Ha ezt tapasztalod, érintett lehetsz a cukorbetegségben

Olvasási idő: 7 perc

Hazánkban több, mint félmillió embert érint a cukorbetegség, és bizonyára még több százezren vannak azok, akiknek betegsége nem diagnosztizált. Mivel a 2-es típusú cukorbetegség részben az öröklött, részben az életmódbeli tényezőkön múlik, fontos szerepet kap a tudatosság. Ha az alábbi tüneteket gyakran tapasztalod, Te is a rizikócsoportba tartozol, ezzel azonban nem riogatni akarunk! Pont, hogy a megelőzés segítése a célunk!

A cukorbetegség első kevésbé ismert tünete – fáradékonyság, levertség

A szinte indokolatlan, fokozott gyengeségérzet amiatt is kialakulhat, hogy a szervezet nem hasznosítja megfelelőképpen a bejuttatott energiát. A háttérben a „rendszer” sérült működése áll.

A cukorbetegség első nyilvánvaló tünete – fokozott szomjúságérzet

Indokolatlan, erős szomjúság, szájszárazság, fokozott vizelés? Ezek bizony arra utalnak, hogy a vérben megemelkedett a glükóz (cukor) szintje, amit a vesék bár próbálnak szűrni, a túl nagy mennyiség miatt nem tudják elég gyorsan elvégezni feladatukat. A glükóz egy része kiürül a vizelettel, a vizelésre való inger így fokozódik. A folyadékvesztés erős szomjúságot eredményez – ez a tünetek körforgása.

Bőrkiszáradás, bőrállapot romlás – a cukorbetegség második kevésbé ismert tünete

Kapcsolódva az előző ponthoz, ahhoz, hogy a vese el tudja végezni a fokozott folyadékürítést, a sejtekből vonja ki a vizet, főként az izom- és a bőrsejtekből. Utóbbinak látványos hatása van: a dehidratált bőr rosszabb tapintásúvá, fakóbbá, élettelenné válik, sok esetben hámlás, kirepedezés is jelentkezik, amin az ápoló krémek csak ideig-óráig segítenek.

Látványos, ám indokolatlan fogyás – a cukorbetegség második nyilvánvaló tünete

Ha valaki nem változtat alapvetően az étrendjén és/vagy életmódján, mégis hirtelen fogy és viszonylag sokat, amögött gyakran a cukorbetegség áll. A cukrot ugyanis nem raktározza a szervezet, nem szívódik fel, hanem kiürül, így súlyvesztés következik be.

A cukorbetegség harmadik kevésbé ismert tünete – erős éhségérzet

A sejtek az inzulin segítségével szállítják a vérben a glükózt. Ha az inzulin mértéke drasztikusan lecsökken (ez egy prediabéteszes állapot), a sejtek nem képesek megtartani a glükózt, az kiürül a szervezetből. Ez fáradtságérzést, energiaszegénységet okoz, aminek közvetlen vonzata a fokozott éhségérzet, a szervezet ugyanis így próbál energiához jutni.

A cukorbetegség harmadik nyilvánvaló tünete – lassú sebgyógyulás, visszatérő fertőzések

A magas vércukorszint gátolja a fehérvérsejtek megfelelő működését, amelyek normál esetben segítik a gyógyulási folyamatokat. Emellett a glükóz emelkedett szintje a vérben az immunválaszt is lassítja, ami a fertőzések gyakoriságához, folyamatos visszatéréséhez vezet.

Megoldási lehetőség – kizárólag az életmód

A modern táplálkozásban a kényelmi szempontok miatt túl sok finomított szénhidrát, rostban szegény étel, a test igényeinek nem megfelelő étkezés kap helyet. Az egészségtelen étkezés pedig idővel problémákhoz vezet a szervezetben, ezek közül az egyik leggyakoribb a cukorbetegség, ami a szénhidrát anyagcsere zavarából fakad. Ahhoz, hogy a betegség ne alakuljon ki, elengedhetetlen a változatos, egészséges, a szervezet egyedi típusának megfelelő étkezés. Hogyan mérhetőek a szervezet egyedi igényei, mi az az anyagcsere típus, hogyan valósítható meg az ennek megfelelő táplálkozás? Tudj meg többet az egészséged megőrzése érdekében. Mert mindig van megoldás, csak eddig talán rossz helyen kerested.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!