Puffadás, kevés energia, emésztési zavarok – mi okozhatja?

Olvasási idő: 6 perc

A tejcukorra való érzékenység egyáltalán nem olyan ritka, mint azt elsőre gondolnád. Sok ember van, aki úgy fogyaszt nap, mint nap tejtermékeket, hogy nem tudja, valójában laktózérzékeny! Csak azt érzi, hogy valami nem stimmel, de a tünetek közel sem olyan súlyosak, hogy az intolerancia felmerülhessen. Milyen jelek esetén biztos szinte teljesen, hogy laktózérzékeny vagy? Mit tudsz tenni és enni, hogy ne érezd kibírhatatlannak a változást? Segítünk.

A laktózérzékenység, más néven, laktóz intolerancia nem keverendő össze a tejallergiával.

Előbbi főleg emésztőszervi reakciókat okoz, amelyek nem, vagy enyhén-közepesen súlyosak, mint a

  • Puffadás,
  • hasmenés,
  • székrekedés,
  • szélgörcsök.
  • jellemző tünet még a fáradékonyság, kevés energia is.

A tejallergia más jellegű tüneteket okoz. Itt nem a tejcukor, hanem a tejfehérje a gond okozója, és gyakran bőrkiütések formájában üzen. Súlyosabb esetekben, hasonlóan más ételallergiákhoz láz, ájulás is velejárója lehet.

A laktózérzékenység időnként együtt jár gluténérzékenységgel is.

Laktózérzékeny vagyok – pedig korábban nem volt baj! Hogy van ez?

A laktózérzékenység lehet veleszületett betegség, és kialakulhat később is. A veleszületett laktózérzékenység egy emésztőrendszeri enzim, a laktáz hiányából fakad, ez okozza a tüneteket. Ezért van az, hogy a „laktózmentes” termékekből nem „kiszedik” a laktózt, hanem kerül bele pluszban laktáz enzim, amely által így az arra érzékenyek is fel tudják dolgozni a tejcukrot. Ez az enzim külön, patikai forgalomban is megvehető.
Fontos viszont, hogy a laktózzal a szervezet képes telítődni az évek alatt, főleg, ha valaki nagy mennyiségben fogyaszt tejterméket! Ez is vezethet érzékenységhez, megjelenhetnek az arra utaló tünetek. Itt a laktózmentes termékek sem jelentenek megoldást: maga a tejcukor ugyanúgy bejutna a szervezetbe.

Ha biztosan tudni szeretnéd, milyen élelmiszerek és milyen mértékben okoznak Neked problémát, azt vérből végzett intolerancia vizsgálatból derítheted ki.

A tej fontos kalciumforrás – mégis hogyan pótoljam, ha laktózérzékeny lettem?

Amikor a laktózérzékeny embereknek le kell állnia a tejtermékekről, gyakran merül fel a kérdés: hogyan pótolhatja a kalciumot? Bár elterjedt, hogy a tejtermékeknek van a legmagasabb kalciumtartalmuk, szerencsére más ételek is bővelkednek benne! Például ezek:

  • magok: szezámmag, napraforgómag, kendermag, tökmag, mandula;

  • egyes zöldségek: sárgarépa, spenót, rukkola, bazsalikom, kapor.;
  • néhány gyümölcs: füge, narancs;
  • kincsek a tengerből: alga, szardínia.

Mit egyél/igyál tejtermék helyett, ha laktózérzékeny vagy?

Tej helyett a legtöbb laktózérzékeny számára, evidens megoldást jelentenek a növényi tejek, ezek közül is a legjobb választás a kókusztej, a mandulatej és a rizstej. Ha drágának találod a bolti készítményeket, érdemes beruházni egy növényi tejkészítőre. Joghurtot kókusztejszín és zselatin felhasználásával otthon is készíthetsz. Laktózmentes túrót totu, azaz tojástúró néven pedig reform és paleo boltokból szerezhetsz be, ennek tojásfehérje az alapja. A porpuding növényi tejjel ugyanúgy felfőzhető, mint simával. A sajtokat, ha nagyon nem szeretnél megválni tőlük, alkalmanként beiktathatod. A magasabb zsírtartalmú, illetve érlelt sajtok közt akad, amelynek szinte elhanyagolható a laktóztartalma, listánkban összeszedtünk néhányat:

  • Feta sajt: 0,5 gramm/100 gramm termék
  • Mozzarella sajt: 0,1-3,1 gramm/100 gramm termék
  • Ricotta sajt: maximálisan 0,6 gramm/100 gramm termék
  • 0,1 gramm/100 gramm alatti laktóztartalmú sajtok: parmezán, camembert és brie, ementáli, eidami, roquefort és gorgonzola.

Bizonyos hormondominanciák esetén azonban még ennyi “bűnözés” sem megengedett! Egyes hormontermelő mirigyeket ugyanis oly’ módon ingerelnek a tejtermékek, hogy hosszú távon károsodás érheti működésüket. A hormontípusok szerepéről ide kattintva olvashatsz, tudj meg többet!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!