiválódik, az immunrendszer pedig erre felfokozott választ ad.

Aki valamilyen pollenre allergiás, abból, összetételükből kifolyólag, bizonyos ételek is kiválthatnak különféle allergiás reakciókat, ez a keresztreakció folyamata.

Pollenallergia esetén milyen ételeket kerülj?

Alapvetően fontos elkerülni a magas hisztamin-tartalmú ételeket. Mivel pollenallergia esetén a szervezetben fokozottan gyülemlik fel a hisztamin, azt nem szabad tovább gyarapítani. Magas hisztamin-tartalmuk miatt kerülendők például az alábbiak:

  • halfélék közül: szardella, szardínia, füstölt hering, tonhal;
  • tejtermékek közül az érett sajtok, például camembert, brie, márványsajt, rokfort;
  • alkoholos italok: például bor, pezsgő, sör;
  • húsfélék közül kerülendők a belsőségek, érlelt kolbászok és szalámik, füstölt húsok és sonkafélék, (de a színhúsok fogyaszthatók).
  • zöldségek közül: paradicsom, spenót, hüvelyesek (szója is), erjesztett savanyúságok;
  • gyümölcsök közül: trópusi gyümölcsök, dinnyefélék, eper;
  • egyéb: olajos magvak, kakaó-csokoládé, tojás, sörélesztő, ketchup.

A pollenallergia, illetve bármilyen allergiára való hajlam az alapvető étkezéssel is befolyásolható. Mivel minden ember másképp működik, fontos azt is figyelembe venni, hogy hosszú távon mindenkire másképp hatnak az ételek, másképp reagál rájuk a szervezet. Ha a testtípusának megfelelően étkezik valaki, illetve tudja, mit érdemes elkerülnie, sok egészségügyi probléma kialakulásától védheti meg magát, míg a meglévők tüneteit sikerrel enyhítheti. Hogyan deríthető az egyéni típus? Innen megtudhatod.

Az sem mindegy, milyen pollenre vagy allergiás!

  • Nyírfapollen-allergia esetén nem ajánlott: barackfélék, alma, körte, mandula, zeller, burgonya;
  • Égerfa-pollenallergiával keresztreakciót idézhet elő: mandula, mogyoró, alma, zeller;
  • Ha a parlagfűre vagy allergiás, kerüld: az uborkaféléket, cukkinit, trópusi gyümölcsöket, dinnyeféléket;
  • Feketeüröm-allergiával keresztallergiás tüneteket okozhat: a sárgarépa, a petrezselyem, az élesztő, a görögdinnye vagy a napraforgómag is.

Pollenallergia esetén – hogyan tudsz segíteni magadon?

Nagyon fontos az egyéni kitapasztalás, hogy megfigyeld, mire és hogyan reagál a szervezeted – érdemes figyelni például a bőrkiütésekre, illetve a pollenallergia tüneteinek felerősödésére. Ha valamely ételtől bármelyiket is tapasztalod, azt célszerű feljegyezni, hiszen valószínűleg keresztallergiás reakció áll a háttérben, és hosszú távon szerencsésebb kerülni azt az élelmiszert.

Emellett, fontos a légzőszervek egészségének megőrzése is, pollenallergia esetén fokozottan. Itt nem elsődlegesen a táplálkozás számít, hanem más, lényeges életmódbeli tényezők.

Nem tesz jót a pollenallergia tüneteinek:

  • a dohányzás;
  • a légszennyezettség – és a tartósan szennyezett környezetben tartózkodás

viszont jót tesz:

  • a rendszeres szaunázás;
  • bizonyos gyógyteák – például a mentatea, a tüdőre pedig tisztító hatással van a kakukkfű-tea;
  • hatásosak az antioxidánsok – például az emelt dózisú C-vitamin-bevitel.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!