A túlsúly sokakat érintő biológiai oka – az éhségérzetet is befolyásolja

Olvasási idő: 6 perc

Az étkezés egy bonyolult, mégis szabályozott rendszer, egy gépezet, amelyre külső és belső tényezők egyaránt befolyással vannak. Az éhségérzetre, illetve az étvágyra több minden is hatást gyakorol, ezek közül a hormonok a legjelentősebbek.

Milyen tényezőktől függ az éhségérzet?

Az étkezés alapvetően a szervezet energiaszükségletének kielégítésére szolgál. Így, nem meglepő módon, főként akkor jelentkezik éhségérzet, ha a szervezet energiája csekély, és pótolni kell azt. Emellett, a civilizációs sajátosságok miatt az étkezés már szociális, illetve élvezeti szerepet is elkezdett betölteni. Az evési kultúra átalakult, viszont emiatt sajnos egyre inkább gyarapodni kezdtek az elhízott emberek – és ez a tendencia egyelőre még mindig a rossz irányba tart.

Amit kevesebben tudnak: éhségérzet és stressz

Bizonyára Te is érzékelted már, hogy a stressz nagymértékben képes befolyásolni az étvágyat. Vannak, akiknél ez szinte az egekbe szökik, ők a stressz-evők, míg van, akiknek az étvágya szinte teljesen lecsökken, nincs éhségérzetük sem. Mindez a ghrelin nevű hormonnak köszönhető. Ez az úgynevezett éhséghormon, ami az éhségérzet befolyásolása mellett a stresszre adott magatartásbeli válaszra, a hangulatra, továbbá az energiaszintre is jelentős hatással van.

A ghrelin és az éhségérzet, illetve az étvágy kapcsolata

A ghrelin növeli az étvágyat, azt az üzenetet küldi az agynak, hogy egyen többet az ember, vigyen be több energiát, kalóriát, miközben ugyanez a hormon zsírként a bevitt tápanyagot el is raktározza. Bár alapvetően az a feladata, hogy egészséges szinten tartsa a testzsírt. Az egészségesből azonban könnyen túlsúlyos lehet: érthető okokból, amikor üres a gyomor, megemelkedik a ghrelin-szint, és fokozódik az éhség. Mivel az anyagcsere is lelassul, a raktározás intenzitása is nagyobb lesz, és szinte azonnal megnövekszik a testzsír-arány.

Ezért sem érdemes fogyókúrázni

Koplalás, fogyókúra vagy diéta során például a többszörösére is megnőhet a hormonszint, hiszen az éhezés – mind a mennyiségi, mind a minőségi – szinte folyamatos. Nem érdemes fogyókúrázni, hiszen azzal csak kiszúrsz a szervezeteddel és az alakoddal is!

Mit érdemes tenni a ghrelin szinted egyensúlyban tartása érdekében?

Nem igazán lehetséges kívülről befolyásolni a ghrelin-hormon szintjét, viszont az egyensúly megteremthető, ha az alábbi három dologra odafigyelsz:

1. Alvás és éhségérzet– a rossz minőségű vagy kevés alvás növeli a ghrelin-szintet, hiszen a szervezet energiatartalékai lemerülnek, és a szervezet a tápanyagok útján szeretne kompenzálni. Az éhségérzet fokozódik.

2. Ellenőrzött kalória- és tápanyagbevitel– a szervezetnek szüksége van rendszerre és kiszámíthatóságra. Ezt legegyszerűbben úgy teremtheted meg, hogy szakértő segítségével, minden étkezésnek megadsz egy kcal-értéket, és ahhoz igyekszel tartani magad. Emellett viszont, nem szabad megfeledkezni a megfelelő tápanyagbevitelről sem. Mind a magasabb szénhidráttartalmú, mind a magasabb zsírtartalmú étkezések segítenek a ghrelin-szint csökkentésében. Persze nem mindegy, melyiket választod, hiszen nem mindenkinek egészséges ugyanaz a típusú táplálkozás. A legjobb, ha itt utánanézel a saját típusodnak – ha annak megfelelően táplálkozol ugyanis, a fokozott éhségérzetnek, a falási rohamoknak, a túlsúlynak, az alacsony energiaszintnek is búcsút mondhatsz.

3. Megfelelő mértékű fehérjebevitel– a harmadik makro-tápanyag, a fehérje is csökkenti a ghrelin-szintet. Itt is érdemes azonban a saját szükségleteidet követni, és szakértő által megadott tápanyagarány szerint táplálkozni.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!