Lassú anyagcsere: ezekre az okokra gondoltál már?

Olvasási idő: 5 perc

Te is a lassú anyagcsere problémájával küzdesz? Számtalan embernél ez a túlsúly egyik fő forrása, azzal azonban meglehetősen kevesen vannak tisztában, hogy miből és honnan ered. Veleszületett okok, és az életmódnak köszönhetően kialakult egészségügyi gondok egyaránt okozhatják. A leggyakoribbakat szedtük össze cikkünkben – ki tudja, lehet, hogy egy új információnak köszönhetően végre meg tudod majd oldani a problémát!

A lassú anyagcsere egyik alapvető oka – a genetika

Ne görgess tovább rögtön! Nem az következik ugyanis, hogy „ez így marad, remény sincs a változásra”. Bár változtatni tényleg nem tudsz a genetikai örökségeden, az anyagcsere-működésed optimalizálásával lehetségessé válik a túlsúlyod leadása is. Miért van ez?

A genetikád, ahogy minden mást, ugyanúgy meghatározza az anyagcsere-működésedet is. Ezek „hozott”, adott jellemzői a szervezetednek. Neked annyi a dolgod, hogy igényeinek megfelelően szolgáld ki. Ez annyit jelent, hogy – amennyiben tisztában vagy anyagcseréd típusával és működésével – számára megfelelő tápanyaggal látod el, a számára megfelelő arányban. Az emésztési problémák, köztük a lassú anyagcsere miatti küzdelmeid is megszűnnek akkor, ha az igényei szerint táplálod a tested.

Szeretnéd megtudni, mi a Te anyagcseretípusod? Itt tájékozódhatsz róla.

A lassú anyagcsere egyik életmódhoz köthető oka – a túl szigorú fogyókúra

Feljött pár kiló, és amúgy is lassú az anyagcseréd, nem tudod, mit tegyél, hát belefogsz egy szigorú diétába? Alig eszel valamit, és fogyást remélsz? Ez egy nagyon-nagyon rossz húzás mind a testeddel, mind az anyagcseréddel szemben! Ha ugyanis nincs elegendő mértékű tápanyagbevitel, a szervezeted, tartva az esetleges legyengüléstől, az egészséged védelme érdekében, raktározásba kezd. Tehát, még jobban lelassítja az anyagcsere-működést, és zsírpárnákat pakol Rád. Nyilván a fogyás alapja a kalóriadeficit, de ezt érdemes okosan csinálni, és figyelni az alábbiakra:

  • A kalóriadeficit ne jelentsen kevesebb evést! Az étkezéseid számát érdemes megtartanod, és minden étkezésnél megfelelő mennyiségű tápanyagot bevinned.
  • Számold a kalóriákat! Fontos viszont, hogy a szervezeted alapanyagcsere igényének és a céljaidnak megfelelően számold ki a neked megfelelő mennyiséget és ahhoz tartsd magad a nap folyamán! Persze nem mindegy az sem, hogy miből viszel be azt a kalóriát – nem ugyanaz, ha egy szelet csokoládéból, mintha egy adag salátából tennéd, mert a számokon kívül az összetevők is sokat számítanak.
  • A finomított szénhidrátokat hagyd el, ahogy a cukros, keményítős, illetve a rostban szegény ételeket is jobb, ha ezentúl tiltólistára teszed a lassú anyagcseréd helyreállítása érdekében!

A lassú anyagcsere veleszületett és egyben életmódbeli oka – a hormonműködés

Úgy gondolod, mindenkinek azonosan működnek a hormonjai, ugyanazok a domináns hormontermelő szervei? Nos, ahhoz, hogy erre rácáfoljunk, elég, ha ránézel az emberekre: az alkati adottságaik ugyanúgy különböznek, ahogy a hízásra való hajlamuk és kritikus testtájaik is. Ezeket a hormonműködés határozza meg, amiből 4 nagy típust határoztak meg a szakértők: agyalapi mirigy-, mellékvese-, pajzsmirigy-, és csak nők esetében, petefészek-dominánsak lehetnek az emberek. Részben ez felelős azért is, hogy milyen ételeket kívánsz gyakran, mik a kedvenceid, a „gyengéid”. Hogy ezek miként vezetnek hízáshoz, még akkor is, ha alapvetően nem hizlaló ételekről van szó, itt olvashatsz részleteket. Persze „út közben” is kialakulhatnak olyan hormonális problémák, amelyek túlsúlyt és lassú anyagcserét okoznak, főként hormonbetegségek formájában. Ilyen többek között a pajzsmirigy alulműködés is, ami az egyik leggyakoribb, hormonálisan hízást és emésztési problémákat okozó betegség. Tudj meg többet róla ebből az írásunkból!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!