7 C-vitaminban gazdag étel – nemcsak a citromban van sok

Olvasási idő: 4 perc

Nagyon sokan gondolják úgy, hogy a legtöbb C-vitamin a citrusfélékben található, pedig ez elég nagy tévhit. Összeszedtünk néhány ételt, amelyek még többet tartalmaznak.

Mire jó a C-vitamin?

Az immunrendszer számára az egyik legfontosabb vitamin a C-vitamin. A hiánytünetek elkerüléséhez napi 60-80 mg szükséges belőle, viszont ahhoz, hogy a jótékony hatásait is kifejtse, 1000 mg körüli adagot kell biztosítanod a szervezetednek. Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, 200 mg fölött automatikusan ürül a szervezetből a felesleg, ezért az 1000 mg-ot retard kapszula formájában vagy több részletben érdemes bevinni.

C-vitaminra a diétában is szükség van, mivel, ha nincs elegendő bevitel, lelassulhat a zsírbontás, a plusz kilók pedig elkezdnek lerakódni, emellett a már meglévők nehezebben fognak eltűnni. A kötőszövet erősítését is elősegíti, ami a feszesebb, karcsúbb test elérését és a sejtregenerálódást szolgálja.

Lássuk, milyen ételekben van sok C-vitamin

  • brokkoli
  • kelbimbó
  •  paprika
  •  petrezselyem
  •  homoktövis
  •  csipkeborgyó

  •  zöldkáposzta

A felsorolásban természetesen gyümölcs is szerepel, azonban fogyasztására kifejezetten oda kell figyelni! Fontos, hogy a típusodnak megfelelő arányban fogyaszd a gyümölcsöket. Mit jelent ez pontosan?

Az, hogy kire miként hatnak a gyümölcsök, többek között táplálkozási típustól, illetve
hormondominanciától is függ. A fehérje típusú emberek számára alapvetően veszélyesebb, mint a szénhidrát típusúaknak, valamint a pajzsmirigy dominanciával rendelkezőknek is kerülendő a gyümölcs.

Nem tudod, hogy milyen típusba tartozol?

Gyere el hozzánk anyagcseretípusmérésre! A mérés eredményei alapján megtudod, hogy számodra mik a leghasznosabb és legtáplálóbb ételek, valamint a személyedre szabott étellistádat is megkapod. IDE kattintva részletesebb leírást kapsz szolgáltatásainkról.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!