Ez történik veled, ha beiktatod a gluténmentes napokat
Olvasási idő: 6 perc
Nem is sejtenénk, hogy mennyi embernek van gondja a gluténtartalmú ételekkel, ami számos kellemetlen tünetekkel járhat. Hogy ezeket és más, különböző emésztőrendszeri problémákat elkerülj, időnként érdemes beiktatni a gluténmentes diétát abban az esetben is, ha nincs gondod vele. Hogy miért? Ezeket fejtjük most ki bővebben.
Mi a glutén?
Először is érdemes tisztázni, hogy mi is pontosan a glutén. Ez egy olyan vegyületcsoport, amit több fehérje alkot, ennek összefoglaló neve a közismertebb sikérrel azonos. Fő alkotói a glidain, valamint a glutén, az alfa-glidain nevű alváltozat a különböző immuntünetekért felelős. Alapvetően búzában, árpában és rozsban fordul található glutén.
Kíváncsi vagy, hogy a te szervezetedre hogyan hat? Ételintolerancia vizsgálattal derítheted ki bizonyosan.
A glutén túlzott fogyasztásának következményei
A glutén túlzott, hosszú éveken át történő fogyasztása esetén a bélbolyhok ellaposodnak, amelynek különböző következményei lehetnek, ilyenek a következők:
- emésztetlen tápanyagok rakódása a bélfalra
- vitaminhiány
- gyenge immunrendszer
- elégtelen tápanyag-felszívódás
- elégtelen kalcium-felszívódás
- gombásodás
- candida
- belsőleg kialakult ciszták
- kimerültség, fáradtság
- stressz, idegesség
Mivel a glutén az egyik legnehezebben emészthető fehérje, ezért, ha valakinél az emésztéssel gond van, akkor is kellemetlen tüneteket okozhat, ha nincs intolerancia. Ilyenek lehetnek:
- puffadás
- hasi fájdalom
- hasmenés
- székrekedés
Felnőtteknél egyre gyakoribb, hogy nem a tipikus hasi tünetek jelentkeznek, hanem:
- krónikus fáradtság, fejfájás
- fokozott hajhullás
- szájnyálkahártya-afták
- csont és ízületi fájdalom, ízületi gyulladás, korai csontritkulás
- zsibbadtság érzése kezekben, lábakban, dermatitis
- nehezített vagy sikertelen teherbeesés, vetélés, korai menopauza
- fogyás vagy hízás
Ez történik veled, ha beiktatod a gluténmentes napokat
Nem csoda, hogy egyre többen vágnak bele a gluténmentes diétába egészségügyi indokoltság nélkül, hiszen számos jótékony hatással van a szervezetre, ha beiktatod a gluténmentes napokat. Többek között mérsékeli a puffadást, szebb bőrt, jobb közérzetet eredményez, emellett sok esetben a fogyást is elősegíti. Nagyon sok embert érint a gluténnak a sejtszintű energiára gyakorolt hatása, ami még nem nevezhető gluténérzékenységnek, mégis számos negatív hatási lehetnek. Vannak, akikre ezek nem hatnak, másoktól azonban a gluténtartalmú élelmiszerek energiát vonnak el. Ez fáradékonysággal, elnehezüléssel járhat, valamint ebben az esetben megfigyelhed, hogy nem leszel annyira energikus, mint a gluténmentes ételektől. Ételteszt-mérésünkön például ezt is megtudhatod!
Iktass be minél több gluténmentes ételt!
Abban az esetben, ha nem tapasztalsz kellemetlen tüneteket a gluténtartalmú ételek fogyasztása után, érdemes akkor is elkerülni, vagy mint ahogyan említettük, időnként beiktatni a gluténmentes ételeket. Fogyassz köretként több hajdinát, amarántot, quinoát vagy kölest! Fogyassz zöldségeket lehetőleg nyersen, valamint bogyós gyümölcsöket, viszont azokból is naponta maximum egy maréknyit! Ezekkel biztosíthatod a vitamindús, ásványianyagokban gazdag táplálékokat a szervezetednek.
Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!