Valóban egészségesek az aszalt gyümölcsök?

Olvasási idő: 7 perc

Az aszalt gyümölcs egy közkedvelt édesség, mivel könnyen beszerezhető, sokáig eláll, ezen felül nagyon finom. Összegyűjtöttük, hogy miért érdemes (mértékkel) fogyasztani, illetve mire figyeljünk oda, ha a boltok polcairól vesszük le.

Miért fogyassz aszalt gyümölcsöt?

Az aszalt gyümölcs nagyon jó édesség pótló, emellett számos pozitív tulajdonságai is vannak. A szárított gyümölcs kiváló vitaminforrás lehet, mivel fogyasztásával megfelelő ásványi anyagokhoz (pl. kálium, réz, kalcium, vas) és vitaminokhoz (pl. B1, B2, C vitamin, karotin, niacin) juthatunk. Emellett antioxidáns hatása nagy részét is megőrzi, hiszen az aszalt gyümölcsnek is olyan tulajdonsága van, mint a friss gyümölcsnek, csupán a víztartalom kevesebb benne. Ezen felül magas rosttartalmának köszönhetően is érdemes fogyasztani.

Arra mindenképp figyeljünk, hogy ha nem szénhidrát típusba tartozunk (hanem a fehérje típusúak közé), ne legyen túl sok a gyümölcs, mint szénhidrát forrás bevitele. Illetőleg, ha esetleg pajzsmirigy hormontípusba tartozunk, akkor tudnunk kell, hogy a gyümölcs kimondottan hizlalhat minket.

A boltban kapható aszalt gyümölcs hátrányai:

Manapság a boltokban már szinte az összes gyümölcsnek kapható szárított változata. Érdemes észben tartani, hogy ez az aszalt gyümölcs általában extra édesítőszereket tartalmaz, ilyen például a cukor, vagy a kukoricaszirup. Azoknak, akik kerülik a hozzá adott cukrokat tartalmazó ételeket, érdemes erre odafigyelniük, és eszerint fogyasztaniuk a boltban kapható szárított gyümölcsöt. Hogy megőrizze ízét, tápértékét és állagát, a hozzá adott cukrok mellett különböző kémiai anyagokat is tartalmazhat, ami a B vitamin lebontásával, illetve allergiás reakciókkal járhat. (pl. szorbinsav, kéndioxid).

Hajlamosak vagyunk arra, hogy egyszerre többet fogyasszunk belőle, mivel egy aszalt gyümölcs mérete jóval kisebb, mint egy friss gyümölccsé. Ennek ellenére ugyanannyi cukrot és kalóriát tartalmaz.

Milyet együnk?

Néhány népszerű aszalt gyümölcs jótékony hatását gyűjtöttük össze, amelynek nem csak az íze nagyon jó, hanem egészséges is:

Aszalt őszibarack:

Az aszalt őszibarack nem annyira gyakori, mint a sárgabarack, ennek ellenére az is ugyanannyira tápláló. A vitamin mellett káliumot és niacint is tartalmaz.

Aszalt alma:

Bár annyira nem tápláló, mint más aszalt gyümölcs, azonban a diétát figyelembe véve ajánlott a fogyasztása, mivel kevesebb kalóriát tartalmaz, mint más szárított gyümölcs.

Aszalt licsi:

Ezt a finom gyümölcsöt általában fagyasztva, vagy konzervben találjuk meg a boltokban, de kiváló kiegészítője lehet a diétának. Nagyon jó C vitamin, B2 vitamin, valamint fehérje forrás.

Aszalt füge:

A fügének köztudottan hashajtó hatás van. Emellett kiváló forrása az ásványoknak – például kalcium, magnézium, kálium és mangán.

Aszalt vörös áfonya:

Sajnos nehéz találni a boltokban hozzáadott cukor nélküli aszalt vörös áfonyát, pedig nagyon egészséges gyümölcs. Legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy remek fitonutriens forrás, ami a zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vegyület. A fitonutriánsoknak fontos szerepe van az egészségünk megőrzésében, valamint a betegségek (főként a szív-érrendszeri és daganatos megbetegedések) megelőzésében.

Aszalt mazsola:

Ajánlott mazsolát tartani háztartásunkban, hiszen nagyon jól fel tudja dobni a különböző ételeket. Azzal, hogy belecsempészünk egy kicsit például a zabkásánkba, már is jót teszünk a szervezetünknek, mivel ideális fehérje, kálium és mangán forrás.

Aszalt körte:

Az aszalt körte fogyasztása is nagyon egészséges C vitamin, vas, K vitamin és réz tartalmának köszönhetően.

Aszalt gyümölcs készítése otthon:

Hogyha szeretnénk elkerülni a hozzáadott tartósító- és édesítőszereket, könnyen elkészíthetjük otthon magunknak a különböző szárított gyümölcsöket.

Fontos, hogy friss, egészséges gyümölcsöket válogassunk össze.

Alapos megtisztításuk után töröljük szárazra! Hámozzuk meg, illetve, ha van magjuk, távolítsuk el belőlük! A nagyobb gyümölcsöket fel is szeletelhetjük a kívánt méreteikre.

Figyeljünk rá, hogy egymás mellett szellősen legyenek elhelyezve. Hogyha nincs otthon aszalógép, száríthatjuk sütőben (alacsony hőmérsékleten, kb. 60 fokon), vagy nyáron a napon – ilyenkor többször mozgassuk, forgassuk át. Lényeg, hogy hosszú ideig hagyjuk aszalódni a gyümölcsöket, addig, amíg a víztartalmának kb. 80%-át elveszti, és megnyomva ne lehessen belőle kipréselni folyadékot.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!