Négy ételcsoport, amit örökre felejts el: durva belső gyulladásokat okoznak

Olvasási idő: 6 perc

Van négy nagy ételcsoport, ami belső gyulladásokat vált ki a szervezetedben, tehát jobb inkább kerülni őket.

Mikor jelentkezik gyulladás a szervezetben?

A gyulladás a szervezetben akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer valamilyen veszélyt érzékel, miközben veszélyforrás nincs jelen a testben. Ilyen esetekben az is előfordulhat, hogy a szervezet önmaga ellen fordul, mivel olyan kórokozók ellen „mozgósít”, amelyek nincsenek ott. Amennyiben ezek krónikusak, gyulladáscsökkentés nélkül, hosszabb távon súlyosabb szövődményekhez, megbetegedésekhez vezethetnek, például szív- és érrendszeri problémákhoz, esetleg csontritkuláshoz, de még akár rákhoz is.
Ugyanez a helyzet akkor is, ha a táplálkozásoddal folyamatosan táptalajt biztosítasz a gyulladásoknak, tehát olyasmiket eszel, amelyek a gyulladásokat elősegítik.

Mi üzen arról, hogy belső gyulladás van a testedben?

  • legyengült immunrendszer;
  • aknék – a pattanások a szervezet méregtelenítési folyamataihoz tartoznak, amikor más módon már nem képes a test kiüríteni a felgyülemlett méreganyagokat. Ilyenkor jó eséllyel gyulladás is van a szervezetben;
  • fáradékonyság, levertség – a szervezetben előforduló gyulladások miatt a tested igénye fokozódik a pihenésre.

Melyik négy ételcsoportot kerüld annak érdekében, hogy kisebb eséllyel érjenek utol a belső gyulladások?

1. Fehér liszt, finomított gabonák – a gyulladás és a lassú anyagcsere vezető okai

A feldolgozási, “fehérítési” folyamat során a gabonák elvesztik értékes tápanyag-tartalmukat – vitaminok, ásványi anyagok alig, rost pedig szinte semennyi nem marad benne. Az anyagcserére ez már önmagában rossz hatással van, gyakorlatilag üres kalóriákat eszel meg tápérték nélkül. Emellett pedig megemelik egy gyulladást serkentő, PAI-1 nevű fehérje szintjét is a szervezetben. Ez nem kizárólag a fehér kenyérre vonatkozik, hanem mindent érint, amiben fehér liszt van: kekszeket, péksüteményeket, a liszttel történő sűrítést, süteményeket stb.

2. Vörös húsok és feldolgozott húskészítmények

A vörös húsokban, illetve az ebből készült, feldolgozott hústermékekben olyan molekulák vannak, amelyek ellen a szervezet antitestet kezd el termelni a bevitelt követően, ezzel pedig krónikus gyulladásos állapotot idézhet elő a testedben.

A feldolgozott húsokat emellett mindenféle módszerekkel kezelik és tartósítják, füstölik, pácolják, aromázzák, kémiai folyamatokkal módosítják, s ezekről már többször is sikerült bizonyítani, hogy gyulladást okozó és rákkeltő hatásúak.

3. Gyulladásokat okozó állati tejtermékek

A tejtermékek fogyasztását követően a nyelőcsőtől a bélrendszerig nyálka képződik. Ez egyrészt kedvez a belső gyulladások kialakulásának, másrészt károsítja a hörgők és a légutak állapotát. A bélrendszer falára kerülve pedig gátolja a hasznos tápanyagok felszívódását, és a károsak kiválasztását, ami által újabb gyulladások jöhetnek létre a szervezetben.

4. Fehér cukor – gyulladás, hízás és függőség

A fehér cukor káros hatásairól korábban itt már írtunk egy nagyobb összefoglalót. Annyiban közeli rokona a fehér lisztnek, hogy hasznos tápanyagtartalommal ez sem rendelkezik, ellenben sok kalóriát tartalmaz, kifejezetten hizlaló, és hosszútávon számos betegség okozója lehet. Fehér cukor fogyasztásakor ideig-óráig eltelsz ugyan, de a szervezet minőségileg éhezik! Gyulladásokat okozhat hatásaival többek közt a gyomorban és a bélrendszerben, az idegekben, illetve a bőrön is megjelenhetnek gyulladásos tünetek aknék formájában.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!