Gyulladások és blokkolt anyagcsere – 3 ételtípus, ami ide vezet

Olvasási idő: 6 perc

Számos olyan étel, illetve ételcsoport van, ami különféle gyulladások kialakulását segíti elő a testben, éppen ezért, jobb vigyázni velük. A gyulladás a szervezet válaszreakciója a kedvezőtlen körülményekre, nem megfelelő táplálkozásra.

Mi üzenhet arról, hogy gyulladás van a szervezetedben?

  • gyenge immunrendszer – könnyen kapsz el betegségeket, fertőzéseket, a szervezeted védekezőkészségével gondok vannak;
  • aknék – a pattanások a szervezet méregtelenítési folyamataihoz tartoznak, amikor más módon már nem képes a test kiüríteni a felgyülemlett méreganyagokat. Ilyenkor jó eséllyel gyulladás is van a szervezetben;
  • fáradékonyság, levertség – a szervezetben előforduló gyulladások miatt a tested igénye fokozódik a pihenésre.

Fehér liszt, finomított gabonák – a gyulladás és a lassú anyagcsere melegágya

A feldolgozási, “fehérítési” folyamat során a gabonák elvesztik értékes tápanyag-tartalmukat – vitaminok, ásványi anyagok alig, rost pedig szinte semennyi nem marad benne. Az anyagcserére ez már önmagában rossz hatással van, gyakorlatilag üres kalóriákat eszel meg tápérték nélkül. Emellett pedig megemelik egy gyulladást serkentő, PAI-1 nevű fehérje szintjét is a szervezetben. Ez nem kizárólag a fehér kenyérre vonatkozik, hanem mindent érint, amiben fehér liszt van: kekszeket, péksüteményeket, a liszttel történő sűrítést, süteményeket stb.

Mit egyél helyettük?

Amennyiben nem vagy érzékeny a gluténra, válts teljes kiőrlésű gabonákra, esetleg “ősi” gabonákra. Ezek hagyományos termesztési is feldolgozási eljárással készülnek, jóval kevesebb vegyi anyaggal érintkeznek, sokkal csekélyebb mértékű feldolgozásnak vetik alá a gabonákat, így hasznos mikro tápanyag-tartalmuk is megmarad. Sokkal egészségesebb alternatívát jelentenek a fehér lisztnél.

Ha pedig azt is szeretnéd tudni, pontosan mennyit ehetsz belőlük ahhoz, hogy ne hízz tőlük, megtartsd az egészségedet és energikus legyél, anyagcseretípusodat kell megismerned, mellyel ezekre pontos választ kapsz.

Fehér cukor – gyulladás, hízás és függőség

A fehér cukor káros hatásairól korábban itt már írtunk egy nagyobb összefoglalót. Annyiban közeli rokona a fehér lisztnek, hogy hasznos tápanyag-tartalommal ez sem rendelkezik, ellenben sok kalóriát tartalmaz, kifejezetten hizlaló, és hosszútávon számos betegség okozója lehet. Fehér cukor fogyasztásakor ideig-óráig eltelsz ugyan, de a szervezet minőségileg éhezik! Gyulladásokat okozhat hatásaival többek közt a gyomorban és a bélrendszerben, az idegekben, illetve a bőrön is megjelenhetnek gyulladásos tünetek aknék formájában.

Mit válassz a cukor helyett? Részünkről a természetes édesítőket ajánljuk – ebben a cikkünkben viszont részletesen, többféle édesítőről is leírjuk a fontos tudnivalókat.

Nátrium glutamát

A népszerű ízfokozó adalékanyagot többek közt az alábbiakban találod meg: zacskós levesek, alapporok, ételízesítők, chipsek, krékerek, ízesített kétszersültek, felvágottak, de előfordulhat salátaöntetekben, bolti szószokban, gyorséttermi fogásokban is. Az elhízásban is szerepe van, emellett a test különféle területein tehető felelőssé gyulladások kialakulásáért. Főként az agyalapi mirigy funkcióit rombolja, de emellett a bőrön is okozhat kiütéseket. 

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!