Az adalékanyag, ami függővé tesz – mit kell tudni róla?

Olvasási idő: 6 perc

Az ételeink tele vannak mindenféle káros adalékanyaggal, amelyeket csak komoly odafigyeléssel lehet kiszűrni. Ezek közül pedig pont azok a legveszélyesebbek, amelyekre nem is gondolnál, hiszen „mindenben” ott vannak, előfordulásuk gyakori, és különben is: „biztos betiltanák, ha olyan káros lenne…” Nos, a legtöbb adalékanyag fő negatívuma nem az, hogy nem egyszer-egyszer fogyasztva károsak, hanem a hosszú távon át tartó, folyamatos bevitellel. A legveszélyesebbek mind közül pedig azok, amelyek függőséget okoznak – cikkünkben az „ötödik íznek” is nevezett nátrium-glutamáttal foglalkozunk.

Adalékanyag, ami szinte mindenben van: a nátrium-glutamát

Bár sokan azt gondolják, hogy a nátrium-glutamátnak van saját íze, valójában nincs. A nátrium-glutamát egy ízfokozó, amely csak felerősíti az ízeket, a sónak és más, az ételhez adott fűszereknek, ízesítőknek a hatását fokozza. Ettől teltebbek, erősebbek lesznek az étel aromái, amit az agy is könnyebben megjegyez. Ez a gyártók számára két szempontból jó: a drágább fűszerek hozzáadott mennyiségét csökkenthetik, termékeik pedig nagyobb eséllyel okoznak függőséget.

Honnan ered ez az adalékanyag?

Tengeri hínárból vagy szójából nyerik ki, eleinte csak Japánban és más, távol-keleti országokban alkalmazták, mivel felfedezték ízfokozó hatását. Később, mikor rájöttek, milyen úton-módon nyerhetik ki magát az ízfokozó anyagot az ételekből, elkezdték önálló formájában forgalmazni, mint adalékanyagot, mára pedig világszerte a leggyakrabban használt, legnépszerűbb ízfokozóvá nőtte ki magát.

Mi a probléma a nátrium-glutamáttal?

A nátrium-glutamát egy idegméreg, amely elsődlegesen az agyalapi mirigy funkcióit károsítja. Már az 1960-as/1970-es években rávilágítottak kutatások, hogy a nátrium-glutamát jelenléte az étrendben elősegítheti a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulását is.

Emellett, allergiás reakciókat is kiválthat az arra érzékenyeknél és túlfogyasztása esetén. A tünetek ezekben az esetekben az alábbiak:

  • migrénes fejfájás;
  • bőrpír;
  • orrfolyás, náthás tünetek;
  • bőrkiütések;
  • mellkasi fájdalmak;
  • egyensúlyzavarok;
  • hányinger;
  • hasmenés.

Szinte kivétel nélkül, mindenkinél jelentkező tünet a fokozott szomjúság-érzet, akár fél-egy liter vizet is megihat az ember egy ültő helyében a nátrium-glutamátos ételek fogyasztása után.

Miben fordul elő főleg ez az adalékanyag?

A nátrium-glutamát lassan szinte minden élelmiszerben megtalálható, és már szinte az számít marketingfogásnak, ha egy termék nem tartalmazza – ezt fel is szokták tüntetni általában, jól látható helyen.

A teljesség igénye nélkül, az alábbi élelmiszerek szinte biztosan tartalmazzák:

  • chipsek, egyéb rágcsálnivalók (kivéve ízesítetlen/csak szózott olajos magvak);
  • felvágottak, feldolgozott húskészítmények (például sonkák, virsli, kenőmájas stb.);
  • gyorséttermi fogások – nem kizárólag a hamburgerek, hanem például a salátához kínált csirkemell is, amennyiben fűszeres;
  • több fűszerkeverék, ételízesítő tartalmazza;
  • leveskockák, alapporok;
  • mirelit készítmények – fasírtgolyók, panírozott húsos ételek stb.

Milyen neveken keresd az élelmiszercímkén a nátrium-glutamátot?

A leggyakrabban ezeken a neveken fordul elő:

E621, MSG – ez az angol, monosodium-glutamate névből eredő rövidítés –, glutaminát.

Ha nem csak nátrium-glutamát mentesen, hanem igazán személyre szabottan egészségesen szeretnél táplálkozni, ezt az anyagcseretípusod pontos ismeretében tudod megtenni.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!