Ilyen kenyeret egyél, ha egészségeset szeretnél
Olvasási idő: 5 perc
A fehér kenyér szép, ízletes és megszokott, de az azért biztosan számodra sem újdonság, hogy nem a legjobb választás. De mit válassz helyette? Mert nem a kenyér elhagyása az egyetlen megoldás.
Ez a kenyér egészséges, és még az alakod is jobb lesz tőle
Ideális kenyér létezik, még pedig a teljes kiőrlésű változat. Ez idáig talán nem jelent nagy meglepetést. Viszont teljes kiőrlésű és teljes kiőrlésű kenyér közt is van különbség!
Mi számít ténylegesen teljes kiőrlésű kenyérnek?
Akkor nevezhető annak, ha teljes egészében, de legalább 50%-ban tartalmazza a gabona magján kívül egyéb alkotóit is, vagyis a csírát és a korpát. Ettől lesz teljes értékű a gabonatermék. Mit keress a címkén, hogy valóban csak olyan kenyeret vegyél meg, ami teljes kiőrlésű?
- magát a teljes kiőrlésű kifejezést: teljes kiőrlésű tönkölyliszt, búzaliszt, rozsliszt is szerepelhet rajta, illetve benne;
- purpur liszt: ez egy hagyományos termelésű gabonaféle, a belőle előállított kenyerek nagyrészt teljes értékében tartalmazzák a gabonaszemet, illetve gyakran egészítik ki a purpur kenyereket más magvakkal, tökmaggal, napraforgómaggal, lenmaggal is;
- ne csak szín alapján válassz: gyakran ugyanis, amit barna kenyérként árulnak, valójában csak malátával, ritkábban kávézaccal színezett fehér kenyér;
- a súly is sokat számít: a fehér kenyér könnyű, levegős, a teljes kiőrlésű tömör a magvak, illetve a gabona magrészei miatt, és súlyosabb is. Tehát negyed kiló kisebb méretet jelent teljes értékű kenyérből, mint fehérből;
- rozskenyérnél is figyelj: valójában csak akkor számít rozsnak, ha legalább 40% tényleges rozstartalommal rendelkezik.
A pékségek hátránya a szupermarketekkel szemben, hogy ott nincs címke a csomagoláson – itt érdemes rákérdezni a pontos tartalmakra. Ha nem tudnak választ adni, válaszd inkább a boltit, sok esetben nem tartalmaznak ezek sem tartósítószert.
Hogyan reagál a tested az egyes élelmiszerekre, például a gabonafélékre, tejtermékekre? Többek között, ezt is megtudhatod anyagcseretípus mérésünkön, ahol amellett, hogy megismered szervezeted egyéni jellemzőit, emésztőrendszered egyéni sajátosságait, az egyes ételekre, ételcsoportokra adott válaszait is megtudhatod, vagyis, hogy jót tesznek-e ezek vagy épp ellenkezőleg.
Miért jobb a teljes kiőrlésű kenyér?
- Mivel rendelkezik rosttartalommal – amit a fehér kenyér a finomítás miatt sajnos elveszít -, jótékonyan hat az anyagcsere folyamataira.
- Lassabb felszívódású, mint a finomított szénhidrát (ami a fehér kenyér is), alacsonyabb a glikémiás indexe, így nem terheli meg annyira a szervezetet a vércukorszint ingadozásával, és nem is leszel éhes utána olyan gyorsan, mint a fehér kenyér után.
- Sokkal laktatóbb a fehér kenyérnél, mivel dúsabb, kiadósabb, tartalmasabb – kalóriatartalmukban nincs jelentős különbség, de ebből jóval kevesebb is elég, hogy eltelítsen!
- Hasznos tápanyagtartalommal is rendelkezik. A fehér kenyér elveszti vitamin- és ásványianyag-tartalmát a finomítások során, a teljes kiőrlésű kenyér esetében viszont mindez megmarad: kiváló forrása például a B-vitaminoknak.
Mi a helyzet a gluténmentes kenyerekkel?
Azok számára, akik intoleránsan reagálnak vagy allergiásak a búzában, tönkölybúzában, rozsban és árpában található fehérjevegyületre, a gluténra, nincs más megoldás, mint elhagyni ezeket az ételeket. Nekik értelemszerűen maradnak a gluténmentes termékek. Viszont, ha valaki az egészséges életmód, esetleg fogyás céljából áll át ilyenekre, nem biztos, hogy jó döntést hoz: erről egy későbbi cikkünkben részletesen írtunk majd.
Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!