A folyamatos éhségérzet okai

Olvasási idő: 4 perc

Te sem tudsz ellenállni a hűtőszekrény csábításának? Annak ellenére, hogy pontosan tudod, hogy a lefekvés előtti 3. vacsora már nem fog jót tenni sem az egészségednek, sem a testsúlyodnak, és még rémálmaid is lehetnek

Sok ember életét megkeseríti a folyamatos éhségérzet, főleg azokét, akik szeretnének egy pár kilótól megszabadulni. Az éhségérzet a fogyás egyik sarkalatos pontja, ezért érdemes pár dologgal tisztában lenni az állandó éhség kialakulásával kapcsolatban.

Sajnos sok ember hajlamos arra, hogy nem figyel oda a test jelzéseire, a kelleténél kevesebbet vagy többet eszik, mint amire a szervezetnek szüksége lenne. Emellett sok embernél fordul elő, hogy megszokásból vagy valamilyen más hiányérzet pótlása miatt fogyasztanak az elegendőnél több ételt.

Nézzük, milyen okok is állhatnak az éhségérzet mögött!

Kevés folyadékfogyasztás

Sok esetben az éhségérzet kialakulásáért a dehidratáltság a felelős. Gyakran előfordul, hogy az ember éhesnek érzi magát, aminek az oka a kevés folyadékfogyasztás. Mivel a dehidratáltság és az éhség érzete hasonlít egymásra, nem nehéz a kettőt összekeverni. Ügyelj arra, hogy folyamatosan pótold a folyadékot, ezzel is elkerülve az állandó éhséget! Természetesen nem mindegy, hogy mit iszol: folyadékpótlásra a víz a legalkalmasabb, ezenkívül üres herba- vagy gyümölcsteák is jók lehetnek. Az ideális mennyiség pedig a testtömegtől, fizikai aktivitástól, külső hőmérséklettől függ.

Unalom

Biztosan Veled is előfordult már, hogy az unalmat evéssel vagy nassolással próbáltad elűzni. Ez az embereknél gyakran előfordul, azonban ezekkel a plusz nassolásokkal nagyon sok kalóriát viszel be a szervezetedbe. Hogyha mindenképpen nassolnál valamit, válassz valamilyen egészséges ételt (pl. ropogtatnivaló zöldséghasábok, maréknyi olajos mag).

Kevés alvás

Nem is sejtenénk, hogy az alváshiány milyen nagymértékben képes befolyásolni az étvágyunkat. Ez nem is csoda, mivel a kevés alvás kimeríti a szervezetet a felhasznált plusz energia miatt, ami folyamatos éhségérzethez vezet. Továbbá a rendszeres kevés alvás, mint stresszfaktor, terheli a hasnyálmirigyet, ami hosszú távon inzulinrezisztenciát okozhat. Ezért nagyon fontos, hogy szánj elegendő időt az alvásra.

Nem megfelelő ételek fogyasztása

Az egyik legnagyobb hiba, amit étkezés kapcsán elkövethetünk, ha csupán az élvezeti értéket helyezzük előtérbe.

Egy étel akkor kifejezetten hasznos a szervezetünk számára, ha figyelünk:

  • az alapanyagok minőségére;
  • a megfelelő tápanyag arányokra (fehérjék, zsírok, szénhidrátok);
  • a szükséges kalória bevitelre (se túl kevés, se túl sok).

Az, hogy milyen arányban ajánlott fogyasztanod a tápanyagokat, az anyagcsere-, valamint a hormontípustól függ. Az anyagcseretípust három kategóriába soroljuk: fehérje, szénhidrát, illetve egyensúlyi.  Az jóllakottságot a fehérje és zsír megfelelő arányú fogyasztása tudja biztosítani. Ha szélsőségesen kerülünk egy tápanyagot, pl. a szénhidrátot, akkor is éhségét fogsz érezni.

Hogyha a típusodnak megfelelően étkezel, szervezeted megfelelő arányban kapja meg a számára szükséges tápanyagokat, így a gyakori éhségérzet is el fog múlni, emellett számos pozitív hatásokat is érzékelhetsz. Hogy megtudd, hogy Te melyik típusba tartozol, kattints IDE!

Ne feledd: fontos az is, hogy amit eszünk, azt szívesen és örömmel tegyük, és az étkezés ne legyen stresszforrás!

Ha szeretnéd jobban megismerni a saját tested működését, és elmélyedni egy módszerben, ami segít eligazodni a táplálkozásban, ezen a linken találsz további információkat Kattints IDE!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!