Ezeket érdemes tudnod, ha kalóriabevitel csökkentésével fogynál

Olvasási idő: 4 perc

Az egyik legelterjedtebb módszer a fogyókúrában a kalóriaszámlálás. De valóban az a megoldás, ha a sikeres fogyást szeretnéd megcélozni, hogy kizárólag a kalóriabevitel csökkentésére koncentrálsz?

A túl kevés kalória

Rengeteg cikkel találkozhatunk az interneten, amelyek a sikeres fogyás módszereivel foglalkoznak. Ezek nagyrészt a kalóriabevitel csökkentését ajánlják, és sajnos nem veszik figyelembe a negatív hatásait. A túl kevés energiabevitel ugyanis a szervezet számára káros, és bár fogyni fogsz tőle, az anyagcserédben súlyos károkat okozhat. Sokan hajlamosak a koplalásig menni, amire a szervezet vízveszteséggel, majd az izomfehérjék lebontásával reagál, ahelyett, hogy a zsírpárnák csökkennének. Ezen felül a nem megfelelően összeállított diéta tápanyaghiányhoz vezethet, a legtöbb divatos diéta ugyanis egyoldalú étrend, amire az ember nem csoda, hogy nagyon rövid időn belül ráun. Emellett, ha a testtömeg gyakran ingadozik, olyankor fellép a jojó-effektus és nagyobb eséllyel következik be cukorbetegség vagy különböző szív- és érrendszeri betegségek. Ezekkel a káros módszerekkel csak ideig-óráig megy le pár kiló, de pár nap elteltével az bizony vissza is jön. Ráadásul a szervezetet is nagyon megterheli, és az éhségérzet is még jobban gyötör, mivel a szervezet nem kapja meg a számára szükséges táplálékot.

A sikeres fogyás titka

Hogyha hosszútávon szeretnél sikeres fogyást elérni, az egyik legfontosabb az alapanyagcseréhez szükséges, megfelelő kalóriabevitel. Ehhez az kell, hogy a szervezeted megfelelő arányban kapja a makrotápanyagokat (fehérjét, szénhidrátokat és zsírt), ezek biztosítják az energiát, valamint a mikrotápanyagokat (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek), amelyek a testünk zavartalan működéséért felelősek. Ezek ugyanis az anyagcsere-folyamatokhoz nélkülözhetetlenek.

Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok – mikro tápanyagok – ugyanis hozzájárulnak az emésztés, az anyagcsere megfelelő működéséhez. Ha ezekben a szervezet hiányt szenved, az lassabb ütemű anyagcsere működéshez vezethet.

Az öt legfontosabb ásványi anyag, ami a fogyáshoz nélkülözhetetlen:

  • kalcium
  • magnézium
  • jód
  • króm
  • cink

A vitaminok pedig:

  • B-vitaminok
  • C-vitamin
  • D-vitamin

Azt, hogy Neked milyen arányban érdemes fogyasztani a tápanyagokat, többek között az anyagcseretípusodtól függ, ami lehet fehérje, szénhidrát vagy egyensúlyi típusú. Hogy melyik típusba tartozol, illetve, hogy pontosan milyen ételeket érdemes fogyasztanod a diétád, maximális energiád és egészséged érdekében, ide kattintva derítheted ki.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!