Cukorbetegség rizikóteszt – derítsd ki, érintett lehetsz-e!

Olvasási idő: 10 perc

Részben öröklött, de főként életmódbeli tényezők befolyásolják a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. A prediabétesz, vagyis a cukorbetegséget megelőző állapot nem jár feltűnő, nyilvánvaló tünetekkel, viszont, ha hosszútávon fennáll, cukorbetegséghez vezet. A teszt segítségével tisztábban láthatod saját állapotodat!

Teszt kitöltése:

Minden válasz végén találsz egy pontszámot, az adott válaszok pontjait írd fel, a végén add össze, és olvasd el a kapott értékelést!

kérdés – Az általános életmódodhoz melyik leírás áll legközelebb?

 1. Aktív, sportos, mozgásban, fizikai tevékenységekben gazdag. – 0 pont
 2. Kifejezetten passzív, ülőmunkát végzek, és a munkán kívül is keveset mozgok. – 3 pont
 3. Közepesen aktív, napi 30-50 perc mozgás, például gyaloglás, időnként valamilyen torna, kirándulás, úszás, tánc stb. is helyet kap az életemben. – 1 pont

kérdés – Te és a pluszkilók…

 1. 3-4 kiló gyakran jön-megy rajtam, könnyen feljön, főleg hasra, de minimális odafigyeléssel könnyen le is megy. – 2 pont
 2. Folyamatos odafigyelést igényel, hogy tartsam a formám, de igyekszem, mindent megteszek. – 1 pont
 3. Karcsú vagyok, a hasam inkább lapos, nincsenek pluszkilóim, (ha mégis, inkább csípő alatt.) – 0 pont
 4. Sajnos a túlsúlyosak táborát erősítem, legalább 10 kiló felesleg van rajtam, és borzasztó nehezen fogyok, ha sikerül egyáltalán. – 3 pont

kérdés – Volt a felmenőid, rokonaid közt cukorbeteg?

 1. Távolabbi rokonok közt. (nagyszülő, nagybácsi-nagynéni, unokatestvér…) – 1 pont
 2. Nem (vagy nem tudok róla.) – 0 pont
 3. Közvetlen rokonaim, szüleim, testvére(i)m közt vannak érintettek – 3 pont

kérdés – Általában mi a reggelid?

 1. Péksütemény tejeskávéval/tejjel/teával/kakaóval/gyümölcsjoghurttal – 3 pont
 2. Rántotta, felvágott, szendvics, zöldségek – vagy hasonlókból áll össze – 1 pont
 3. Nem szoktam reggelizni, legfeljebb kávézom egyet – 3 pont
 4. Teljes értékű gabonákból készült pékárut, kefirt, natúr joghurtot, cukormentes zabkását, főtt tojást gyakran eszem, de a zöldség, és kevés gyümölcs sem hiányozhat – 0 pont

kérdés – Hová hízol főként?

 1. Comb, csípő, fenék, ezek a veszélyeztetett pontjaim. – 1 pont
 2. Nem igazán vagyok hízékony, tartom az alakom már évek óta. – 0 pont
 3. Hasra, derékra rakódnak a zsírpárnáim leginkább. – 3 pont
 4. Arányosan mindenhova, de a derekam csak minimálisan vastagszik meg. – 1 pont

kérdés – Milyen gyakran eszel nyers zöldséget, teljes értékű gabonaféléket egy héten?

 • Heti ötnél többször. – 1 pont
 • Ritkán, maximum heti egyszer. – 3 pont
 • Néhányszor, heti 4-5 alkalommal. – 2 pont
 • Legalább naponta. – 0 pont

kérdés – Szoktad-e érezni az alábbiakat? Fokozott fáradékonyság, ingerlékenység, homályos látás, koncentrációzavar, erős, hirtelen éhségérzet?

 1. Szinte mindegyik jellemző, rendszeresen érzem. – 3 pont
 2. Néhányat érezni szoktam alkalmanként. – 1 pont
 3. Szinte soha, vagy csak nagyon ritkán. – 0 pont
 4. Több, mint a felét rendszeresen, heti többször érzem. – 2 pont

kérdés – Milyen gyakran eszel édes vagy sós süteményeket, nassolni valókat, fehér lisztes pékárut vagy iszol cukros üdítőket, gyümölcsleveket?

 1. Hetente párszor, például családi ebédeken, egy-egy rohanós vagy stresszesebb napon, esetleg „jutalomként” biztos becsúszik valami közülük. – 2 pont
 2. Egyiket sem vetem meg ezek közül, naponta fogyasztom őket. – 3 pont
 3. Teljes mértékben kerülök minden ilyesmit. – 0 pont
 4. A pékárukat, édességeket kevésbé fogyasztom, de gyümölcslevet hetente néhány alkalommal iszom. – 1 pont

Mit érzel most, a válaszadás után? Biztos vagy abban, hogy nem lehet gond, vagy talán kétségbeestél kicsit? Érdemes felkészülnöd arra az eshetőségre, ha veszélyben vagy, de azért ne pánikolj: a 2-es típusú cukorbetegség esetén is fenntartható egy megfelelő életminőség, amennyiben néhány dologra odafigyelsz, és nem kell rengeteg gyógyszer fogságába esned. Ha a tested állapotán javítasz a megfelelő étrend betartásával és némi testmozgással, javul a közérzeted, és csökken a betegség-tudatod is. A Metabolic Typing programokkal az a célunk, hogy személyre szabott megoldásokkal segítsük tested, szervezeted épségének megőrzését, betegség esetén pedig karbantartását, állapotának javítását.

Értékelés:

0-8 közti összpontszám – Nem vagy veszélyben

Ha ilyen kevés pontod lett, akkor megnyugodhatsz: hála életmódodnak és öröklött tényezőidnek, nem vagy a cukorbetegség közvetlen veszélyének kitéve. Ne hagyd abba a sportot és a tudatos táplálkozást sem, így megőrizheted egészséged az idő előrehaladtával is! Számodra érdekes lehet étel intolerancia vizsgálatunk, amely során megtudhatod, mely élelmiszerekre miként reagál a szervezeted, hogy táplálkozásod még tisztább, vitalitási szinted pedig még magasabb legyen!

9-16 közti összpontszám – Érdemes odafigyelni!

Bár cukorbetegség valószínűleg még nem alakult ki nálad, a prediabéteszes állapot lehetséges, hogy már érint, és zavarok vannak a szénhidrát anyagcserédben. Életmódodban helyezd előtérbe az egészséget, csökkentsd a nassolnivalók, gyümölcslevek fogyasztását, egyél több zöldséget, reggelizz minden nap teljes értékű gabonákat, és mozogj többet! Így az esetlegesen zavaró pluszkilóknak is rövid idő múltán búcsút mondhatsz, és még a cukorbajt is elkerülheted a későbbiekben. Számodra ideális anyagcseretípus mérésünk, ami egy részletes tájékoztatást ad tested jelenlegi állapotáról, és élelmiszer-listával is segítünk az életmódváltásban!

17-24 közti összpontszám – Fennáll a cukorbetegség közvetlen veszélye

Sajnos rossz hírünk van: ha még nem diagnosztizálták, érdemes felkeresned az orvosodat egy vércukorszintmérés érdekében, mert könnyen lehet, hogy már kialakult nálad a cukorbetegség! Az életmódbeli tényezők csak rontanak az esetleges öröklött hajlamon, így mindenképp gondolkozz el az életmódváltáson, mind egészséged megőrzése, mind pedig a pluszkilók leadása érdekében! Az orvosi vizsgálat után érdemes felépítened egy komplex, új életmódot. Tudjuk, hogy ez bonyolultnak hangzik, pont ezért sietünk a segítségedre: a Professional csomagunk kifejezetten egészségügyi problémák esetén ajánlott, és részletes ajánlást ad számodra az ideális táplálkozásról, élelmiszerekről az egészségi állapot javítása érdekében.

Életmódváltás könnyedén, a cukorbetegség elkerülése érdekében

Az életmódváltás lényege nem a drasztikusságban rejlik, ahogy az egyes fogyókúrák esetében, hanem a tudatos, egészséges átalakításokban. A legtöbben azzal hibáznak, és buknak bele az életmódváltásba, hogy nem megfelelő módszerrel próbálkoznak, amit a testük nem tolerál – az eredmény pedig siker helyett kudarc, fittség helyett rossz közérzet, súlyos esetben pedig egészségkárosodás lesz.

A megoldás mindig a test egyedi jellemzőiben keresendő. Az anyacsere típusa, az idegrendszer működése és a hormon beállítottság is más-más az egyes embereknél. A nem megfelelő táplálkozás nemcsak a pluszkilók, hanem az egészségi állapot felelőse is, így például a cukorbetegség kialakulása miatt is okolható. Ha a testednek megfelelő ételek és mozgásformák mellett teszed le a voksod, mindössze néhány változtatással komoly sikereket érhetsz el mind az alakformálás, mind az energiaszint növelése, mind fizikai épséged megőrzése terén. A Metabolic Typing módszer ezek figyelembevételével, orvosok és táplálkozási szakemberek által került kialakításra – ha még nem döntöttél, kipróbálnád-e, olvasd el tudományos anyagainkat, és informálódj a módszerről bővebben!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!