Két egészséges köret – tápláló és könnyen elkészíthető

Olvasási idő: 5 perc

Az álgabonák hasznos, lassú felszívódású táplálékoknak számítanak, amelyek nem gabonafélék, felhasználásuk mégis meglehetősen hasonló. Ide tartozik például a quinoa (ejtsd: kinoa) és az amaránt. Ezek az ételek kiválóan variálhatók, készíthető belőlük kása, sütemény vagy akár köret, emellett rosttartalmuk miatt is fogyaszthatók. Vegánok körében is kedvelt élelmiszernek számítanak magas fehérjetartalmuk miatt, valamint bármilyen egészséges étrendbe beilleszthető a fogyasztásuk.

Quinoa (az indiánok aranya)

A quinoa az egyik olyan álgabona, ami a legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazza. Szintén előnynek számít, hogy aminosavtartalma is figyelemre méltó (lizin-, cisztin- és metiontartalma). A quinoa gluténmentes ételnek számít, emellett nagyon sok fontos ásványi anyagot tartalmaz, valamint tisztítókúrában is fogyasztható, sőt, a cukorbetegség diétában is sokat segít.

A quinoa ásványi anyagai:

  • kalcium
  • magnézium
  • cink
  • kálium
  • vas
  • foszfor

A quinoa vitaminjai:

  • B1 vitamin
  • B2 vitamin
  • E vitamin

Amaránt

Az amaránt szintén beilleszthető a gluténmentes étrendbe. A benne található aminosavak közül a lizintartalma a legmagasabb. Rosttartalmának köszönhetően jót tesz az emésztésnek, valamint a méregtelenítéshez is hozzájárul. Az amaránt nagyon közkedvelt élelmiszernek számít (főleg ásványi anyag tartalmának köszönhetően) a vegetáriánusok, valamint a terhes nők körében, de a különböző hiánybetegségek ellen is hasznosak (pl. csontritkulás, kimerültség, vérszegénység), mivel gyógyhatású ételként is hasznosítható.

Az amaránt ásványi anyagai:

  • kalcium
  • magnézium
  • vas
  • cink

Az amaránt vitaminjai:

  • B2
  • B6

Hogyan használd fel a quinoát és az amarántot?

Ez a két álgabona a rizshez hasonlóan kiváló lehet köretként, de felhasználható kása vagy puding készítéséhez is. Emellett más magvakkal vagy lisztekkel összekeverve sütni lehet kenyeret, de gyakran lisztet is készítenek belőlük. Müzlialapnak, saláták összetevőinek is megfelel, azonban fontos figyelembe venni, hogy nem mindenki számára egészséges ez a két étel.

Mit jelent, hogy nem mindenki számára lehet hasznos?

Mivel a különböző ételekre máshogyan reagál a szervezetünk, ezért fontos, hogy ismerjük anyagcseretípusunkat. Ez azért ajánlott, mert nagyon eltérő, hogy kinek milyen tápanyagot igényel a szervezete. Valakinek nagyobb arányban kell fogyasztania szénhidrátot, mint fehérjét, de ez fordítva is működhet. Azért, hogy a szervezeted jól működjön, ne legyenek emésztési problémáid, valamint a diétád is hatásosan és látványosan működjön, ismerned kell a saját típusodat, és annak tudatában kell alakítanod az étrendedet. Szakértőink egy anyagcseretípus-mérés során ebben segítenek, amely egy tanácsadás és konzultáció keretein belül zajlik le. Kattints IDE, hogy lásd, miről is van szó.

Köret készítése amarántból és quinoából

  1. 10-15 percig áztasd vízben!
  2. Öntsd le róla a vizet, majd mosd át a magokat!
  3. Tedd egy edénybe, önts hozzá másfélszeres mennyiségű vizet!
  4. Adj hozzá egy kávéskanál sót!
  5. Forrald, majd miután felforrt, kb. 15 percig főzd!
  6. Vedd le a tűzről, és hagyd állni pár percig!
  7. Ízlés szerint fűszerezheted!

A quinoa tápértéke

Az amaránt tápértéke

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!