Miben más a rizstej és a kókusztej? Ez a különbség a népszerű termékek közt

Olvasási idő: 5 perc

A rizstej és a kókusztej a két legnépszerűbb növényi “tej”, illetve állati eredetű tejtermék helyettesítők. Mi a különbség köztük, ajánlott-e bárkinek bármelyik? Eláruljuk.

Rizstej

A rizstej vizenyős textúrája meglehetősen hasonlít a zsírszegény tehéntejéhez, viszont a fogyasztáskor sokan érzik kicsit “nyúlósnak”, ez számukra kellemetlen lehet. Használhatod a rizstejet kásák elkészítéséhez (vigyázz a nyúlós állaggal!), illetve kifejezetten jó puding alapanyagok. Főzéshez kevésbé javasoljuk, de pl. kávéhoz kifejezetten szeretik a kedvelői, mert íze meglehetősen semleges, nem nyomja el a kávé aromáját, mint pl. a mandula- vagy a szójatej.

Tápanyagtartalma egy bögrényi adagra vonatkozóan:

120 kcal, 2,5 g zsír, 1 g fehérje, 23 g CH

Érdemes azonban vigyázni a fogyasztásával, mert előfordulhat benne természetes arzéntartalom (a rizstermesztés hozadékaként).

Kókusztej

A kókusztej is hasonló állagú, mint a zsírszegény tehéntej, ízre viszont természetesen sokkal édesebb. Igen, kókuszos íze és illata van, viszont megfelelően ízesítve ez semlegesíthető. A legtöbbeknek ez a kedvenc tejhelyettesítője, mert a kávéhoz és a süteményekhez nagyon jól illik. Emellett alkalmazható például fehérjeporhoz, és diétás házi fagyi is könnyedén készíthető belőle.

Egy bögre kókusztej tápanyagtartalma:

80 kcal, 5 g zsír, 0 g fehérje, 7 g CH

Főzéshez beszerezhető tejterméket helyettesítő kókusztejszín vagy kókuszkrém is, ez jóval sűrűbb és zsírosabb, mint a folyékony változatok. Otthon is könnyedén készíthetsz kókusztejet, ami zsírszegényebb a bolti forgalomban kapható dobozos kókusztejeknél, íme a recept:

Hozzávalók, szükséges eszközök:

  • 1 bögre kókuszreszelék vagy egy kicsivel több bio kókuszchips
  • 3 bögre víz
  • igény szerint édesebb vagy sósabb ízvilágban is elkészítheted (utóbbit akkor, ha például főzéshez használnád), ez legyen egy-két csipet tengeri só. Édesítő kisokosunkat ITT találod!
  • turmixgép

Recept:

Forrald fel a vizet teljesen, közben szórd bele a sót, (ha sósan szeretnéd)! Tedd bele a kókuszt! Várd meg, míg újraforr, ha ez megtörtént, fedd le, és rakd le egy hűvösebb helyre (például a konyhakőre az ablak alá)!

Ezután, mikor már kihűlt, tedd turmixgépbe az egész keveréket, és 4-8 percig (ez a géped teljesítményétől függ, illetve attól, hogy reszeléket vagy chipset használtál-e)! A keverés közben édesítsd! Ha kész, teríts rá egy edényre egy tiszta konyharuhát, és szűrd át rajta alaposan a kókuszos levet, a fennakadó sűrítményt “csomagold össze” kis zsákká, és passzírozd, facsard ki! Egyébként beszerezhetsz olyan szűrőt is, ami nagyon sűrű szövésű, akkor mindig lesz, ami rendelkezésre áll ilyen esetben, és nem kell egy konyharuhát feláldoznod.

A tej nagyjából 6-8 dl lesz, maximum 3 napig tartható a hűtőben. A maradék, sűrű kókuszt pedig belekeverheted zabkásába, pudinghoz, vagy ha sósat készítettél, szendvicskrémhez.

Míg a rizstej inkább a szénhidráttípusok, a kókusztej a fehérjetípusok jó barátja lehet. Mit jelentenek a különböző táplálkozási típusok? INNEN megtudhatod!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!