Hogyan tudjuk maximalizálni emésztőrendszerünk hatékonyságát?
Olvasási idő: 5 perc
Az emésztőrendszeri beállítottságunk az egyik sarkalatos meghatározója táplálkozási típusunknak. Jól táplálkozni csak úgy tudunk, ha tisztában vagyunk vele, hogy ahogyan nem vagyunk egyformák külsőleg, úgy belsőleg sem. Így nem lehet sablon ajánlásokat követni, mert egyáltalán nem biztos, hogy jót teszünk vele…sőt! Ezért fontos tudni, hogy anyagcserénket tekintve milyen típusba tartozunk.
A táplálkozáselméletek területén perspektíva váltást hozott az anyagcsere tipizáláson alapuló étkezés. Ez a felfogás szakít azzal az irányelvvel, hogy egyfajta diéta mindenki számára ideális és jótékony. Ezzel szemben az egyéni adottságokból indul ki, illetve az ehhez tartozó genetikailag meghatározott anyagcseretípusból.
Az anyagcseretípus tehát egy örökletes adottság, amit különböző tényezők határoznak meg, mint az idegrendszerünk, hormonrendszerünk, emésztőrendszerünk.
Hogyan befolyásolja táplálkozásunkat az emésztőrendszeri beállítottságunk?
Ennek megértéséhez nézzük meg a sejtszintű anyagcserét, ami egy rendkívül bonyolult, többlépcsős biokémiai folyamat. Ennek egyik eleme a citrátkör vagy másnéven citromsavciklus.
Mi is az a citromsavciklus?
A citromsavciklus a sejtszintű tápanyag oxidáció sebességét mutatja meg. Annak az anyagcsere-útvonalnak a része, amelyben a szénhidrátok, zsírok és fehérjék széndioxiddá és vízzé alakulnak, miközben energia termelődik. Ez a folyamat sejtszinten történik. Ennek a ciklusnak, genetikai adottságainktól függően, lehet gyors vagy lassú az üteme, amelyre az elfogyasztott táplálék is hatással van. A táplálékként bevitt fehérje lassítja ennek a ciklusnak a sebességét, a szénhidrát pedig gyorsítja. Ha a citrátkörünk tempója az optimálistól eltér, az energiaszintünkre rossz hatással van – ezért sem mellékes a testünkbe bevitt tápanyagok aránya. Szent-Györgyi Albert és Krebs egyébként a citrátkör felfedezéséért kaptak Nobel-díjat, ezért hívják ezt a kört Szent-György–Krebs-ciklusnak is.
Nézzük meg részletesebben, ez hogyan érint minket!
Mi most csak arra az egy szegmensére koncentrálunk, ahol az elfogyasztott fehérje, zsír és szénhidrát oxigén segítségével elégnek és közben energia termelődik. Ez a sejtszintű energia az, amit maximalizálni szeretnénk. Ennek a folyamatnak a központi eleme a citrátkör, mely a szervezetünkben lebontott tápanyagok sejtszintű elégetéséért felel. Ahhoz, hogy az égés során a maximális energia szabaduljon fel, a citrátkörnek van egy optimális sebessége. Ez az emberek túlnyomó többségénél az optimálistól lassabb, illetve gyorsabb, ritkább esetben ideális tempójú.
- Akinél ez a kör gyorsabb, az emésztőrendszeri szinten gyorségetésű típus. A sejtszintű anyagcsere működését a táplálkozás jelentősen befolyásolja. Ebben az esetben lassítani szükséges a citrátkör sebességét ahhoz, hogy optimálisan működjön; ezt a fehérje és zsír segíti elő, mert ezek lassítják az említett égési folyamatot. Tehát az ilyen típus számára a fehérjében és zsírban gazdag táplálkozás a javasolt. Őket másnéven glyko típusnak is hívjuk.
- Akinél ez a kör lassabb, az emésztőrendszeri szinten lassúégetésű típus. Az Ő esetében gyorsítani szükséges a citrátkör sebességét ahhoz, hogy optimálisan működjön; ezt a szénhidrátok segítik elő, mert ezek gyorsítják az említett égési folyamatot. Tehát számára a szénhidrátban gazdag táplálkozás a javasolt. Őket másnéven béta típusnak is hívunk.
- Akinél pedig se nem túl gyors, se nem túl lassú, az emésztőrendszeri szinten egyensúlyi típus. Az Ő esetében ilyenkor az a cél, hogy az optimális működés megmaradjon; ezt a számára megfelelő tápanyag arányok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) tudják fenntartani.
Ha érdekel, hogy mit jelentenek az egyes típusok arányai és szeretnéd megtudni, hogy Te melyik kategóriába tartozol genetikai jellemzőid alapján, kattints ide!
Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!