Függőség, hízás, betegségek: gyakori adalékanyagok és hatásaik
Olvasási idő: 5 perc
A modern élelmiszer-előállítás során komoly problémát jelentenek a különféle adalékanyagok. Amellett, hogy az egészségre káros hatásúként emlegetik a különféle ízfokozókat, állagjavítókat, színezékeket és tartósító anyagokat, az alakodra sincsenek túlzottan pozitív hatással. Melyek azok, amelyek a leggyakrabban fordulnak elő, viszont mindenképpen érdemes figyelni rájuk?
Először is: mik azok az adalékanyagok?
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint adalékanyagnak tekinthető minden olyan összetevője egy élelmiszernek, amit nem fogyasztunk önálló ételként, nem jellemző összetevője az adott élelmiszernek, azonban annak előállításakor/kezelésekor belekerül. Általában az adalékok valamilyen szempontból minőségjavító célokat szolgálnak, direkt kerülnek az élelmiszerhez, amelynek a termék boltokba kerülésekor már összetevőként van jelen.
Az adalékanyagokat az EU-ban, megkülönböztető jelleggel E-számokkal jelölik. Több, mint 300 adalékanyagot különböztet meg a rendszer, amelyek elvileg “nem egészségkárosító hatásúak, technológiailag viszont indokolt az alkalmazásuk.”
Hogyan hatnak az egészségre az élelmiszerek adalékanyagai?
Hivatalosan tehát nem okoznak egészségkárosodást az adalékanyagok, azonban azt minden szakértő elismeri, hogy negatívan befolyásolhatják:
- az anyagcsere működését és az emésztési folyamatokat – így vezethetnek hízáshoz is,
- allergiás tüneteket okozhatnak,
- rásegíthetnek egyes betegségek kialakulására.
Mely adalékanyagok azok, amelyekkel jobb vigyázni?
E150 – Színezésre használt karamell: különböző cukrok felhevítésével, esetleg ammóniummal történő kezeléssel állítják elő. Több kutatás is rámutatott, hogy rákkeltő hatása van, patkánykísérletekben bizonyították, hogy képes megváltoztatni a vérképet.
E249-252 – Nitritek és nitrátok: különféle csomagolt, pácolt húskészítmények gyakori alkotói, a leggyakrabban alkalmazott az E250 – a nátrium-nitrit. Azt a célt szolgálja, hogy az ételeknek megmaradjon az élénk színe és frissessége is hosszabb távon. Károsítja a vér oxigénszállító képességét, illetve káros, rákkeltő nitrozaminok szabadulnak fel, ha keveredik a gyomrodban található fehérjékkel.
E220 – Kéndioxid, tartósítószer: borok, konzervek előállításakor, lekvárokhoz, aszalt gyümölcsökhöz, illetve gyümölcslevekhez is gyakran használják. A központi idegrendszerre gyakorol negatív hatást, illetve komoly allergiás reakciókat, asztmás rohamot, komoly fejfájást válthat ki.
E621 – Nátrium-glutamát: íz-, illetve ízérzet-fokozó, amely egy idegeket károsító méreg, súlyos allergiás reakciókat és migrénes fejfájást válthat ki. Korábban egy nagyobb cikket szántunk neki, mint függőséget okozó adalékanyagnak – ide kattintva el is érheted.
Ha pedig teljesen új alapokra helyeznéd táplálkozási szokásaidat, ismerd meg anyagcseretípusodat!
Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!